Meny vecka 50

Glühwein med ostkex.
Coq au Vin
Clementinsallad

Vin till grytan blir Cuisine de ma Mere från Chinon
Jag är svag för vals och gitarr och här spelar Göran Söllscher Vals Op. 8 No. 3 av Augustin Barrios Mangoré.

Glühwein med ostkex.

Vi gick en snabbväg och blandade glögg och rödvin med skivad apelsin och stjärnanis i en kastrull.
Glühwein serveras i större glas än glögg.

Coq au vin

4 port.

1 hel färsk kyckling
½ dl vetemjöl
2 gula lökar
½ rödlök (andra halvan finhackas och strös över de gröna bönorna)
2-3 morötter
2-3 lagerblad
3 vitlöksklyftor
smör att steka i
1 pkt (140 g) bacon
2 msk tomatpuré
3 dl kycklingbuljong av skrovet (eller vatten)
5 dl rödvin
1 msk timjan
200 g färska champinjoner
salt och peppar
hackad persilja

Tillbehör:
8 -10 kokta pressade potatisar

Skölj av kycklingen.
Lägg den på en stor skärbräda och skär den i stora bitar.
Lägg det överblivna skrovet (bröstkorg, rygg) i en kastrull med 4 dl vatten och lite peppar och lagerblad.
Koka upp och låt det småputtra.
Fortsätt med att skala och klyfta lökarna.
Skala och skär morötterna i 3 cm långa bitar, bacon i drygt cm-breda bitar.
Putsa av och skär champinjonerna i skivor.
Sätt en stekgryta på spisen och smält smöret till bryning.
Vänd kycklingbitarna i lite vetemjöl och bryn dem runt om i fettet.
Tillsätt lökklyftor, morötter, vitlök och lagerblad.
Sänk värmen och se till att lökarna får färg innan du spär med lite vätska och drar grytan åt sidan.
Passa nu på att skala och dela potatisarna som kokas mjuka.
Tillsätt tomatpurén, svampen , timjan, vin och buljong.
Låt grytan småputtra i 20 -30min.
Bryn baconbitarna i panna vid sidan om.

Vänd ner det frästa i grytan och rör om.
Smaka av med salt och peppar.

Strö klippt persilja över vid serveringen och pressa den koka potatisen.

Clementinsallad

Frisk fruktsallad med stjärnanis

4 port.
6 clementiner

Citruslag:
1½ dl vatten
½ dl socker
pressad saft av ½ citron
6-8 stjärnanis

Börja med att koka en lag av vatten och socker tills sockret löst sig.
Dra kastrullen från värmen, tillsätt citronsaft och stjärnanis.
Låt svalna.
Skala och skiva clementinerna tunt.
Lägg dem i låg vid skål eller i portionsskålar.
Häll över den avsvalnade lagen.
Servera pepparkakor och gärna vaniljglass blandad med lite krossade nejlikor till fruktsalladen.