Meny vecka 44

Ljuständning och samvaro med familjen för att minnas.
Vi lagar laxqueneller, en fin fransk fiskfärs mes äggvita och grädde med len god vittvinsås och rom. 
Vitlökskryddad bladspenat och kokt potatis passar perfekt till liksom ett glas Grüner Veltliner.
Veckans förrätt: Västerbottenschips med grön olivröra
Veckans dessert: Chokladglaserad spindeltårta
 Vitt vin som passar bra till quenellerna är Pichl Point Grüner Veltliner
Musiken i Halloween blir Black Magic Woman

sterbottenchips

4 port.

ca 100g riven västerbottenost

Sätt varmluftsugnen på 200°.

Riv osten eller köp färdigriven i påse.
Lägg den i små högar på bakplåtspapper.
Sätt in plåten i ugnen ca 5 min. tills allt är smält och formats till runda chips.
Låt svalna och ät naturella eller med olivröra.


Grön olivröra

4 port.

100g urkärnade gröna oliver
2 vitlöksklyftor
½ dl olivolja
2 filéer soltorkade tomater

Mixa oliverna, de skalade vitlöksklyftorna, de delade tomatstrimlorna och oljan med en stavmixer.
Salta inte extra! Oliverna ger tillräcklig sälta. Klicka på eller servera röran till ostflarnen eller på rostade baguetteskivor.

Laxqueneller med romsås


4 port.

450 g fryst laxfärs
2 tsk salt
2 äggvitor
4 dl vispgrädde
1 krm chilipeppar
vitpeppar, ur kvarn
½ dl hackad gräslök
4 dl hummerfond eller fiskbuljong (tärning)
2 dl vatten
2 dl torrt vitt vin
1 medelstor gul lök
2 dl vispgrädde
ev.1 msk smör
4 msk valfri rom (vi valde tångrom)
200 g bladspenat
lite smör att fräsa spenaten
1stor vitlöksklyfta
salt och peppar

Tina den frysta laxfärsen och spenaten om du valt fryst. 
Hacka gräslöken.
Lägg färsen i en matberedare tillsammans med äggvitorna och kör tills det blandar sig väl.
Tillsätt salt, gräslök och lite grädde i taget. 
Krydda med chilipeppar och lite vitpeppar från kvarn.
Ställ bunken kallt.
Koka upp fonden/buljongen och vattnet i en vid kastrull med låg kant.
Forma laxfärsen till äggformade bullar med skedar som doppats i kallt vatten. 
Sjud ”quenellerna” sakta i buljongen i 5-6 minuter.
Vänd dem en gång under tiden.
Ta upp bullarna med hålslev och håll dem varma.

Sås: 
Skala och finhacka löken. 
Sila och koka ihop fiskbuljongen med vinet och löken tills 2 dl återstår.
Tillsätt grädden och koka till såskonsistens, klicka ev. i lite smör under vispning, smaka av. 
Håll såsen varm.
Smörstek bladspenaten med den hackade vitlöksklyftan, salt o peppar.
Fördela på varma tallrikar.
Lägg 3-4 queneller på spenaten, häll sås över och klicka på rommen.
Nykokt potatis är godast till.

Spindeltårta

Mjuk chokladkaka/fudgekaka med glasyr

Fudgekaka:

100 g smör
3 dl socker
½ kryddmått salt
1 tsk vaniljsocker
3-4 msk kakao
2 ägg
1½ dl vetemjöl

Sätt ugnen på 150° varmluft.
Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant (vi valde en liten form 18 cm i diameter) och spänn fast det.
Riv eller klipp bort utstickande papper en bit utanför kanten.
Smält smöret i en kastrull som rymmer hela smeten.
Ta kastrullen från värmen.
Blanda ihop socker, salt, vaniljsocker och kakao i en bunke.
Vänd ner blandningen i det smälta smöret.
Vispa upp äggen lätt och tillsätt dem, lite i taget i smeten och till sist vetemjölet.
Häll upp smeten i formen och grädda i 35-40 min.
Kakan ska vara lite kladdig.
Låt den svalna innan du lossar kakan från formens kant.
Vänd upp den på serveringsfat och ta bort pappret.

Chokladglasyr:

1 dl vispgrädde
100g mörk choklad
en gnutta salt
1 msk smör

Koka upp grädden i kastrull.
Ta den från plattan.
Bryt sönder chokladkakan och låt de små bitarna smälta ner i grädden under omrörning.
Tillsätt saltet och slutligen smöret.
Ställ åt sidan att svalna.

Vit florsockerglasyr:

2 dl florsocker
2 msk kallt vatten
ett par droppar citronsaft

Rör samman glasyren.
Forma en spritspåse av bakplåtspapper.
Gör ett mycket litet hål.

Bred chokladglasyren slätt över den avsvalade kakan.

Ta fram spritspåsen och börja forma spindelnät av den vita glasyren.
Den formas i form av en spiral som du sedan drar ut från mitten mot kanten med en provsticka.