Viltfondue med rödlök, klyftpotatis, senapsaioli och broccolibuketter
4 port.
600 gram väl putsat mört viltkött (eller nötkött)
4 rödlökar
1 broccoli
Viltbuljong:
½ dl koncentrerad viltfond
8 dl vatten
1 gul lök
1 lagerblad
6-8 enbär
2 dl rödvin
Tillbehör:
10-12 potatisar
olja och salt
Sätt ugnen på 175 grader.
Skär köttet i kuber 2x2cm och lägg upp dem på serveringsfat.
Blanda till buljongen i en fonduegryta och förbered värmeri på bordet.
Borsta potatisarna och skär dem i klyftor.
Lägg dem i ugnsfast form med lite olja och salt och sväng runt dem innan du sätter in dem i ugnen.
Förbered broccolibuketter, skala och klyfta rödlökarna som läggs upp på serveringsfat.
Ta fram alla ingredienser till aiolin och låt dem stå framme i rumstemperatur några minuter.
Laga senapsaiolin i stavmixer – tar bara 3-4 min.
Koka upp buljongen och se till att den är het när potatisen är klar och matgästerna kan bjudas till bords.
Tillaga kött och grönsaker genom att trä upp dem de på fonduegafflar eller små spett och koka i några minuter. Kött ca 1-2 minuter, lök och grönsaker ca 4 minuter.
Servera potatisen och aioli till.
Senapsaioli
Snabblagad enkel majo med mixerstav
2 dl olja
1 ägg
1 msk pressad citron
½ tsk salt
svartpeppar
2 vitlöksklyftor
1 tsk fransk senap
Häll alla ingredienser i en hög smal mixerbägare eller motsvarande.
Låt det stå en stund så att alla ingredienser får samma temperatur.
Mixa med stavmixern i botten på kärlet på högsta hastighet .
Håll stilla tills det börjar bli krämigt och allt blandats väl.
Lyft mixerstaven lätt och känn att majon tjocknat ordentligt.
Smaka ev. av med lite mer kryddor.