Meny vecka 47

Grillost med svarvade rödbetor
Persiljenudlar med kycklingwok
Kronans kaka, mjuk mandelkaka med potatis serverad med bär och grädde

Färgglad mat i grå november.
Persiljegröna nudlar och vitaminrika färgglada grönsaker med apelsinsås i kycklingwoken.
Unna dig en Kronans kaka, mjuk mandelkaka med potatis serverad med bär och grädde.

Till nudlarna dricker vi en Riesling från Chile: Digno.
Veckans låt: A Night Like This med Caro Emerald.

Grillost med svarvade rödbetor, sallad och pumpafrön

4 port.

2-3 färska rödbetor
50g rostade pumpafrön
1 pkt (200g) grillost
1 påse machésallad eller annan småbladig sallad
olja att steka i + att ringla över varje portion
flingsalt
några varv på pepparkvarnen

Skala och svarva, riv eller strimla rödbetorna i mindre bitar.
Rosta pumpafröna kort i torr het stekpanna.
Skölj ev. salladen och låt den rinna av på hushållspapper.
Skär grillosten i långsmala bitar eller kuber.
Stek dem på bägge sidor i het panna med lite olja.
Lägg upp portionsvis med sallad i botten, fördela rivna rödbetor och den stekta osten.
Ringla olja över, salta och peppra lätt och strö till sist över de rostade fröna.

Asiatisk kycklingwok med persiljenudlar

4 port.
400g kycklingfiléer
salt och peppar
1 palsternacka
1 rödlök
1 purjolök
1 röd paprika
1 pkt sockerärter
olja att steka i
2 dl kycklingbuljong
2 msk soja
saften av ½ apelsin
sesamfrön

Persiljenudlar:
1 pkt äggnudlar
1 stor bukett slätbladig persilja
2 vitlöksklyftor
½ dl rapsolja

Skär kycklingköttet i bitar.
Skala och skär palsternackan i smala sneda bitar.
Strimla den skalade rödlöken, ansade purjolöken och sköljda urkärnade paprikan.
Dela ev. sockerärterna på mitten.
Hetta upp lite olja i en wokpanna eller stekpanna.
Lägg i kycklingen och låt den få fin färg på hög värme.
Salta och peppra.
Tillsätt alla grönsakerna och låt fräsa med i några minuter under omrörning.
Häll på buljongen, sojan och den pressade apelsinsaften.
Låt småkoka i några minuter, salta och peppra.
Mixa den grovt delade persiljan med lite stjälk kvar i en matberedare.
Tillsätt de skalade, delade vitlökarna och kör en kort stund.
Häll lite olja i taget i tubröret och mixa till slät konsistens.
Vänd ner de nykokta nudlarna.
Servera woken på en bädd av persiljenudlar.
Strö lite sesamfrön över.

Kronans kaka

saftigt och gott av kokt potatis och mandelmjöl

3 st kokta kalla potatisar (ca300g)
3 ägg
2 dl socker
100 g rumsvarmt smör
3 dl mandelmjöl
1 citron, skal och saft
1 msk florsocker att pudra kakan
citronzest

Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och riv den kokta potatisen fint.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda ner den rivna potatisen i äggblandningen.
Rör ner det rumsvarma smöret (ska vara helt mjukt) och mandelmjölet.
Tvätta citronen noga och riv det gula skalet. Blanda det i smeten tillsammans med citronsaften.
Smörj en form med avtagbar kant och pudra med mandelmjöl.
Häll i smeten, jämna till ytan och ställ in i ugnen 40-45 minuter.
Vispa grädden och förbered bär eller sylt medan kakan står i ugnen.
Ta ut kakan och låt den svalna.
Pudra florsocker över kakan och strö på lite rivet citronskal.
Servera kakan ljummen med grädde och bär.