Meny vecka 49

Värmande fyllig soppa och brödbak när kylan tränger på och vintern är som vackrast. Mixad soppa ger en len, matig konsistens och vinner på att toppas med något knaprigt som rostade tärningar av rågbröd. Frisk örtig persiljepesto med lite vitlök piggar upp.
Vi passar på att baka knäckebröd med vörtsmak - ett efterlängtat julbröd bland familj och vänner.
Sommelierens chokladsalami likaså.
Ännu en perfekt julgåva till frukt och gott portvin.
Nedräkningen har börjat!
Veckans förrätt: Hembakat vörtknäckebröd med cheddarost
Veckans dessert: Chokladsalami

Veckans dryck: Terazze Della Luna Pinot Grigio
Veckans musik: Winter Song med Örebro Studentsångare

Vörtknäckebröd

16 bröd. 

0,5 l porter eller julöl

50 g jäst
5 dl grovt rågmjöl
½ msk salt
2 msk mörk sirap

1 tsk anis

1 tsk fänkål

1 tsk kummin

c:a 10 dl vetemjöl


Blanda porter, jäst och grovt rågmjöl
Låt degen stå 1 tim.
Tillsätt salt, sirap, kryddor och vetemjöl.

Kör i degblandare i 10 min.

Sätt ugnen på 190° 
varmluftLåt degen vila i 30 min.
Dela degen i 16 bitar.

Forma till runda bullar och kavla ut till runda kakor.

Nagga dem med kruskavel eller nagg.

Ta ut hål i mitten på brödet.
Låt jäsa i 30 min.
Grädda på plåt i 10-15 min.

Tips. Välj de kryddor du föredrar.

Rostad rotsakssoppa med rågbrödstärningar och persiljepesto


4 port
3 medelstora potatisar
2 morötter
2 palsternackor
1 gul lök
1 msk smör/rapsolja
1 grön buljongtärning
5 dl vatten
1-2 dl mjölk
salt. peppar
Smaksättare:
4 skivor tärnat rostat rågbröd
persiljepesto, se recept nedan

Skala rotsaker och potatis.
Hacka löken och skär rotsakerna i bitar.
Fräs löken i lite fett i en kastrull och tillsätt rotsaksbitarna.
Koka under tiden upp vattnet.
Häll det över rotsaksfräset och buljongtärningen.
Rör om och låt det hel sjuda i 10-15 min.
Rosta rågbrödstärningarna i torr stekpanna.
Mixa de kokta rotsakerna i kastrullen med en stavmixer till en slät soppa.
Tillsätt mjölk till önskad konsistens.
Smaka av med salt och peppar.

Persiljepesto
1 stor knippa persilja
50g solrosfrön
2 vitlöksklyftor
50g lagrad ost
½ -1dl rapsolja
lite salt och peppar
ev. pressad citron
Börja med att rosta solrosfröna i ugn eller i torr het stekpanna.
Grovhacka persiljan, även lit av stjälkarna.
Häll solrosfröna i en matberedare och kör fröna till grovmalen konsistens.
Tillsätt den grovt hackade persiljan och kör den till finhackad.
Lägg i skalade, delade vitlöksklyftor.
Tillsätt finriven ost och droppa i olja under maskinens gång till lös konsistens.
Smaka av med salt och peppar och ev. lite citronsaft.

Chokladsalami

1 rulle

100g mörk choklad
75g smör
50g mandelmassa
50g hackad sötmandel
50g hackade torkade aprikoser
50g torkade tranbär
2 msk lagrad rom eller annan lagrad sprit
florsocker

Hacka aprikoser, mandel, tranbär och mandelmassa.
Smält smör och choklad i en kastrull.
Tillsätt mandelmassa, mandelhack, aprikoser och tranbär.
Rör om ordentligt och häll till slut i rom.
Låt svalna lite och sätt in kastrullen med smeten i kylen tills den är riktigt fast.
Ta upp chokladsmeten på en skärbräda och forma den till en lång korv.
Ta lite florsocker på händerna om det känns kladdigt.
Rulla in korven i plastfilm och ställt kallt över natt eller i frysen några timmar.
Rulla korven i florsocker strax före serveringen så att det ser ut som en salami.
Skär korven i tunna skivor.
Jättegott till ett glas portvin eller en kopp kaffe.