Meny vecka 46

Råraka med picklad rödlök och gräddfil
Sjömansbiff, senap och inlagd gurka
Clementinesallad med stjärnanis

Av riven och skivad potatis lagar vi denna vecka rårakor och sjömansbiff. Härlig höstmat med inlagd/picklad lök och gurka.
Stek små frasiga rårakor av riven potatis och salt som blandats väl och vätskan kramats ur. Servera som förrätt eller lunchrätt med gräddfil och picklad rödlök.
Sjömansbiff tar lite tid att eftersteka, ca 1 tim. men är väl värt mödan när man skivat och brynt kött, lök och potatis. Öl, lagerblad och buljong är sjömanskryddorna som alltid finns till hands.
Stjärnanis är både snyggt och uppiggande i citrussalladen som gör sig bra till vaniljglass och pepparkakor.
Till sjömansbiffen serverar vi en Merlot från Zenato och lyssnar till Feeling Good med Nina Simone.

rakor

Rårakor förväxlas ofta med raggmunk men rårakor är råriven potatis som formas till små eller stora kakor och steks. Till raggmunk blandas den rivna potatisen med pannkakssmet före stekning.

4 port som förrätt (2 port. som huvudrätt.)
½ kg potatis
1½ tsk salt
smör till stekning (gärna flytande smör-rapsolja)
ev. bakplåtspapper i 5 cm remsor

Tillbehör:
2 dl gräddfil
100g picklad rödlök (se recept)

Skala och riv potatisen på den grövre sidan på rivjärnet.
Blanda potatis och salt ordentligt.
Krama ur så mycket vätska som möjligt.
Smält smöret i het panna och låt det bli lätt brynt.
Klicka ut det rivna och platta till med baksidan på stekspaden.
Sänk värmen och var uppmärksam på att vända när det börjar bli brynt i kanterna.
Stek färdigt till frasig yta och brynt färg.
Justera värmen under tiden så att rårakorna blir lagom stekta.
Riv gärna remsor av bakplåtspapper och lägg mellan de nystekta rårakorna så att de inte klibbar ihop.
Servera dem nystekta med gräddfil och picklad lök som pricken över i.

Picklad rödlök
2 normalstora rödlökar
1 dl socker
½ dl ättika (12%)
1 dl vatten

Skala, ta bort rotfästet och skiva lökarna tunt, gärna på mandolin.
Koka upp socker, ättika och vatten i en kastrull.
Dra av från värmen och lägg ner löken i kastrullen.
Låt svalna i lagen
Häll upp på rena glasburkar.
Picklad lök håller ca 1-2 veckor i kylen.

Sjömansbiff

4 port.
600-700 g bog/ytterlår av nöt eller vilt

2 msk smör
2 gula lökar
8 stora fasta potatisar (fast sort)
salt och malen vitpeppar
3 lagerblad
33 cl öl
5 dl köttbuljong

Till servering:
2 msk finhackad persilja
salt- eller ättiksgurka

Putsa köttet rent från hinnor och skär det i ½ cm tunna skivor.
Skala och skiva även lökarna.
Bryn köttet i smör i omgångar. Lägg över i en stor gryta.
Bryn även löken.
Skiva potatisen.
Varva kött, lök och potatis i grytan.
Krydda med salt och peppar mellan varven.
Lägg i lagerblad och häll på buljongen.
Koka upp, sänk värmen och låt rätten sjuda under lock på låg värme ca 5 min.
Häll på öl och koka vidare tills köttet är mört. Det tar ca 1 timme.
Strö över persilja och servera direkt ur grytan.
Servera senap och inlagd gurka till.

Clementinsallad

Frisk fruktsallad med stjärnanis

4 port.
6 clementiner

Citruslag:
1½ dl vatten
½ dl socker
pressad saft av ½ citron
6-8 stjärnanis

Börja med att koka en lag av vatten och socker tills sockret löst sig.
Dra kastrullen från värmen, tillsätt citronsaft och stjärnanis.
Låt svalna.
Skala och skiva clementinerna tunt.
Lägg dem i låg vid skål eller i portionsskålar.
Häll över den avsvalnade lagen.
Servera pepparkakor och gärna vaniljglass blandad med lite krossade nejlikor till fruktsalladen.