Porterstek av viltkött
4 port.
800g-1 kg benfri fransyska eller innanlår av hjort/ älg
½ dl outspädd svartvinbärssaft
1 flaska (33 cl) porter eller julöl
½ dl soja
2 msk viltfond
1 tsk torkad timjan
ev. 8-10 enbär
10 svartpepparkorn
1 skalad och klyftad lök
2 hackade klyftor vitlök
Svampsås:
150 g rensade frysta kantareller eller trattkantareller
1-2 msk smör
2 -2½ dl silat smakrikt kokspad
2 dl grädde
1-2 msk maizena + vatten
Tillbehör:
Skivade potatisrosor eller råstekt potatis (se recept)
1 förp. gröna wokgrönsaker t.ex. Ica´s med romesco, sugarsnaps
Häll och lägg i alla ingredienser i en stor stekgryta.
Koka upp och lägg i köttet.
Låt det sjuda under lock på svag värme i cirka 45 minuter.
Vänd köttbiten några gånger under tiden.
Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet efter 35 min. och låt den sitta i tills termometern visar 70°.
Drag grytan från värmen och låt steken ligga i spadet medan du lagar såsen.
Tina och grovhacka kantarellerna.
Stek dem i smör tills de får en fin stekyta, salta och peppra lätt.
Ta upp steken och håll den varm genom att rulla in den i aluminiumfolie.
Sila spadet och häll det i en kastrull, tillsätt 2 dl grädde och låt det sjuda i några minuter.
Tillsätt lite lätt redning (majsmjöl utrört i vatten) så såsen tjocknar, lägg sist i de brynta kantarellerna.
Skär köttet i tunna skivor och servera med svampsås, rotfruktsrosona och varma grönsaker.
Ett gott kraftigt rödvin förhöjer smakupplevelsen.
Potatis- och jordärtkocksrosor
4 port.
30 g smält smör
20 g parmesanost
1-2 vitlöksklyftor
salt, peppar och lite timjan
ca 700 g potatis
300 g jordärtskockor
Sätt ugnen på 170 grader.
Smörj håligheterna på en muffinsplåt i teflon med smör.
Skala potatisen och jordärtskockorna.
Skär dem i tunna skivor, gärna på en mandolin.
Lägg potatis och skockor i en stor skål.
Blanda med smält smör, parmesanost, timjan, vitlök, salt och peppar.
Stapla potatisskivorna på varandra i muffinsformen.
Grädda i ugnen tills ytan blivit gyllenbrun.
Det tar 50-60 min.
Låt potatisrosorna vila i 5 minuter.
Strö över nyriven parmesanost och lite timjan.