Meny vecka 15

Portionsjansson, knäcke och ost

Vårgrön kycklingsoppa
Hemlagad ostkaka, varma bär

Våren är här!
 Som vi längtat efter att äta utomhus. 
 Nu blir det silluncher i det fria. 
 Vi lagar var sin Janssons frestelse som också passar som förrätt när vi vill äta fler rätter.
En lätt vårgrön soppa med kyckling till vardag eller fest.
 Här med vårlök, sockerärter, rädisor, persilja och citron. 
 Byt ut mot liknande råvaror om allt ännu inte är tillgängligt.
Servera hemlagad ostkaka, lagad med keso alt. kvarg, ägg och mandel, 
som avslutning på måltiden eller till kaffet. 
Servera varma bär från frysen med lite socker och vispad grädde till.

En god ale passar bäst till frestelsen.

Till kycklingsoppan föredrar vi en Sauvignon Blanc från Loire.

Lyssna på fågelsången i det fria eller Halo med Ane Brun.


Janssons frestelse


4 port.
1 kg mjölig potatis
2 gula lökar
25 ansjovisfiléer + spad eller ansjoviskryddad sill
några varv från pepparkvarnen
3 dl vispgrädde
50 g smör till formen

Sätt ugnen på 180° varmluft
Skala potatis och lök.
Skär dem i tunna strimlor.
Skär sillfiléerna i mindre bitar.
Smörj en ugnssäker form eller 4 små formar.
Lägg i ett lager potatis, därefter löken, ansjovis/sill och resten av potatisen.
Häll över sillspadet. Det ersätter salt som inte behöver tillsättas.
Häll på grädden och vrid några varv peppar från kvarn över frestelserna.
Klicka på lite smör.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30-45 minuter (kortare tid för små formar).
Känn med en sticka att potatisen är klar.
Servera med knäckebröd , ost och en god öl.

Vårgrön kycklingsoppa


4 port.
350-400g kycklingkött (innerfilé, lår-, eller bröstfilé)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 vårlökar
olja att fräsa löken i

1 msk kycklingfond eller 2 buljongtärningar
12 dl vatten
2 dl dinkelgryn, matvete eller andra gryn
1 liten zucchini eller 150g sockerärter

½ citron
2 dl matyoghurt
½ dl hackad persilja
5-6 rädisor

Tina kycklingen om den varit fryst.
Skala och hacka löken och vitlöken.
Ansa vårlökarna och skär dem i sneda ½ cm skivor (ta med så mycket som möjligt av det gröna).
Fräs lök, vitlök och hälften av vårlöken i olja på svag värme.
Späd med vatten och tillsätt fond eller smula ner buljongtärningar.
Sjud soppbasen i 3-4 minuter.
Koka grynen i lättsaltat vatten enligt anvisning på förpackning.
Lägg ner de hela små filéerna att koka i buljongen i 5 min.
Skär under tiden rent zucchinin eller sockerärterna och strimla dem.
Ta upp kycklingen ur buljongen och skär varje filé i mindre bitar.
Riv skalet av den halva citronen och pressa saften.
Häll ner skal och saft i buljongen.
Smaksätt även med lite nymald peppar och ev. salt.
Smaka av.
Låt de kokta grynen rinna av i en sil.
Lägg kycklingbitarna i botten på varma djupa soppskålar.
Häll på lökbuljongen, grynen vid ena sidan och det strimlade gröna överst.
En klick yoghurt och rikligt med kryddgrönt över det hela.
Toppa med några skivade rädisor.
Servera bröd till.

Ostkaka


4 port.
3 ägg

½ dl socker

500 g keso/cottage cheese eller naturell kvarg (minst 4%) 

50 g mandel
 
1 bittermandel 

¾ dl vetemjöl 

2½ dl mjölk 
2 msk smör att smörja formen med


Till servering:
150 g frysta bär (björnbär, blåbär eller hallon)

2-3 msk socker

2 dl vispgrädde
 

Sätt ugnen på 160° varmluft.

Vispa äggen och sockret pösigt några minuter. 

Hacka mandeln.

Blanda ner keso/kvarg, mandel, mjöl och mjölk. 

Riv ner bittermandeln. 

Smörj en ugnsform ca 20 cm i diameter med smör.

Häll smeten i formen och sätt in den i ugnen 30-35 min. 

Ta ut formen när ostkakan fått lite färg på ytan och inte dallrar när du skakar på formen.

Låt svalna lite medan du förbereder de frysta bären med en aning socker i en kastrull och vispar grädde.

Påskmeny V15

Wasabifyllda laxrullar, späd sallad med rädisor
Kalkon Saltimbocca, varm risonisallad med sockerärter och soltorkad tomat
Saftig morotskaka med citron och ingefära

Våren är här, det spritter i hela kroppen. Arbetslusten, matlusten och längtan efter att träffa vänner och familj kommer direkt.
Laga wasabifyllda laxrullar av gravad lax som en kombination av svensk och japansk mattradition. Het wasabi och sesam möter vårgrön sallad och rädisor lagom till påsk.
Saltimbocca är en god italiensk rätt med roligt namn Saltimbocca = ”hoppar i munnen”.
I Italien lagas den med kalvkött, men lättare är att få tag på kalkonfilé/bröst hos oss.
Vi ersätter lufttorkad skinka med kallrökt som en god smakbrytning och parmesan med svensk smakrik ost. Risgrynsformad pasta s.k. risoni blir ett bra tillbehör med vårliga sockerärter, lök, späd sallad och soltorkad tomat.
Som kronan på verket en saftig morotskaka med citron och ingefära, god glasyr och påskägg.
Goda drycker och glada toner gör att det blir en Glad påsk! Vi börjar med Marie d'Alsace till laxrullarna och fortsätter med Enzo Bartoli Dolcetto till kalkonen. Under tiden lyssnar vi på Harald Sæveruds Rondo Amoroso.

Laxrullar med wasabicrème

4 port.

300g gravad lax
100g naturell färskost
1 msk wasabipasta
1 dl sesamfrön

Till servering
ev. japansk eller kinesisk soja
1 påse småbladsmix eller andra späda blad
50g skivade rädisor

Köp gravad lax eller grava enkelt själv 2 dagar innan den ska serveras.
Utgå från lax i bit, dela mitt itu.
Blanda ½ dl salt med 1 dl socker och hackat kryddgrönt, dill, gräslök eller persilja.
Gnid in den urbenade laxen med blandningen på bägge bitarna.
Lägg dem på varandra med den breda sidan mot den smala så de får kontakt.
Lägg i plastpåse och förvara kallt i 2 dygn.Skiva laxen tunt i sneda skivor med en laxkniv eller en med brett blad.
Lägg ut en bit plastfolie.
Lägg laxskivorna omlott tills de bildar en rektangel.
Bred på en blandning av färskost och wasabi i ett jämnt lager.
Rulla ihop så fast som möjligt med hjälp av plastfolien.
Gör en ny bit plastfolie.
Strö ut sesamfröna.
Klä av laxrullen den första plasten och vänd laxrullen så den får sesamfröna runt om.
Linda ihop rullen och ställ in i frysen ca 30 min.
Skär rullen i skivor med vass kniv.
Lägg dem på den späda salladen och rädisorna i portionsskålar.
Ät med pinnar och servera ev. lite sojasås till.

Kalkon Saltimbocca

4 port.

500 g kalkonbröst
salt, peppar
1 dl riven smakrik ost
12 färska salviablad eller 2 tsk torkade
100 g kallrökt skinka
2 msk smör
1½ dl vitt vin
1 liten hackad rödlök
1½ dl kalvbuljong (av fond och vatten)

Sätt ugnen på 180 ° varmluft.
Skär kalkonbrösten/filéerna i längsgående skivor som schnitzlar.
Salta och peppra lätt på bägge sidor. Fördela ost och salviablad på skivorna.
Rulla ihop dem på längden och linda in varje rulle i en skinkskiva.
Bryn de färdiga rullarna lätt runt om. Lägg dem sedan med skarven ner i en ugnsfast form.
Häll över vinet.
Låt den finhackade rödlöken koka ihop med kalvbuljongen några minuter.
Häll lökskyn runt om rullarna. Sätt in i ugnen i ca 10 min.
Låt dem gå till 60 grader. Kolla med termometer eller skär ett snitt och se till att de ser färdiga ut (Obs! de får ej bli torra).

Varm risonisallad

4 port.

4 dl risoni
1 pkt sockerärter
1 rödlök
4-5 soltorkade tomater
1 påse (ca 65g) machésallad
lite olja, salt o. peppar

Koka risonin/pastan i rikligt med vatten och lite salt i 10 min.
Förväll sockerärterna i 3-4 min. eller spola de frysta med varmt vatten.
Skala och skiva rödlöken i tunna skivor.
Strimla de soltorkade tomaterna. Skölj salladen och låt den rinna av.
Blanda samman alla ingredienserna i den avrunna, sköljda pastan.
Vänta med salladen några droppar olivolja, lite salt och peppar till sist.
Buon apetito!

Morotskaka med ingefära och citron


10 bitar
 
3 ägg
1 dl socker
2 rivna morötter
1 dl rapsolja
1½ dl mandelmjöl
1½ tsk bakpulver
1 tsk ingefära
1 tsk salt

Glasyr:
100 g färskost
100g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
zest av ½ citron
1 msk pressad citronsaft
ev. några blad citronmeliss

Sätt ugnen på 160 grader varmluft.
Vispa ihop ägg och socker poröst.
Skala och riv morötterna.
Smörj en form med olja och lite mandelmjöl.
Blanda ner alla torra ingredienser, de rivna morötterna och oljan i äggsmeten och rör ihop. Häll smeten i den smorda och ”bröade” formen.
Grädda mitt i ugnen i ca 40 min.

Låt kakan svalna.
Tvätta och riv/zesta skalet av ½ citron.
Vispa ihop mjukt smör och färskost med en elvisp till en fluffig blandning.
Tillsätt florsocker och citronsaft.
Bred glasyren över den avsvalnade kakan.
Garnera med citronzest och citronmeliss.

Meny vecka 15

Portionsjansson, knäcke och ost

Vårgrön kycklingsoppa
Hemlagad ostkaka, varma bär

Våren är här!
 Som vi längtat efter att äta utomhus. 
 Nu blir det silluncher i det fria. 
 Vi lagar var sin Janssons frestelse som också passar som förrätt när vi vill äta fler rätter.
En lätt vårgrön soppa med kyckling till vardag eller fest.
 Här med vårlök, sockerärter, rädisor, persilja och citron. 
 Byt ut mot liknande råvaror om allt ännu inte är tillgängligt.
Servera hemlagad ostkaka, lagad med keso alt. kvarg, ägg och mandel, 
som avslutning på måltiden eller till kaffet. 
Servera varma bär från frysen med lite socker och vispad grädde till.

En god ale passar bäst till frestelsen.

Till kycklingsoppan föredrar vi en Sauvignon Blanc från Loire.

Lyssna på fågelsången i det fria eller Halo med Ane Brun.


Janssons frestelse


4 port.
1 kg mjölig potatis
2 gula lökar
25 ansjovisfiléer + spad eller ansjoviskryddad sill
några varv från pepparkvarnen
3 dl vispgrädde
50 g smör till formen

Sätt ugnen på 180° varmluft
Skala potatis och lök.
Skär dem i tunna strimlor.
Skär sillfiléerna i mindre bitar.
Smörj en ugnssäker form eller 4 små formar.
Lägg i ett lager potatis, därefter löken, ansjovis/sill och resten av potatisen.
Häll över sillspadet. Det ersätter salt som inte behöver tillsättas.
Häll på grädden och vrid några varv peppar från kvarn över frestelserna.
Klicka på lite smör.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30-45 minuter (kortare tid för små formar).
Känn med en sticka att potatisen är klar.
Servera med knäckebröd , ost och en god öl.

Vårgrön kycklingsoppa


4 port.
350-400g kycklingkött (innerfilé, lår-, eller bröstfilé)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 vårlökarolja att fräsa löken i
1 msk kycklingfond eller 2 buljongtärningar
12 dl vatten
2 dl dinkelgryn, matvete eller andra gryn
1 liten zucchini eller 150g sockerärter

½ citron
2 dl matyoghurt
½ dl hackad persilja
5-6 rädisor

Tina kycklingen om den varit fryst.
Skala och hacka löken och vitlöken.
Ansa vårlökarna och skär dem i sneda ½ cm skivor (ta med så mycket som möjligt av det gröna).
Fräs lök, vitlök och hälften av vårlöken i olja på svag värme.
Späd med vatten och tillsätt fond eller smula ner buljongtärningar.
Sjud soppbasen i 3-4 minuter.
Koka grynen i lättsaltat vatten enligt anvisning på förpackning.
Lägg ner de hela små filéerna att koka i buljongen i 5 min.
Skär under tiden rent zucchinin eller sockerärterna och strimla dem.
Ta upp kycklingen ur buljongen och skär varje filé i mindre bitar.
Riv skalet av den halva citronen och pressa saften.
Häll ner skal och saft i buljongen.
Smaksätt även med lite nymald peppar och ev. salt.
Smaka av.
Låt de kokta grynen rinna av i en sil.
Lägg kycklingbitarna i botten på varma djupa soppskålar.
Häll på lökbuljongen, grynen vid ena sidan och det strimlade gröna överst.
En klick yoghurt och rikligt med kryddgrönt över det hela.
Toppa med några skivade rädisor.
Servera bröd till.

Ostkaka


4 port.
3 ägg

½ dl socker

500 g keso/cottage cheese eller naturell kvarg (minst 4%) 

50 g mandel
1 bittermandel 
¾ dl vetemjöl 

2½ dl mjölk 
2 msk smör att smörja formen med


Till servering:
150 g frysta bär (björnbär, blåbär eller hallon)

2-3 msk socker

2 dl vispgrädde
 

Sätt ugnen på 160° varmluft.

Vispa äggen och sockret pösigt några minuter. 

Hacka mandeln.

Blanda ner keso/kvarg, mandel, mjöl och mjölk. 

Riv ner bittermandeln. 

Smörj en ugnsform ca 20 cm i diameter med smör.

Häll smeten i formen och sätt in den i ugnen 30-35 min. 

Ta ut formen när ostkakan fått lite färg på ytan och inte dallrar när du skakar på formen.

Låt svalna lite medan du förbereder de frysta bären med en aning socker i en kastrull och vispar grädde.