Meny vecka 48

Julbruschetta med skinka, äpple och grönt
Lax
pudding, brynt smör, vintersallad med grönkål, äpple och rödlök
Pepparkakscheesecake i glas med lingon

Till Laxpuddingen njuter vi av ett vin från Jura: Tissot & Potel La Sixième Côte Chardonnay
Veckans låt: Skating in Central Parkmed The Modern Jazz Quartet.

Julbruschetta

4 port.

8 skivor baguette
några droppar olja
1-2 msk skånsk senap
lite vintergrönt t.ex. machésallad, grönkål el. dyl.
4 stora skivor griljerad skinka
1 äpple i tunna klyftor

Rosta baguetteskivorna i torr het stekpanna.
Droppa lite olja på varje skiva och bred på senap efter egen smak.
Lägg lite vintergrönt på varje skiva.
Dela skinkskivorna mitt itu.
Vecka dem lite snyggt på varje brödbit.
Stick in en äppelklyfta mellan ”skinkvecken”.
Servera till glöggen som förrätt eller på glöggmingel.

Laxpudding

4 port.

400 g lax (som saltas över natt eller några timmar, alt. gravad lax)
8 medelstora potatisar
1 purjolök
hackad dill
3 ägg
4 dl mjölk
½ tsk salt
peppar från kvarn ( jag blandar alltid svart och vitpeppar)
Brynt smör:
150 g smör

Putsa av, ta ev. bort ben i laxen.
Rimma (salta laxen) med 1 tsk salt och ställ den kallt över natten.
Sätt ugnen på 175° varmluft.
Skiva laxen tunt.
Skala och skiva potatis ganska tunt, gärna i matberedare.
Putsa av, skölj och skiva även purjolöken tunt.
Varva potatis, lax, dill och purjolök i en smord och bröad ugnssäker form.
Salta lite på potatisen och lägg potatis underst och överst.
Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar och häll det i formen.
Grädda puddingen tills äggstanningen stelnat i nedre delen av ugnen 50-60 min.
Servera laxpuddingen med brynt smör och sallad.
Lägg smöret i en kastrull och smält det på ganska hög värme.
Börja vispa smöret när det börjar bli gyllenbrunt.
När du vispar hindras mjölksocker och proteiner från att brännas.
Fortsätt att vispa tills smöret är lagom brynt vid 125°. Använd termometer.
Smöret ska ha en kolaaktig doft.

Cheesecake i glas med pepparkakor och lingon

4 port.

1½ dl tinade frysta lingon
½ dl florsocker
Färskostkräm
100 g färskost
1 dl vispgrädde
8-10 pepparkakor

Rulla frysta lingon i florsocker.
Vispa färskost och grädde fluffigt.
Varva krämen med krossade pepparkakor och lingon i glas.