Meny vecka 28

Underbara sommardagar med solsken, lite vind, lite regn och mogna frukter och grönt.
Nektariner, blåbär i skogen, egenodlad färsk lök och potatis känns lyxigt trots torkan.
Kålrabbi är en krispig god grönsak om man strimlar den tunt på en svarv eller på mandolin och sedan strimlar tunt. Med en god oljedressing och tunt skivade nektariner och lite rostade korianderfrön på – en perfekt förrätt eller lunch med skivor av skinka eller kalkonkött.
Grillade lammkotletter tillhör våra favoriter. Här med hemlagad toum- majonnäs av äggvitor och vitlök. Veckans somriga dessert blir blåbärscheesecake med färska jordgubbar.
Njut av sommaren!
Phil Collins sjunger Another Day in Paradise, ett semesterminne från 80-talet. 
Till lammet blir det: Chinon Les Petites Roches.

Svarvad kålrabbi med nektariner


4 port

1 medelstor kålrabbi
2 nektariner
1 tsk korianderfrön

Dressing:
1 dl god raps eller olivolja
1 msk vitvinsvinäger
salt, och peppar

Skär bort de spretiga utskotten på kålrabbin och det grova i botten.
Strimla kålrabbin på grönsakssvarv eller skiva på mandolin och strimla skivorna.
Blanda till dressing av olja, vinäger och kryddor.
Häll dressingen över kålrabbin och låt stå 5-10 min. så de blir lite mjuka.
Skölj, skiva nektarinen tunt på mandolin på var sida om kärnan och skär det innersta runt kärnan tunt.
Rosta korianderfrön kort i torr het stekpanna.
Fördela nektarinskivorna i kålrabbisalladen.
Strö korianderfrön över.

Grillade lammkotletter med grillgrönt och toum


4 port.

4 lammkotletter eller 8 små lammracks
1 vitlöksklyfta
salt, peppar och smulad timjan

Grillgrönt:
förvälld färskpotatis (gärna på spett)
färsk lök i klyftor
squash i skivor
olja till pensling eller till muurika
salt och peppar

Toum – libanesisk vitlöksmajonnäs:
2 äggvitor
2 vitlöksklyftor
2 dl rapsolja
½ tsk salt
1-2 tsk citronsaft

Gnid in lammkotletterna med en delad vitlöksklyfta.
Skrapa och förväll potatisen.
Skär bort rotfästet och det grova på lökblasten.
Skölj och skiva squashen.
Förbered grillen eller muurikan om ni vill grilla allt i ett.
Lägg äggvitorna i en hög bunke för mixning.
Tillsätt grovhackade vitlöksklyftor, salt och 1 tsk citron.
Mixa blandningen med en stavmixer.
Tillsätt lite olja i taget tills såsen tjocknar.
Smaka av med citron och salt.
Pensla grönsakerna med lite olja om du grillar på galler eller i halster.
Börja med att grilla grönsakerna och lägg dem åt sidan på grillen.
Grilla köttet på hög värme. Salta och peppra mot slutet av grillningen.
Bjud gästerna att ta för sig vid grillen.
Servera toum till och gärna sallad vid sidan om.

Fryst blåbärscheesecake


10-12 bitar

Botten:
8 digestivekex
75g smält smör

Fyllning:
250 g frysta blåbär
3 ägg
1½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
200g färskost
3 dl vispgrädde

Dela kexen i grova bitar och lägg dem i en matberedare.
Mixa kexen och tillsätt det smälta smöret.
Tryck ut blandningen i botten på en form med löstagbar kant (23 cm i diam.) 
Ställ in i frysen en stund. 
Mixa de frysta bären i en ren bunke.
Dela äggen i vitor och gulor.
Vispa gulor och socker pösigt i en rymlig bunke.
Rör ner färskosten och de mixade blåbären.
Vispa vitorna och grädde i var sin bunke.
Vänd ner det vispade i blåbärs-äggblandningen.
Fördela blåbärssmeten över de frysta kaksmulorna och stryk ytan slät.
Ställ in formen i frysen minst 2 tim. före servering.
Garnera med färska bär!

Meny vecka 28


Vattenmelongazpacho, små ”enchilladas”
Färskpotatissallad med sockerärter, rödlök och kryddgrönt med grillad viltkorv
Vaniljglass med körsbär och mörk choklad

Ömsom sol ömsom regn - typiskt sommarväder.
Det gäller att ta vara på alla fina kvällar för att umgås med familj och vänner.
Den här gången har vi bett sommargrannen Madeleine om hjälp med fotograferingen, en proffsig formgivare med sinne för ljussättning.
 
Läskande vattenmelon blir en perfekt svalkande soppa som inledning på en sommarkväll eller som lunch på utflykten. Lime, lite vitlök, chili och mynta gör den mixade melonsoppan till en härlig smakupplevelese. Små ”polarkakor” ituskurna till tunnbröd vek jag på mitten med lite ost och paprika och stekte lätt som tilltugg.
 
Färskpotatissallad av skivad nykokt potatis med en god senapsdressing över. Vänd ner förvällda sockerärter, skivad rödlök, kapris och hackat grönt. Grilla kryddig god vildsvinskorv eller annan viltkorv och ät osötad senap till. Närproducerad sallad och svenska tomater blir perfekt till, med lite olja och flingsalt.
 
Vaniljglass är alltid enkel sommardessert, här serverad med sommarens första körsbär och lite smält ringlad mörk choklad.

Till soppan drack vi rosévin från Provence Pierre Chavin och till korv och potatissallad en Vidigal röd portugis från Lisboa.
Eftersom vi hade grannarna på besök blev det även ett sött sydfranskt vin till desserten Chateau Pech-Latt
Tack Madeleine för hjälpen med fotografering och musikvalet: Öppna landskap med Ulf Lundell. Kvällen avslutades med älvdans.

Vattenmelongazpacho

4 port.

1 vattenmelon, ca 700g
5 tomater
1 liten gul paprika
½ röd chili
1 vitlöksklyfta
1 lime, saften
2 kvistar mynta
½ - 1 tsk salt

Skär bort skalet från melonen och tärna fruktköttet grovt. Lägg i en skål för mixning.
Skölj och dela 3 av tomaterna på tvären med fästet mot skärbrädan.
Pressa fruktkött och saft genom en sikt genom att trycka på skalet. Häll de passerade tomaterna i skålen.
Ta vara på skalet och tärna det (utom fästet) och lägg det i mixerskålen tillsammans med melonkött och de återstående tomaterna som hackats.
Skölj, kärna ur och tärna och häll även i paprikan och chilin.
Lägg den skalade vitlöken, saften från limefrukten, salt och hackade myntablad (spar lite till garnering) i skålen tillsammans med det övriga.
Mixa soppan slät med stavmixer. Ställ kallt tills den ska serveras.

Färskpotatissallad med senapsdressing

4 port.

800g-1 kg färsk potatis 150g förvällda sockerärtor
1 skalad, skivad rödlök
hackat kryddgrönt t.ex. persilja, gräslök, dragon

Senapsvinägrett
1-2 msk dijonsenap
1dl rapsolja
1 msk vinäger
1-2 msk vatten
salt och svartpeppar
1 tsk kapris

Skrapa och koka potatisen i saltat vatten.
Blanda under tiden till dressingen och hacka det kryddgröna.
Förbered även sockerärter och lök.
Häll av potatisen och låt den ånga av helt kort.
Skiva potatisen och vänd ner den i dressingen med det mesta av det kryddgröna.
Blanda ner sockerärter och rödlök.
Strö till slut ännu lite grönt och kapris över.
Till salladen serverade vi härligt kryddiga grillade vildsvinskorvar med osötad senap och en liten fräsch grönsallad med tomater och rostade rapsfrön.

Vaniljglass med sommarens bär

Enklaste sommardesserten

Ren vaniljglass , med några bitar smält mörk choklad ringlad över glassen och en stor näve sommarvarma körsbär.
Bra smakkompisar!
Vi lyxade till det i det vackra vädret med några droppar sött rött vin från Chateau Pech Latt.