Karlsbadersemla med lingongrädde

Till semlan tar vi en god kopp kaffe och lyssnar till Java Jive med Manhattanm Transfer.

Karlsbadersemla med lingongrädde

20 semlor

100 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
1 ägg
600 g vetemjöl
½ tsk hjorthornssalt
1 ägg till pensling
florsocker

Lingongrädde per semla:
1/2 dl vispgrädde
20 g mandelmassa
1 msk lingonsylt 

Smält smöret och blanda det med mjölken.
Smula i jästen.
Tillsätt mjöl, salt, socker, ägg och hjorthornssalt.
Kör degen i blandare 10 min.
Låt degen vila i 15 min.
Rulla 20 bullar och låt dem jäsa 30 min.
Pensla med uppvispat ägg. 
Grädda bullarna i 200° i ca 8 min.
Låt bullarna svalna.
Vispa grädden och riv ner mandelmassan.
Rör i lingonsylten och fyll ev. en spritspåse.
Skär av toppen på semlan till ett lock.
Spritsa lingongrädden på underdelen.
Lägg på locket och sikta lite florsocker på toppen.