Meny vecka 43

Mustig rotsaksgryta i ugn med linser och rödvin kokt pressad potatis. En mustig värmande gryta för kropp och själ när mörkret och kylan tränger sig på. Smakrika rotsaker, linser, lök, buljong och rödvin blir en värmande gryta med kokt pressad potatis. Toppa med lite frisk gremolata och servera med ett glas rött.Den här veckan blir det en Beaujolais: Julienas från Maison Chandesais.
Så lyssnar vi på en Dylanlåt med Adele: Make You Feel My Love.

ffelsmörgås med guacamole och räkor

4 st
8 skivor ljust bröd
150g frysta rensade räkor

Guacamole:
1 pkt djupfryst avocado eller 2 färska
2 vitlöksklyftor
rivet skal och saft av ½ citron
salt och peppar
1 röda chili eller ett par duster chilipulver

Ta fram våffeljärnet.
Pensla med en aning olja.
Skär ut brödskivorna i hjärtform efter järnets form.
Mixa eller mosa avocadoköttet.
Tillsätt finhackad vitlök, citronskal och saft.
Smaka av med salt, svartpeppar och finhackad chili/chilipeppar.
Bred lite avocadoröra på varje skiva.
Fördela räkorna på 4 av skivorna och lägg ihop till dubbla hjärtan.
Grädda dubbelhjärtan i hett järn strax före serveringen.

Till servering:
Hjärtsallad, picklad rödlök och kryddgrönt.

Mustig höstgryta med rostade rotfrukter, rödvin och linser

4 port.

300 g rotselleri
250 g morötter
250 g palsternacka
200 g rödlök
200 g svamp
4 msk olja
2 dl svarta eller gröna sköljda linser
2 msk tomatpuré
2 msk hackad vitlök
2 msk balsamicovinäger
2 tärningar grönsaksbuljong
1 liter vatten
3 dl rödvin
½ tsk rosmarin
½ tsk timjan
2-3 lagerblad
3 msk maizena

Gremolata

1 knippe persilja, gärna slätbladig
½ citron, rivet skal och saft
2 vitlöksklyftor
3 msk rapsolja

Skala rotfrukterna och skär dem i ca 2 cm stora bitar.
Sätt ugnen på 200° varmluft.
Skala och klyfta löken.
Lägg rotfrukter och lök i en långpanna och ringla över lite olja.
Salta och peppra och rör om i pannan.
Rosta i ugnen, ca 20 minuter tills rotfrukterna är mjuka.  
Dela svampen i mindre bitar och fräs dem lätt i lite olja i en rymlig gryta.
Tillsätt tomatpuré, vitlök, örtkryddor och linser.
Rör om och låt allt fräsa samman.
Häll i vatten, buljongtärningar, rödvin och vinäger.
Låt grytan koka sakta i 12-15 minuter tills linserna är mjuka och genomkokta.

Laga under tiden till gremolatan:
hacka persiljan, ta med och finhacka en del av stjälkarna.
Tvätta och riv skalet av halva citronen.
Halvera den och pressa ut saften ur halva citronen.
Blanda persilja och citronskal och saft i en skål.
Hacka vitlöksklyftorna i blandningen och slutligen oljan.
Åter till grytan.
Rör ut maizenan i lite vatten och rör ner det i grytan.
Koka upp och smaka av med salt, peppar och fond.
Klicka gremolatan över.
Servera kokt pressad potatis till grytan.

Drottningsmoothie

4 glas

250 g frysta hallon och blåbär
4 dl mild yoghurt
1 tsk flytande honung

Mixa alla ingredienser i en mixer.
Servera i glas.