Meny 40

Hyvlad zucchinisallad med citron och soltorkad tomat
Viltgryta med rödvin och svamp, rotfruktspuré, grönt
Äppelcanneloni med basilikaglass

Squash eller zucchini som är samma sak är användbar i många sammanhang. Strimlad och kokt som spaghetti, i soppa, i gratänger och ratatouille eller som här i en snabblagad fräsch sallad. Perfekt före en mustig höstgryta.Putsa viltköttet och rotsakerna till kvällens viltgryta med rotsakspuré. Låt grytan puttra medan du lagar en läcker äppeldessert med filodeg och smaksätter glassen med basilika.Till viltgrytan väljer vi Maggio Piemonte Rosso och lyssnar till Little Something med Melody Gardot och Sting

Hyvlad zucchinisallad


4 port.

1 zucchini (ca 250 g)
2 msk soltorkade tomater
2 msk citronjuice
4 msk olivolja
1 dl riven parmesanost
1 finhackad vitlöksklyfta
salt och nymald svartpeppar

Hyvla zucchinin med mandolin eller potatisskalare till tunna långa skivor på längden.
Hacka ett par soltorkade tomater.
Pressa saft ur en citron och blanda med olja, vitlök, salt och peppar.
Häll dressingen över de hyvlade skivorna och strö över den rivna osten.
Ät gärna en bit grovt bröd till.

Viltgryta med rödvin och svamp


4 port.

600g viltkött (hjort eller älg)
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 morötter
2 lagerblad
1 tsk enbär
1 msk koncentrerad viltfond
2 dl vatten
2 dl rödvin
2 dl trattkantareller
2 msk osötad senap (Dijonsenap el. motsv.)
2 dl grädde
salt och nymalen svartpeppar
2 msk hackad färsk timjan
1/2 dl färska eller frysta lingon
smör och rapsolja att steka i

Putsa köttet rent från senor och ev. hinnor.
Skär det i kuber 2x2cm.
Skala och hacka lök och vitlök.
Skala och skär morötterna i tunna skivor.
Bryn köttet i smör/rapsolja i en stekpanna, salta och peppra lätt.
Stek lök och vitlök lätt i en gryta.
Lägg i köttet, lagerblad och enbär, tillsätt fond och vatten.
Låt alltsammans koka under lock i ungefär ½ timme.
Lägg i morötterna och koka ytterligare 15 min.
Häll i rödvinet och låt det koka in i 10-15 min.
Stek den rensade svampen i lite smör.
Vänd ner svampen, senap och grädde i grytan.
Smaka av med salt och peppar och timjan.
Kontrollera att köttet är mört och färdigkokt.
Strö lingonen över den färdiga grytan.

Rotfruktspuré
4 port.

4 potatisar
2-3 morötter
2 palsternackor
1 bit (100g) rotselleri
1-2 gula lökar
ca 8 dl grönsaksbuljong (så att det täcker)
salt, peppar

Skala och dela potatis, morötter, palsternackor och selleri
i bitar.
Skala och hacka lökarna .
Blanda till grönsaksbuljongen och låt den koka upp.
Häll i de tärnade rotsakerna och löken.
Låt koka tills rotsakerna känns mjuka.
Häll kokspadet i ett litermått.
Mosa eller stampa rotsakerna med en potatisstöt.
Späd med lite av buljongen till smidig konsistens.
Salta, peppra och blanka av med en klick smör.

Äppelcannelloni med basilikaglass


En oemotståndlig dessert som imponerar på de flesta! Lite pysslig att göra men väl värt besväret.

4 port.

2 äpplen
1 msk socker
½ tsk kanel
2 ark filodeg (25x25cm)
smält eller flytande smör
råsocker

Sätt ugnen på 180 grader varmluft.
Skala, kärna ur och skär äpplena i små tärningar.
Vänd dem i socker och kanel.
Lägg ut filodegsbladen.
Dela dem på mitten och pensla smält smör på kanterna.
Fördela äppeltärningarna på bladen.
Vik in kanterna och rulla ihop degen till långsmala knyten.
Lägg dem på bakplåtspapper på plåt.
Pensla med smält smör och strö över råsocker eller farin.
Grädda i ca 10 min.

Basilikaglass
½ liter vaniljglass (helst med riktig vanilj)
1 msk hackad basilika

Blanda ner den hackade basilikan i glassen som serveras till den nygräddade frasiga äppelrullen.
Tips! Byt ut råsocker mot farin om du har det hemma. Vanligt socker smälter ner medan de andra kristalliseras på ytan.
Se till att svepa in överbliven filodeg ordentligt så kan du spara den i kylskåp i 1 vecka.

dbetscarpaccio

4 port.

4 små rödbetor
4 msk olja
nymalen peppar från kvarn
flingsalt
2 msk solrosfrön
4 msk fetaost
1 msk balsamvinäger

Koka rödbetorna mjuka i ca 30 min.
Skala rödbetorna genom att skjuta av skalet mellan tummen och pekfingret.
Hyvla dem tunt på mandolin.
Rosta solrosfröna i en torr stekpanna.
Lägg rödbetorna på fat.
Ringla över olja och vinäger.
Peppra och salta.
Smula över fetaosten och strö över de rostade fröna.

Fisksoppa med kräftstjärtar och hemlagad aioli

4 - 6 port.

400 g torskfilè
400 g laxfilé
1 pkt djupfrysta kräftor.ca 500g
1 purjolök
1 liten gul lök
500g potatis
smör/rapsolja
3 dl vatten
2 tsk tomatpuré
1 tsk salt
1 tsk fänkålskrydda
2 dl vitt torrt vin
3 dl vispgrädde

Tina kräftor och ev. fisk om den varit fryst.
Skölj och strimla purjolöken och hacka den gula löken.
Skala kräftorna och lägg stjärtarna åt sidan.
Fräs lök och kräftskal i matfettet i en gryta tills löken fått färg.
Häll på vatten och låt det sjuda i 20 min medan du skalar och tärnar potatisen. Putsa även fiskfiléerna och skär dem i bitar.
Mixa även den snabba vitlöksmajonnäs aiolin med mixerstav medan kräftskalen ger smak åt buljongen. Se receptet nedan.
Sila av kräftskalen och ta vara på buljongen.
Börja på nytt med att fräsa den strimlade purjon och potatisen i smör/rapsolja i grytan.
Tillsätt kräftbuljongen, tillsammans med tomatpuré, salt, timjan, och vin. låt koka i 2–3 minuter.
Tillsätt grädden och låt det sjuda i 5 minuter.
Lägg ner fisken i soppan och låt sjuda ytterligare 7 min. eller tills fisken är klar.
Servera med en klick aioli eller lite extra kryddgrönt.

Aioli

1 sats lättlagad majonnäs som blir perfekt om alla ingredienser har rumstemperatur från början.

2 dl olja
1 ägg
1 msk pressad citron
1 tsk salt
svart- eller vitpeppar
1-2 vitlöksklyftor

Häll alla ingredienser i en hög smal mixerbägare eller motsvarande.
Mixa med stavmixern i botten på kärlet på högsta hastighet.
Håll stilla tills det börjar bli krämigt och allt blandats väl.
Smaka av med kryddor.
Klart.
Majonnäsen kan även smaksättas med chili, kryddgrönt eller annan valfri smak.

Äppelcannelloni med basilikaglass

4 port. 40 min.

En oemotståndlig dessert som imponerar på de flesta! Lite pysslig att göra men väl värt besväret.

2 äpplen
1 msk socker
½ tsk kanel
2 ark filodeg (25x25cm) Välj helst färsk fildodeg (från mejeri eller bakavdelning)
Smält eller flytande smör
Råsocker

Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
Skala, kärna ur och skär äpplena i små tärningar.
Vänd dem i socker och kanel.
Lägg ut filodegsbladen.
Dela dem på mitten och pensla smält smör på kanterna.
Fördela äppeltärningarna på bladen.
Vik in kanterna och rulla ihop degen till långsmala knyten.
Lägg dem på bakplåtspapper på plåt.
Pensla med smält smör och strö över råsocker eller farin.
Grädda i ca 10 min.

Basilikaglass
½ liter vaniljglass (helst med riktig vanilj)
1 msk hackad basilika

Blanda ner den hackade basilikan i glassen som serveras till den nygräddade frasiga äppelrullen.Tips! Byt ut råsocker mot farin om du har det hemma. Vanligt socker smälter ner medan de andra kristalliseras på ytan.
Se till att svepa in överbliven filodeg ordentligt så kan du spara den i kylskåp i 1 vecka.

Veckans meny V40

Veckans vin till gnocchi är Boschendal 1685 Chardonnay
Musiken för oss ut mot havt: Utskärgård av Bobby Eriksson.

Meny vecka 40

Grillade morötter gremolata
Jordärtskockssoppa med smörstekt svamp
Zucchinikaka med citronglasyr

Nu när det börjar bli lite kallare är det dags att ta upp och koka de första jordärtskockorna. Låt dem sen sitta kvar i jorden och tas upp efter hand när du blir sugen eller ta upp dem och förvara dem svalt i sandig jord i matkällare. Goda att äta kokta som puré eller soppa. Gärna med svamp, som i år finns i mängder i våra skogar. 

Vi lyssnar på: Vampire med Olivia Rodrigo som Alma gillar.
Till soppan passar The Butcher från Österrike.

Grillade morötter gremolata

4 port.

4 stora fjolårsmorötter eller 1 knippe färska morötter
1 rödlök

Gremolata:

1 knippe persilja, gärna slätbladig
1 citron, rivet skal och saft
2 vitlöksklyftor
75g riven smakrik ost
3 msk rapsolja

Skala fjolårsmorötter och dela dem i smala stänger eller ta bort blasten och skrapa primörmorötterna rena.
Skala och skär rödlöken i smala klyftor.
Förväll morötterna 5 min. i kokande vatten för att förkorta grilltiden.
Ställ åt sidan medan du blandar till gremolatan.
Börja med att hacka persiljan, ta med och finhacka en del av stjälkarna.
Tvätta och riv skalet av halva citronen.
Halvera den och pressa ut saften ur halva citronen.
Blanda persilja och citronskal och saft i en skål.
Pressa eller hacka vitlöksklyftorna i blandningen och slutligen den finrivna osten och oljan.
Droppa lite olja över morötter och lök och grilla i het grillpanna eller på grill.
Klicka gremolatan över.

Tips!
Servera de grillade morötterna och löken som lunchrätt tillsammans med nykokta matgryn (vete eller korn), lite ruccolasallad och smulad fetaost.

Jordärtskockssoppa med smörfräst svamp

4 port.

800g jordärtskockor

1 medelstor gul lök
1 vitlöksklyfta
smör att fräsa i
2½ dl vitt vin
1 liter mjölk/gräddmjölk
pressad citron
salt och peppar

Svampfräs:
300 g kantareller eller annan färsk svamp
smör
salt och peppar

Skala skockorna och dela dem i mindre bitar.
Skala och hacka lök och vitlök.
Fräs skockorna och löken i lite fett tills allt blivit glansigt.
Tillsätt vinet och låt det koka in .
Häll på mjölken, lite i sänder och sjud det hela tills skockorna mjuknat, ca 12 min.
Förbered under tiden svampen . Dela den i små bitar och smörstek den till vacker färg.
Salta och peppra. Ställ pannan åt sidan.
Mixa soppan slät och skummig.
Späd ev. med lite mer mjölk om du önskar tunnare soppa.
Smaka av med lite citronsaft, salt och lite peppar från kvarn.
Häll upp soppan i varma tallrikar/skålar och fördela svampen på toppen.

Zucchinikaka

20-24 bitar

1 msk smör

3 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk kanel
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
2 dl matolja
4 dl riven zucchini
2 dl valnötter (går att utesluta helt)

Frosting:
100 g rumsvarm färskost
50 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker

Sätt ugnen på 175 grader och smörj en form på cirka 20x30 centimeter med smör.
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt.
Blanda vetemjöl, kanel, bakpulver, vaniljsocker och salt i en separat bunke.
Riv zucchinin, krama ur vätskan och mät upp 4 dl. (4 dl är ungefär en zucchini).
Grovhacka valnötterna.
Blanda i matoljan i äggvispet, vispa därefter i mjölblandningen och avsluta med att vända ner zucchini och valnötter.
Fyll formen och baka mitt i ugnen i 35-40 minuter. Känn med en stick att den kommer ur torr.
Låt kakan svalna helt innan du har på frostingen.
Vispa samman färskost, smör och florsocker med en elvisp. Viktigt att både färskost och smör har samma temperatur, annars kan du få en klumpig frosting.
Bred frostingen över hela kakan och skär upp i rutor.