Veckans meny V51

Den bästa julen med lite frost eller snö, några utvalda goda rätter i måttlig mängd, goda drycker, härlig musik och lite sällskap.
Vi väljer att lägga upp sillen i portionsglas, i år följt av en liten julskinka av vildsvin, som vi har gott om i skogarna. Skinkan njuts som alltid hos oss av med kålrotslåda och en fräsch grönkålssallad med äpple, apelsinjuice och nötter. Risgrynsgröten piffar vi upp med lite vispad grädde och ett julrött hallontäcke. Framåt kvällen blir det god ost, nötter och portvin.

GOD JUL!

Inför julen undrar Bo Kaspers: Får tomten komma upp och hälsa på?
Till julskinkan dricker vi julöl. Varför inte Nils Oscars Kalasjulöl.
Dow´s Crusted Port
blir bra till ost och nötter.

Sill i glas

4-6 port.

2 dl crème fraiche
2 msk osötad senap
salt och vitpeppar
1 rött svenskt äpple
1 förpackning 5-minuterssill, 420 g
4 medelstora kokta potatisar
hackad gräslök

Börja med att skala och koka potatisen.
Blanda samman crème fraiche, senap, salt och peppar.
Tärna äpplet fint.
Skölj av sillen och skär den i mindre bitar
Lägg skivad, delad kokt potatis i botten på valfria glas.
Varva sedan senapsröra med äppeltärningar, sill och gräslök.

Servera mörkt bröd och smör till.

Kålrotslåda

4-6 port.

1 kålrot , ca 600g
3 medelstora potatisar
1 stor gul lök
1 tsk salt och 6 kryddpepparkorn till kokning
50 g sötmandel
1 dl mjölk + 1 dl grädde
3 st ägg
salt och vitpeppar från kvarn
2-3 msk ströbröd
ca 30g smör

Skala och tärna kålroten, potatisarna och löken.
Häll tärningarna i en kastrull med saltat vatten och kryddpeppar. Koka dem mjuka.
Koka under tiden upp mandeln i vatten i kastrull.
Häll av vattnet, skala och hacka mandeln.
Mixa de mjukkokta rotsakerna och löken.
Smörj en ugnssäker form.
Vispa samman ägg, gräddmjölk, salt och peppar.
Bland ner tillsammans med mandeln i moset.
Smaka av med salt och peppar innan du häller allt i formen.
Strö över lite ströbröd och klicka på lite smör.
Grädda i 200 graders ugnsvärme cirka 30 min. tills rätten fått fin färg.

Grönkålssallad med äpple och apelsinjuice

4-6 port.

6-7 stjälkar grönkål
2 röda äpplen, Ingrid Marie
saften av 2 apelsiner
50g hasselnötter

Skölj och repa av grönkålsbladen från stjälkarna.
Skär eller bryt bort den grova nerven på bladen
Hacka ganska fint.
Skölj och hacka äpplena i fina tärningar.
Vänd ner dem bland det hackade i en skål.
Pressa saften ur apelsinerna och häll över det hela.
Hacka slutligen hasselnötterna och strö dem över.
Servera den fräscha friska salladen till den salta julmaten.

Julgröt med hallontäcke

4 portioner

2 dl risgrynsgröt
1½ dl vispgrädde

Hallontäcke
250 g djupfrysta hallon
1½ dl Syltsocker

Vispa grädden och vänd ner i gröten.
Lägg gröten i portionsglas.
Fördela hälften av hallonen ovanpå gröten. Blanda resten med syltsockret i en kastrull och koka i 30 sekunder.
Låt svalna något innan den fasta sylten skedas över hallonen.
Ställ i kylskåp till serveringen.