Meny vecka 51
Julveckan

I år blir det Grillade glazade revbensspjäll med rödkålscoleslaw, chutney och ugnsbakade potatishalvor som huvudrätt på julmiddagen hos oss.
I det lilla hushållet väljer vi att äta en eller ett par av julbordets rätter varje dag i stället för att ställa fram allt vid varje tillfälle under helgen. Det skapar större variation och man hinner inte tröttna på skinkan och Janssons frestelsen.
Veckans förrätt: Före revbensspjällen dukar vi fram en liten silltallrik med rödbetstzatziki, hembakat knäckebröd, cheddarost och ägghalvor.
Veckans dessert: Som en härlig avslutning på julmiddagen äter vi Saffransglass med björnbär.
Glassen blandar man ihop 1 eller 2 dagar i förväg av vispgrädde, osötad kondenserad mjölk och saffran. En vacker och god dessert som slut på en julmysig dag med skön musik av The Real Group och ett vin från Bergerac i glaset.

Inlagd sill med rödbetstzatziki och äggghalvor, hembakat knäckebröd med cheddartost

Lägg upp din favoritsill och rödbetstzatziki på var sin tallrik, tillsammans med ägghalva.
Servera knäckebröd och god lagrad ost till.
r kommer recept på Rödbetstzatziki och hembakat knäckebröd om du har tid och lust.
Hos oss en jultradition vi inte vill försaka.

Rödbetstzatziki
Utgå från inlagda rödbetor för en snabb smakrik tzatziki

100 g inlagda rödbetor
1 stor klyfta vitlök
1½ dl turkisk yoghurt
svartpeppar och salt

Hacka eller riv rödbetorna.
Häll yoghurten i en skål.
Skala och pressa vitlöken.
Rör ner de hackade rödbetorna.
Smaka av med salt och svartpeppar. 

Vörtknäcke
16 bröd

½ liter porter eller ½ liter vatten och ½ påse vörtmix
25 g jäst
150 g surdeg
300 g grovt rågmjöl
½ msk salt
2 msk mörk sirap
1 tsk anis
1 tsk fänkål
1 tsk kummin
500 g vetemjöl

Blanda porter (eller vört och vatten), jäst, surdeg och grovt rågmjöl
Låt degen stå 1 tim.
Tillsätt salt, sirap, kryddor och vetemjöl
Kör i degblandare i 10 min.
Sätt ugnen på 190° varmluft
Låt degen vila i 30 min.
Dela degen i 16 bitar
Forma till runda bullar och kavla ut till runda kakor.
Nagga dem med kruskavel eller nagg.
Ta ut hål i mitten på brödet
Låt jäsa i 30 min.
Grädda på plåt i 10-15 min. .

Glaserade revbensspjäll med julsmak

4 port.

Ca 1 kg tunna revbensspjäll
salt och peppar
½ msk krossade senapsfrön
1 dl julöl
3 msk soja
2 msk honung
3 msk barbequesås eller worcestershiresås

Tillbehör:
8-10 tvättade, halverade potatisar
1 msk rapsolja
1 msk kumminfrön
2 dl chutney av valfri smak (vi hade egen rabarberchutney)
2 dl gräddfil
Rödkåls-coleslaw (se recept)

Sätt ugnen på 175°.
Lägg spjällen på bakplåtspapper i en ugnsform.
Salta, peppra och strö över de krossade senapskornen.
Sätt in formen i ugnen i ca 30 min.
Förbered potatis för att baka dem hela eller dela på mitten, penslade med olja och överströdda med lite kummin.
Låt dem bakas bredvid spjällen i samma ugnsvärme, 30 min. för halverade, det dubbla för hela stora potatisar.
Häll
julöl, soja, honung och barbequesås el. worcestershiresås i en kastrull och låt det hela småkoka i 5 min.
Ta ut spjällen och pensla på rikligt av den hopkokta såsen.
Griljera i 10-15 min. tills spjällen ser saftiga och glänsande ut.
Servera smakrik chutney och gräddfil förutom rödkål (varm eller som sval coleslaw).

Saffransglass med dulche de leche
(kondenserad mjölk)

4 port.

1 pkt saffran
1 krm salt
2½ dl grädde
½ burk kondenserad mjölk à 400 g

Stöt saffran och salt i en mortel.
Vispa grädden fluffig med elvisp.
Häll den kondenserade mjölken och saffranssmulet i grädden.
Rör om ordentligt.
Häll glassmeten i en form och ställ in i frysen 5-6 tim.
Servera glassen med bär eller rostade nötter.

Tips!
Resterande kondenserad mjölk kan du använda till Saffransbollar.
Lättlagat godis med bara 3 ingredienser:
kokos, kondenserad mjölk och saffran.

Koka upp ½ burk kondenserad mjölk med 100 g kokos och ½ pkt saffran i en kastrull 3-4 min.
Häll upp i skål och ställ i kyl att svalna.
Rulla bollar och vänd i kokos.