Rödbetscarpaccio

4 port.

4 små rödbetor
4 msk olja
nymalen peppar från kvarn
flingsalt
2 msk solrosfrön
4 msk fetaost
1 msk balsamvinäger

Koka rödbetorna mjuka i ca 30 min.
Skala rödbetorna genom att skjuta av skalet mellan tummen och pekfingret.
Hyvla dem tunt på mandolin.
Rosta solrosfröna i en torr stekpanna.
Lägg rödbetorna på fat.
Ringla över olja och vinäger.
Peppra och salta.
Smula över fetaosten och strö över de rostade fröna.

Fisksoppa med kräftstjärtar och hemlagad aioli

4 - 6 port.

400 g torskfilè
400 g laxfilé
1 pkt djupfrysta kräftor.ca 500g
1 purjolök
1 liten gul lök
500g potatis
smör/rapsolja
3 dl vatten
2 tsk tomatpuré
1 tsk salt
1 tsk fänkålskrydda
2 dl vitt torrt vin
3 dl vispgrädde

Tina kräftor och ev. fisk om den varit fryst.
Skölj och strimla purjolöken och hacka den gula löken.
Skala kräftorna och lägg stjärtarna åt sidan.
Fräs lök och kräftskal i matfettet i en gryta tills löken fått färg.
Häll på vatten och låt det sjuda i 20 min medan du skalar och tärnar potatisen. Putsa även fiskfiléerna och skär dem i bitar.
Mixa även den snabba vitlöksmajonnäs aiolin med mixerstav medan kräftskalen ger smak åt buljongen. Se receptet nedan.
Sila av kräftskalen och ta vara på buljongen.
Börja på nytt med att fräsa den strimlade purjon och potatisen i smör/rapsolja i grytan.
Tillsätt kräftbuljongen, tillsammans med tomatpuré, salt, timjan, och vin. låt koka i 2–3 minuter.
Tillsätt grädden och låt det sjuda i 5 minuter.
Lägg ner fisken i soppan och låt sjuda ytterligare 7 min. eller tills fisken är klar.
Servera med en klick aioli eller lite extra kryddgrönt.

Aioli

1 sats lättlagad majonnäs som blir perfekt om alla ingredienser har rumstemperatur från början.

2 dl olja
1 ägg
1 msk pressad citron
1 tsk salt
svart- eller vitpeppar
1-2 vitlöksklyftor

Häll alla ingredienser i en hög smal mixerbägare eller motsvarande.
Mixa med stavmixern i botten på kärlet på högsta hastighet.
Håll stilla tills det börjar bli krämigt och allt blandats väl.
Smaka av med kryddor.
Klart.
Majonnäsen kan även smaksättas med chili, kryddgrönt eller annan valfri smak.

Äppelcannelloni med basilikaglass

4 port. 40 min.

En oemotståndlig dessert som imponerar på de flesta! Lite pysslig att göra men väl värt besväret.

2 äpplen
1 msk socker
½ tsk kanel
2 ark filodeg (25x25cm) Välj helst färsk fildodeg (från mejeri eller bakavdelning)
Smält eller flytande smör
Råsocker

Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
Skala, kärna ur och skär äpplena i små tärningar.
Vänd dem i socker och kanel.
Lägg ut filodegsbladen.
Dela dem på mitten och pensla smält smör på kanterna.
Fördela äppeltärningarna på bladen.
Vik in kanterna och rulla ihop degen till långsmala knyten.
Lägg dem på bakplåtspapper på plåt.
Pensla med smält smör och strö över råsocker eller farin.
Grädda i ca 10 min.

Basilikaglass
½ liter vaniljglass (helst med riktig vanilj)
1 msk hackad basilika

Blanda ner den hackade basilikan i glassen som serveras till den nygräddade frasiga äppelrullen.Tips! Byt ut råsocker mot farin om du har det hemma. Vanligt socker smälter ner medan de andra kristalliseras på ytan.
Se till att svepa in överbliven filodeg ordentligt så kan du spara den i kylskåp i 1 vecka.

Veckans meny V40

Veckans vin till gnocchi är Boschendal 1685 Chardonnay
Musiken för oss ut mot havt: Utskärgård av bobby Eriksson.