Meny vecka 45

Fars dag
Oxrullader av lövbiff med dragonsås, hasselbackspotatis
Veckans förrätt: Minipizza bianco med färskost, gräslök och rom
Veckans dessert: Crème brulée med havtorn

Dags att fira Far eller bjuda in vänner som gillar oxrullader. Här lagade av lövbiff med bacon och ansjovis som fyllning. Hasselbackspotatis till som påminner om gamla tiders söndagmiddagar.
Ett smakrikt italienskt vin från Toscana gifter sig med den lena dragonsåsen med senap.
Morellino di Scansano, Roggiano
Veckans låt är I Put a Spell on You med Alan Price.


Minipizzor med färskost och rom

4 port.

2 st mjuka tunnbrödsskivor

1 ask (ca 120g) naturell färskost
10-12 hackade gräslöksstrån
1 dl riven smakrik ost
1 burk valfri rom
ev. några ringar picklad rödlök

Ta ut rundlar av brödet med ett upp och nervänt glas.
Sätt ugnen på 175°.
Bre´ ut färskost och strö hackad gräslök på de små rundlarna.
Lägg pizzorna på plåt med ”bakpapper” och fördela den rivna osten.
Sätt in i ugnen 6-8 min.
Klicka ut rom med en liten sked och ev. lite rödlök.
Servera dem nygräddade.

Oxrullader

4 port.

600 g lövbiff

3 msk dijonsenap
1 pkt bacon
1 liten ask ansjovisfiléer
salt och nymalen svartpeppar
tandpetare
smör att steka i
4 dl steksky (vatten)

½ -1 tsk smulad dragon
2 dl vispgrädde
ev. lite majsstärkelse

Lägg det skivade köttet på en skärbräda och stryk på senapen.
Lägg en skiva bacon och en ansjovisfilé på varje köttskiva.
Salta och peppra.
Rulla ihop och sätt en eller två tandpetare i varje rullad för att de ska hålla ihop.
Bryn några rullader i taget runt om i smör i en stekpanna.
Lägg över de brynta i en låg vid traktörpanna.
Skölj ur pannan med varmt vatten och sila det över det brynta.
Upprepa tills allt är stekt.
Låt allt sjuda under lock tills rulladerna är klara, ca 5 min.
Häll av såsen genom sil i en kastrull.
Tillsätt smulad dragon.
Tillsätt grädden och låt såsen koka ihop.
Red ev. med lite redningsmjöl.
Smaka av med salt och peppar.
Servera hasselbackspotatis och grönt till.

Hasselbackspotatis
4 port

12 medelstora potatisar
flytande smör-rapsolja
ströbröd och 
salt

Skala och skåra potatisarna med vass kniv.
Sätt ugnen på 175°.
Lägg potatisarna i smord ugnsform.
Ringla eller pensla smör på var och en av dem.
Sikta över ströbröd och salta lätt.
Sätt in i varmluftsugn ca 45 min.
Känn efter att de är mjuka och genombakade.

Crème brulée med havtorn

4 port.

3 dl grädde

1 dl mjölk
¾ dl strösocker
4 äggulor
4 msk tinade havtorn alt. hjortron (finns att köpa fryst)
3+2 msk farin- eller rårörsocker

Sätt ugnen på 150°. (125° varmluft) 
Blanda grädde, mjölk och socker i en kastrull. Koka upp.
Vispa upp äggulorna. 
Häll gräddmjölken över äggen under kraftig vispning.
Rårör havtornen/hjortronen med 3 msk socker.
Lägg 1 msk rårörda bär i varje form, fördela smeten i formarna och placera dem i en vattenfylld långpanna.
Grädda i vattenbad i nedre delen av ugnen 45-60 min. (beroende på formarnas storlek). 
Crèmen ska vara fast i konsistensen.
Ta upp formarna och låt dem kallna.
Strö lite farin- eller råsocker över ytan strax före servering.
Bränn av med en brännare eller sätt in formarna helt kort under grillen.