Veckans meny V42

Gul ärthumus av ärtsoppa.
Lammfärsbiffar
Yoghurt med honung och mandelbiskvier

Veckans vin till lammfärsbiffarna är Piemonte Barbera
Vad sägs om en Stoneslåt med Bette Midler? Beast of Burden

Gul ärthummus av ärtsoppa

1 slang gul ärtsoppa utan fläsk
2 vitlöksklyftor
½ tsk spiskummin
1 msk pressad citronsaft
3 msk olja
salt och peppar efter smak

Mixa alla ingredienser i en matberedare
Smaka av ordentligt
Dippa grönsaksstavar och rostade tunnbrödssnittar i hummusen.

Rostat tunnbröd
1/2 pkt mjukt tunnbröd av valfri sort
Rosta/stek tunnbrödsrundlar eller fyrkanter på bägge sidor i het stekpanna UTAN fett. Passa noga så de inte blir brända.
Bryt dem i lagom stora bitar att dippa.

Lammfärsbiffar

4 port
500 gram lammfärs
2 potatisar, kokta kalla
2 ägg
1½ dl vatten
1 liten hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
1 tsk salt
8-10 varv peppar från kvarn
½ tsk torkad eller 1 tsk färsk hackad oregano smör/rapsolja att steka i.
100g tärnad fetaost

Vitlöksyoghurt:
2 dl fast yoghurt
1-2 vitlöksklyftor

Blanda mosad kokt potatis med äggen.
Tillsätt lammfärsen, salt, vatten, lök, vitlök och kryddor.
Rör färsen slät tills den håller ihop.
Dela fetaosten i tärningar.
Forma 8 biffar och lägg dem på vattensköljd skärbräda.
Gör en fördjupning i varje och lägg i osttärningarna.
Kläm åt och släta ut biffarna innan du steker dem.
Stek lammfärsbiffarna gyllenbruna några minuter på varje sida. Sätt in biffarna i varm ugn och efterstek i ca 8 min om ugnen är varm (annars i panna med lock på spisen).
Servera vitlöksyoghurt till och gärna en krispig sallad.

Yoghurt med honung och mandelbiskvier

4 port.

500g fast yoghurt
flytande honung
mandelbiskvier
lite rivet citronskal

Varva yoghurt med lite ringlad honung och små mandelbiskvier i portionsglas. Riv gärna över lite citronskal med zestjärn.
Baka egna mandelbiskvier om du gillar att baka och har mandelmassa hemma.

Hembakade Mandelbiskvier

ca 30 st
1 äggvita
100 g mandelmassa
1msk strösocker
bakplåtspapper

Sätt ugnen på 175°C (150g varmluft).Vispa upp äggvitan.
Riv ner mandelmassan på rivjärnets fina sida.
Tillsätt strösockret.
Rör till en slät smet.
Gör en spritsstrut med ett litet hål av bakplåtspapper.
Spritsa ut små toppar på plåt med bakplåtspapper.
Grädda dem lätt gyllenbruna i ca 6-8 minuter.