Meny vecka 52
Nyårsmeny

Efter lediga helg- och mellandagar med frisk luft och god julmat vill vi gärna laga och äta något annat.
Vi lagar porterstek i gryta av viltkött, men passar även bra med nötkött.
En mustig gryta som sköter sig själv medan vi lagar Pommes Anna - skivad råstekt potatis i ugn.
Förrätten – räk och romtårta lagas med fördel dagen innan och garneras samma dag. Desserten – en krämig citronposset med hallon är lättlagad men behöver några timmar för att stelna.
Gott nytt år!

Räk- och romtårta
Porterstek med svampsås, Pommes Anna, varma sockerärter
Citronposset med hallon och nötbräck

Dryckesförslag till menyn: Château Pech-Latt
Musikförlag: Nyårsballongen med BAO

En lugn och skön jul önskar vi er alla!

Räk-och romtårta

8 -10 bitar

100 g kavring eller annat mörkt fullkornsbröd
50 g smör (ev. flytande smör-rapsolja)
4 gelatinblad

½ dl hackad gräslök
500 g kesella kvarg eller annan kvarg
2 dl creme fraiche
4-5 varv på svartpepparkvarnen
2 kryddmått stött rosépeppar
100 g löj- eller stenbitsrom
500 g räkor med skal

Tina räkorna om de varit frysta.
Mixa brödet.
Smält smöret och blanda med smulorna.
Tryck ut på botten i en form med löstagbar kant 24 cm i diam.
Ställ formen kallt.
Rensa räkorna.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min.
Blanda kvarg, creme fraiche, hackad gräslök, hälften av romkornen och kryddor.
Smält gelatinet på svag värme och rör ner det i smeten.
Häll smeten i formen och låt det hela stelna i kyl i 3-4 tim.
Garnera tårtan med resterande romkorn, räkor och gräslök. 

Porterstek av viltkött

4 port.

800 g -1 kg benfri fransyska eller innanlår av hjort eller älg
½ dl outspädd svartvinbärssaft
1 flaska (33 cl) porter eller julöl
½ dl soja
2 msk viltfond
1 tsk torkad timjan
ev. 8-10 enbär
10 svartpepparkorn
1 skalad och klyftad lök
2 hackade klyftor vitlök

Svampsås:
150 g rensade frysta kantareller eller trattkantareller
1-2 msk smör
2-2½ dl silad smakrik steksky
2 dl grädde
1-2 msk maizena + vatten

Häll och lägg i alla ingredienser i en stor stekgryta.
Koka upp och lägg i köttet.
Låt det sjuda under lock på svag värme i cirka 45 minuter.
Vänd köttbiten några gånger under tiden.
Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet efter 35 min. och låt den sitta i tills termometern visar 70°.
Drag grytan från värmen och låt steken ligga i spadet medan du lagar såsen.
Tina och grovhacka kantarellerna.
Stek dem i smör tills de får en fin stekyta, salta och peppra lätt.
Ta upp steken och håll den varm genom att rulla in den i aluminiumfolie.
Sila spadet och häll det i en kastrull, tillsätt 2 dl grädde och låt det sjuda i några minuter.
Tillsätt lite lätt redning (majsmjöl utrört i vatten) så såsen tjocknar, lägg sist i de brynta kantarellerna.
Skär köttet i tunna skivor och servera med svampsås, råstekt potatis eller Pommes Anna och varma grönsaker.

Pommes Anna
4 port.
800 g potatis
2 vitlöksklyftor
75 g smör
1 tsk salt
svartpeppar från kvarn

Sätt ugnen på 170° varmluft.
Skala och skiva potatisen i 2-3 mm tjocka skivor.
Skala och hacka vitlöksklyftorna och smält smöret.
Blanda potatisskivorna med vitlök, smält smör, salt och peppar.
Lägg potatisen i en ugnssäker form med det översta lagret potatis snyggt omlott.
Sätt in formen i ugnen i ca 40 min.

Citronposset med hallon

6 port.

5 dl vispgrädde
1½ dl strösocker
¾ dl färskpressad citronsaft
 
Till servering:
Färsk
a eller frysta hallon
ev. smulad nötbräck (se nedan)
 
Koka upp grädde och socker, låt det koka under uppsikt 1 minut.
Ta kastrullen från värmen och rör ner den färskpressade citronsaften.
Häll upp i 6 formar eller glas (för 6 port) och ställ i kylen minst 4 timmar eller tills de stelnat.
Ta fram den stelnade ”citronpuddingen” och garnera med hallon.
Smula över lite nötbräck på varje eller servera bräcken vid sidan om.
 
Nötbräck
1 dl hackade blandade nötter (tex mandel, hasselnötter och valnötter)
3 msk honung
2 msk smör

Hacka och rosta nötterna helt kort i en torr stekpanna på medelvärme. 
Drag pannan åt sidan.
Tillsätt smör och honung under omrörning.
Låt det hela smälta ihop till en seg massa under några minuter. 
Häll ut nötblandningen på bakpapper och låt svalna. 
Skär eller smula bräcken till lagom stora bitar.