Meny vecka 40

Grillade morötter gremolata
Jordärtskockssoppa med smörstekt svamp
Zucchinikaka med citronglasyr

Nu när det börjar bli lite kallare är det dags att ta upp och koka de första jordärtskockorna. Låt dem sen sitta kvar i jorden och tas upp efter hand när du blir sugen eller ta upp dem och förvara dem svalt i sandig jord i matkällare. Goda att äta kokta som puré eller soppa. Gärna med svamp, som i år finns i mängder i våra skogar. 

Vi lyssnar på: Vampire med Olivia Rodrigo som Alma gillar.
Till soppan passar The Butcher från Österrike.

Grillade morötter gremolata

4 port.

4 stora fjolårsmorötter eller 1 knippe färska morötter
1 rödlök

Gremolata:

1 knippe persilja, gärna slätbladig
1 citron, rivet skal och saft
2 vitlöksklyftor
75g riven smakrik ost
3 msk rapsolja

Skala fjolårsmorötter och dela dem i smala stänger eller ta bort blasten och skrapa primörmorötterna rena.
Skala och skär rödlöken i smala klyftor.
Förväll morötterna 5 min. i kokande vatten för att förkorta grilltiden.
Ställ åt sidan medan du blandar till gremolatan.
Börja med att hacka persiljan, ta med och finhacka en del av stjälkarna.
Tvätta och riv skalet av halva citronen.
Halvera den och pressa ut saften ur halva citronen.
Blanda persilja och citronskal och saft i en skål.
Pressa eller hacka vitlöksklyftorna i blandningen och slutligen den finrivna osten och oljan.
Droppa lite olja över morötter och lök och grilla i het grillpanna eller på grill.
Klicka gremolatan över.

Tips!
Servera de grillade morötterna och löken som lunchrätt tillsammans med nykokta matgryn (vete eller korn), lite ruccolasallad och smulad fetaost.

Jordärtskockssoppa med smörfräst svamp

4 port.

800g jordärtskockor

1 medelstor gul lök
1 vitlöksklyfta
smör att fräsa i
2½ dl vitt vin
1 liter mjölk/gräddmjölk
pressad citron
salt och peppar

Svampfräs:
300 g kantareller eller annan färsk svamp
smör
salt och peppar

Skala skockorna och dela dem i mindre bitar.
Skala och hacka lök och vitlök.
Fräs skockorna och löken i lite fett tills allt blivit glansigt.
Tillsätt vinet och låt det koka in .
Häll på mjölken, lite i sänder och sjud det hela tills skockorna mjuknat, ca 12 min.
Förbered under tiden svampen . Dela den i små bitar och smörstek den till vacker färg.
Salta och peppra. Ställ pannan åt sidan.
Mixa soppan slät och skummig.
Späd ev. med lite mer mjölk om du önskar tunnare soppa.
Smaka av med lite citronsaft, salt och lite peppar från kvarn.
Häll upp soppan i varma tallrikar/skålar och fördela svampen på toppen.

Zucchinikaka

20-24 bitar

1 msk smör

3 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk kanel
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
2 dl matolja
4 dl riven zucchini
2 dl valnötter (går att utesluta helt)

Frosting:
100 g rumsvarm färskost
50 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker

Sätt ugnen på 175 grader och smörj en form på cirka 20x30 centimeter med smör.
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt.
Blanda vetemjöl, kanel, bakpulver, vaniljsocker och salt i en separat bunke.
Riv zucchinin, krama ur vätskan och mät upp 4 dl. (4 dl är ungefär en zucchini).
Grovhacka valnötterna.
Blanda i matoljan i äggvispet, vispa därefter i mjölblandningen och avsluta med att vända ner zucchini och valnötter.
Fyll formen och baka mitt i ugnen i 35-40 minuter. Känn med en stick att den kommer ur torr.
Låt kakan svalna helt innan du har på frostingen.
Vispa samman färskost, smör och florsocker med en elvisp. Viktigt att både färskost och smör har samma temperatur, annars kan du få en klumpig frosting.
Bred frostingen över hela kakan och skär upp i rutor.