Laxburgare
4 port.
400-500 g laxfärs
1bit purjolök ,ca 1 dm
1 ägg
2 msk senap
2 msk potatismjöl
salt
vitpeppar
Tina färsen om den varit fryst.
Putsa av och hacka purjolöken
Blanda lax, lök, ägg, potatismjöl, senap, salt och vitpeppar.
Rör så att smeten håller samman. Forma biffar.
Stek dem i smör 3 min/sida
Servera dem nystekta med en hemlagad aioli, kokt potatis och grönt eller i nybakade hamburgerbröd med sås, grönt och lite picklad lök.
Picklad rödlök
2 normalstora rödlökar
1 dl socker
1/2 dl ättika (12%)
1 dl vatten
Skala, ta bort rotfästet och skiva lökarna tunt, gärna på mandolin.
Koka upp socker, ättika och vatten i en kastrull.
Dra av från värmen och lägg ner löken i kastrullen.
Låt svalna i lagen
Häll upp på rena glasburkar.
Picklad lök håller ca 1-2 veckor i kylen.
Aioli/Majonnäs
2 dl olja
1 ägg
1 msk pressad citron/lime eller vinäger
1 tsk salt
svart- eller vitpeppar/chili
1 vitlöksklyftor eller annan smaksättning
hackad persilja
Häll alla ingredienser i en hög smal mixerbägare eller motsvarande.
Låt det stå en stund så att alla ingredienser får samma temp.
Mixa med stavmixern i botten på kärlet på högsta hastighet .
Håll stilla tills det börjar bli krämigt och allt blandats väl.
Smaksätt med t.ex. kapris.
Klart.