Meny vecka 17

Valborgsmässoafton - 1 maj

Sallad Burrata med grön sparris, småbladig sallad och rädisor
Hemlagad pizza bianco med färskost, tångrom/lax och vårlök, blandad sallad
Key lime pie i glas

Vårvindar friska leka och viska…
Snart sticker första rabarberknoppen upp, nässlor och gräslök likaså.
Vi firar våren med en sallad burrata, den krämiga färska mozzarellaliknande osten, på en bädd av små salladsblad, skivade rädisor, rostade frön och citronolja. Hemlagad surdegspizza bianco med färskost, vårlök, rom och/eller laxstrimlor som läggs på efter gräddningen. Blandad sallad med picklad rödlök är saftigt och gott till.
Frisk och syrlig Key lime pie i glas, som fått sitt namn av plats Key West i Florida, där den skapades
En len och fräsch dessert på en gång.
Sköna maj välkommen!

 Vi har nyligen fått ett dragspel, men det dröjer nog innan vi kan spela Accordeon Sur Seine. Musiken lyssnar vi till när vi sippar på Kung Fu Girl Riesling från Washington State 

Sallad Burrata med småbladig sallad, rädisor och gräslök


4 port.
2-4 st Burrata (krämig mozzarella) 
ca 200g småbladig sallad
1 litet knippe rädisor 
1 litet knippe gräslök
2-3 msk citronolja 
½-1 msk vit vinäger 
50g rostade frön (raps, bovete, solros eller pumpa)
lite flingsalt och peppar från kvarn

Skölj salladsbladen och låt dem rinna av ordentligt på papper.
Ansa, skölj och skiva rädisorna. 
Skölj, skaka av och hacka gräslöken fint.
Blanda olja och vinäger.
Fördela salladen och rädisskivorna på portionstallrikar. 
Bryt slutligen itu en halv eller hel ost per person (hel som ensamrätt). 
Ringla över olje- vinägerblandningen. 
Salta och peppra lätt. 
Strö på rostade frön.

Pizza bianco med färskost, vårlök, lax och rom

4 portionspizzor
Pizzadeg:
1 dl surdeg*
¼ pkt jäst
2½ dl vatten
½  tsk salt
1 msk olja
6 dl vetemjöl

Fyllning:
300g färskost
1 knippe vårlök
salt och peppar
1 pkt gravad lax i tunna skivor
1 ask tångrom el. annan rom
1 liten knippa gräslök
2 dl crème fraiche eller gräddfil
ev. några kvistar dill eller annat grönt

Lös jästen i vattnet.
Tillsätt resten av ingredienserna och knåda ihop till en smidig deg.
Låt jäsa i ca 30 min.
De
la degen i 4 delar och kavla ut dem till rundlar.
Låt dem jäsa 10 min.
Sätt ugnen på 225° grader varmluft.          Förbered fyllningen:
Skölj, ansa och skär vårlöken i ½ cm sneda bitar.
Sära och dela laxskivorna och öppna romburken, hacka gräslöken fint.
Bred på färskosten och fördela vårlöksbitarna.
Salta och peppra lätt.
Vänta med att lägga på de andra ingredienserna tills du gräddat bottnarna.
Grädda 2 pizzor (ca 25 cm i diameter) i taget i ca 10-12 minuter.
Fördela sedan crème fraiche, lax, rom och gräslök och slutligen lite kryddgrönt på pizzorna.
Servera pizzorna så nygräddade som möjligt med sallad på assiett vid sidan om.
*surdeg kan uteslutas. Öka i så fall jästen till ½ pkt och vätskan till 3 dl.

Key lime pie i glas


4 port.
8 digestivekex 
1 burk (400 g) osötad kondenserad mjölk
1 limefrukt
2 dl vispgrädde

Mixa kexen i en mortel eller matberedare till fina smulor.
Tvätta limefrukten och riv skalet med zest- eller rivjärn och pressa ur saften.
Blanda den kondenserade mjölken med saft och skal från limefrukten
(spar lite rivet skal till dekorering).
Vispa grädden luftig. 
Fördela kexsmulorna i fyra glas, fördela limeblandningen och slutligen den mjukvispade grädden ovanpå.
Strö lite rivet limeskal på toppen.

Meny Valborg och 1 maj
V17

Nykokt primörpotatis med gräddfil och rom
Örtrisotto med sparris och grillade pilgrimsmusslor
Mangoglass med jordgubbar

Vårens helger duggar tätt. Ännu en helg att hälsa våren med sång och majbrasa. Maten smakar vår och hopp om varmare tider. Veckans meny avslutas med hemlagad glass. Börja med att laga glassen 3-4 timmar före middagen. Den här kräver ingen glassmaskin eller omrörning under frysningen Endast tre ingredienser: mango, grädde och kondenserad mjölk.
Festa på årets första färskpotatis eller nästan lika goda delikatesspotatisar med tångkaviar eller regnbågsrom och gräddfil med grönska på toppen. Den örtgröna, krämiga risotton med sparris kräver lite passning, men är värt mödan. Pilgrimsmusslor, kammusslor eller Jacobsmusslor som de också kallas tillhör våra favoriter. Se till att de inte blir sega av för lång tillagning.

Sköna maj välkommen sjunger Örebro kammarkör.
PAI från Bodegas Albamar i Rias Baixas passar bra till musslorna.

Nykokt primörpotatis med gräddfil och rom

4 port.

1 kg färskpotatis/delikatesspotatis
vatten, salt
3 dl gräddfil
1pkt (80g) fryst regnbågsrom eller 1burk(70g) tångkaviar
hackad gräslök

Skölj och skrapa bort fult potatisskal.
Koka dem i lättsaltat vatten i ca 20 min.
Dela potatisarna eller skär av lite i botten så att de kan stå.
Lägg en klick gräddfil och lite rom på varje potatis.
Toppa med hackad gräslök.
Servera knäckebröd, smör och ost till om det blir en lunchrätt. Ett glas god öl förhöjer smaken. Vi dricker Näipa från Närke Kulturbryggeri.

Örtrisotto med sparris och grillade pilgrimsmusslor

4 port.

4 dl avorioris/risottoris
1 gul lök
smör till stekning
1 knippe sparris
ca 200g färska eller frysta pilgrimsmusslor (kammusslor)
1 dl vitt vin
8 dl kycklingbuljong
2 msk hackad gräslök
4 msk hackad persilja
2 dl riven smakstark hårdost
olivolja till grillning
nymald peppar och ev. salt

Skala och finhacka löken. Fräs den i lite smör, tillsätt och låt riset fräsa med 2-3 min.
Dra kastrull åt sidan och häll på vinet.
Skölj och skär bort det grova på sparrisen. Dela mitt itu.
Förbered kycklingbuljongen.
Hacka det kryddgröna och mixa det slutligen med buljongen.
Riv osten.
Sätt grytan på spisen och koka upp ris-lök-vinblandningen. Häll sedan på lite varm örtbuljong i taget under ca 20 minuters kokning på svag värme. Rör om hela tiden och se till att buljongen kokat in, innan du tillsätter mer.
Förväll sparrisen 3-4 min. i kokande vatten. Häll av och spola kallt.
Skär den nedre halvan i cm–stora bitar och klyv topparna.
När riset börjar mjukna (det ska ha en aning kärna kvar) är det dags att grilla/steka sparris och musslor.
Pensla musslor och sparristoppar med olja. Blanda ner sparrisbitarna i risotton.
Grilla musslorna och sparristopparna tills de får en fin yta och musslorna känns sviktande mjuka. Vänd helst med en lång pincett.
Kom ihåg att röra om i risotton eller att dra den åt sidan.
Vänd ner osten och smaka av ordentligt. Tänk på att buljongen kan vara salt.
Lägg upp risotton med det nygrillade på toppen.

Mangoglass med jordgubbar

ca 8 port

500g fryst mango
1 burk kondenserad mjölk (390g)
5 dl vispgrädde
1 ask jordgubbar
Häll mangobitarna i en kastrull och tina på svag värme.
Mixa dem med mixerstav och låt purén tjockna en aning i kastrullen.
Ställ åt sidan att svalna medan du vispar grädden.
Ta fram en större form eller 2 förvaringslådor med lock.
Blanda den kondenserade mjölken med 2 dl mangopuré.
Vispa grädden fast och vänd försiktigt ner lite av mangokrämen i taget med en slickepott.
Häll glassen i formen/formarna och ringla över mangopurén. Rör om försiktigt.Ställ glassen i frysen i 4 tim. innan den serveras.
Krämig och sagolikt god!