Fiskgratäng med fänkål och potatis
4 port.
ca. 400 g valfri vit fiskfilé
8-10 potatisar, helst mjölig
½ purjolök
1 färsk fänkål
3 ägg
3 dl mjölk
½ tsk salt + vitpeppar från kvarn
Tina fisken om den varit fryst.
Dela varje filé ett par gånger och salta lätt.
Sätt ugnen på 200 grader (175 i varmluft).
Skala och skiva potatis tunt, gärna i matberedare eller med mandolin.
Putsa av, skölj och skiva även purjolök och fänkålen tunt.
Varva potatis, fisk, fänkål och purjolök i en smord ugnssäker form.
Lägg potatis underst och överst.
Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar och häll det i formen.
Grädda gratängen tills äggstanningen stelnat i 40-50 min.
Servera gratängen med smakrik salsa verde och en fräsch sallad.
Salsa verde
2 dl persilja
4 sardeller eller ansjovisfiléer
2 skalade vitlöksklyftor
4 msk kapris
2 msk saft av citron
1-1½ dl olivolja
lite svartpeppar
Hacka persiljan grovt med kniv.
Häll den i en skål och mixa den med sardellerna och vitlöken.
Smaksätt med kapris, citronsaft och späd med olivolja under fortsatt mixning.
Tillsätt en aning svartpeppar.
Häll den halvrinniga såsen över fiskgratängen.