Mustig höstgryta med rostade rotfrukter, rödvin och linser
4 port.
300 g rotselleri
250 g morötter
250 g palsternacka
200 g rödlök
200 g svamp
4 msk olja
2 dl svarta eller gröna sköljda linser
2 msk tomatpuré
2 msk hackad vitlök
2 msk balsamicovinäger
2 tärningar grönsaksbuljong
1 liter vatten
3 dl rödvin
½ tsk rosmarin
½ tsk timjan
2-3 lagerblad
3 msk maizena
Gremolata
1 knippe persilja, gärna slätbladig
½ citron, rivet skal och saft
2 vitlöksklyftor
3 msk rapsolja
Skala rotfrukterna och skär dem i ca 2 cm stora bitar.
Sätt ugnen på 200° varmluft.
Skala och klyfta löken.
Lägg rotfrukter och lök i en långpanna och ringla över lite olja.
Salta och peppra och rör om i pannan.
Rosta i ugnen, ca 20 minuter tills rotfrukterna är mjuka.
Dela svampen i mindre bitar och fräs dem lätt i lite olja i en rymlig gryta.
Tillsätt tomatpuré, vitlök, örtkryddor och linser.
Rör om och låt allt fräsa samman.
Häll i vatten, buljongtärningar, rödvin och vinäger.
Låt grytan koka sakta i 12-15 minuter tills linserna är mjuka och genomkokta.
Laga under tiden till gremolatan:
hacka persiljan, ta med och finhacka en del av stjälkarna.
Tvätta och riv skalet av halva citronen.
Halvera den och pressa ut saften ur halva citronen.
Blanda persilja och citronskal och saft i en skål.
Hacka vitlöksklyftorna i blandningen och slutligen oljan.
Åter till grytan.
Rör ut maizenan i lite vatten och rör ner det i grytan.
Koka upp och smaka av med salt, peppar och fond.
Klicka gremolatan över.
Servera kokt pressad potatis till grytan.