Meny vecka 41

Ännu finns mycket äpplen och svamp att ta tillvara på olika sätt.
Närproducerat havreris och skogens svamp i risotton, svenska äpplen i filodegsknyten/canneloni med basilikaglass  till dessert och med kokta rödbetor i sallad med rapsfrön och olja. En riktig festmiddag!

Rödbets- och äppelsallad med rapsfrön
Kyckling saltimbocca med svamprisotto
Äppelcanneloni med basilikaglass

 Till Saltimboccan med risotto dricker vi en Dolcetto från Piemonte: Monterustico
och lyssnar på: Bossa Dorado med The Rosenberg Trio.

dbets- och äppelsallad med senapsvinägrett och rostade frön

4 port.

4 rödbetor
2 svenska äpplen
½ dl rostade rapsfrön, senapsfrön eller sesamfrön

Vinägrett:
1 msk osötad senap
3 msk rapsolja
1 msk vinäger
salt, peppar

Skölj av rödbetorna, koka upp vatten och lägg i rödbetorna.
Sänk värmen när det åter börjat koka.
Sjud betorna tills de känns mjuka ca 45 min.
Blanda under tiden till vinägretten och rosta dina frön kort i het panna.
Skölj, kvarta , kärna ur och skär äpplena i klyftor när rödbetorna börjar bli färdiga.
Dra av skalet av de färdigkokta rödbetorna under vatten så lossnar det bättre.
Skär de ljumma betorna och äpplena i klyftor och lägg upp på fat.
Ringla över vinägretten och strö över frön.
Ät gott bröd till.

Kyckling Saltimbocca

4 port.

600g kycklingfilé (gärna innerfilé)
salt och peppar
¾ dl riven parmesanost eller liknande hårdost
12 färska salviablad eller knappt 1 tsk torkade
1 pkt prosciuttoskinka eller annan lufttorkad skinka
1½ dl vitt vin
färsk salvia till garnering

Tina kycklingen. Dela bröstfiléer på längden.
Lägg kycklingfiléerna på en bit plastfilm, täck med en lika stor bit.
Kavla lätt ut kycklingen till skivor. Salta och peppra på bägge sidor.
Fördela riven ost och salviablad på skivorna.
Lägg varje skiva på en delad skinkskiva och rulla ihop.
Placera dem i en ugnsfast form med skarven neråt.
Ställ åt sidan medan du förbereder svamprisotton.
Sätt ugnen på 200 grader.
Häll vin över kycklingen och sätt in formen i ugn 10-12 min före serveringen.
Skär upp rullarna i cm-tjocka skivor.

Svamprisotto med havreris

4 port.

1 medelstor gul lök
3 dl havreris
olja att fräsa i
8 dl grönsaks– eller svampbuljong
4 dl färsk svamp eller 2 dl förvälld
salt och peppar
1 dl riven parmesanost + lite till serveringen
1-2 dl vitt vin

Skala och finhacka löken.
Fräs lök och havreris i het olja i en rymlig kastrull.
Späd med lite buljong i taget. Låt riset koka långsamt i 10-15min.
Sätt nu in kycklingen med vin i ugnen så att allt blir klart samtidigt.
Fräs svampen delad i mindre bitar i smör, salta och peppra.
Tillsätt svampen och osten i risotton. Späd med lite vin i taget.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med riven ost, gärna skivade tomater och rödlök vid sidan om.

Äppelcannelloni med basilikaglass

4 port.

2 äpplen
1 msk socker
½ tsk kanel
2 ark filodeg (25x25cm) välj helst färsk fildodeg
Smält eller flytande smör
Råsocker

Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
Skala, kärna ur och skär äpplena i små tärningar.
Vänd dem i socker och kanel.
Lägg ut filodegsbladen.
Dela dem på mitten och pensla smält smör på kanterna.
Fördela äppeltärningarna på bladen.
Vik in kanterna och rulla ihop degen till långsmala knyten.
Lägg dem på bakplåtspapper på plåt.
Pensla med smält smör och strö över råsocker eller farin.
Grädda i ca 10 min.

Basilikaglass
½ liter vaniljglass (helst med riktig vanilj)
1 msk hackad basilika

Blanda ner den hackade basilikan i glassen som serveras till den nygräddade frasiga äppelrullen.
Tips! Byt ut råsocker mot farin om du har det hemma. Vanligt socker smälter ner medan de andra kristalliseras på ytan.