Laxqueneller med romsås
4 port.
450 g fryst laxfärs
2 tsk salt
2 äggvitor
4 dl vispgrädde
1 krm chilipeppar
vitpeppar, ur kvarn
½ dl hackad gräslök
4 dl hummerfond eller fiskbuljong (tärning)
2 dl vatten
2 dl torrt vitt vin
1 medelstor gul lök
2 dl vispgrädde
ev.1 msk smör
4 msk valfri rom (vi valde tångrom)
200 g bladspenat
lite smör att fräsa spenaten
1stor vitlöksklyfta
salt och peppar
Tina den frysta laxfärsen och spenaten om du valt fryst.
Hacka gräslöken.
Lägg färsen i en matberedare tillsammans med äggvitorna och kör tills det blandar sig väl.
Tillsätt salt, gräslök och lite grädde i taget.
Krydda med chilipeppar och lite vitpeppar från kvarn.
Ställ bunken kallt.
Koka upp fonden/buljongen och vattnet i en vid kastrull med låg kant.
Forma laxfärsen till äggformade bullar med skedar som doppats i kallt vatten.
Sjud ”quenellerna” sakta i buljongen i 5-6 minuter.
Vänd dem en gång under tiden.
Ta upp bullarna med hålslev och håll dem varma.
Sås:
Skala och finhacka löken.
Sila och koka ihop fiskbuljongen med vinet och löken tills 2 dl återstår.
Tillsätt grädden och koka till såskonsistens, klicka ev. i lite smör under vispning, smaka av.
Håll såsen varm.
Smörstek bladspenaten med den hackade vitlöksklyftan, salt o peppar.
Fördela på varma tallrikar.
Lägg 3-4 queneller på spenaten, häll sås över och klicka på rommen.
Nykokt potatis är godast till.