Meny vecka 9


Champinjonsallad med rödlök och persilja
Gulaschgryta med gräddfil och potatislimpa
Kaffe/choklad med vispad grädde och marshmallows

Snö eller barmark, sol och nederbörd. Sportlovet bjuder på allt beroende på var vi bor och när vi har lov. Men utomhus ska vi vara med matsäck och fika. Alla mår vi bra av dagsljuset och mättande mat.
Grytor tar lite tid att laga men passar perfekt efter en dag i det fria. Hembakat bröd med potatis blir saftigt och räcker till många tunna skivor. De dyra grönsakerna får oss att tänka i andra banor. Odlade champinjoner och lök är prisvärda och en god förrätt med olja och lite vinäger.
Som krona på verket efter grytan eller på utflykten dricker vi kaffe eller choklad med vispad grädde och några marsmallows. Grädden och de vita kuddarna lägger du på i sista stund.

Skön utomhusvecka!

Till gulaschgrytan blir det Egri Bikaver från Tibor Gàl.
Veckans låt är en tonsatt dikt av Kristina Lugn: När jag var gift med Herrman

Champinjonsallad med rödlök och persilja

4 port.
250 g champinjoner
1 påse småbladig sallad
1 liten rödlök
litet knippe persilja
4 msk god olja (kallpressad raps eller olivolja)
2 msk vit vinäger
salt och nymalen svartpeppar

Borsta av champinjonerna och skär bort ev. svarta fläckar.
Skiva dem.
Skölj salladen och låt den rinna av på hushållspapper.
Skala och finhacka rödlöken.
Hacka persiljan.
Fördela salladen på 4 assietter.
Lägg svampen snyggt på salladen liksom rödlöken.
Blanda olja och vinäger med lite salt och peppar.
Häll dressingen över salladen, strö slutligen på den hackade persiljan.

Ungersk gulasch

6 portioner
1 kg högrev eller grytbitar
1 gul lök
2 msk smör
3 msk rapsolja
4 vitlöksklyftor
4 msk tomatpuré
2 köttbuljongtärningar
1 liter vatten
4-5 mellanstora potatisar
2 morötter
2 paprikor av valfri färg
salt och peppar

Kryddor:
2 msk paprikapulver
1 msk mejram
1 tsk chilipeppar
4 lagerblad
1 msk stött kummin

Tillbehör:
bröd
3 dl gräddfil

Putsa ev. köttet från senor och hinnor och skär det i kuber 2x2cm.
Skala och finhacka löken.
Hetta upp olja och smör i en stor gryta och stek löken på svag värme tills den mjuknar och får färg.
Tillsätt köttet, pressa de skalade vitlöksklyftorna och stek tills köttet är väl brynt.
Fräs paprikapulver, mejram och chili i den väldoftande grytan.
Blanda ner tomatpuré, buljongtärningar, hett vatten och lagerblad.
Rör om, koka upp och sänk sedan värmen till medelvärme.
Lägg lock på grytan och låt puttra i ca 1 1/2 tim.
Rör om grytan med jämna mellanrum. Späd med mer vatten om grytan är för tjock.
Skala och dela potatis och morötter i kuber som köttet.
Blanda ner i grytan när köttet känns mört och låt dem puttra med i grytan i 30 min.
Dela, kärna ur och skär paprikorna i bitar och vänd ner dem efter 10 min. tillsammans med stött kummin. Känn med sticka att rotsakerna och köttet är mört.
Smaka av med salt och peppar och ev. mer kryddor.
Servera med bröd och gräddfil.

Ungerskt potatisbröd

1 stor limpa eller 2 mindre

5 mellanstora kokta potatisar
5 dl ljummet vatten
25 g jäst
50 g surdeg
½ dl mörk sirap 
400 g vetemjöl
500 g grovt rågmjöl
1½ msk salt

Pressa potatisarna och låt svalna.
Tillsätt vattnet och jästen
Häll sedan i övriga ingredienserna och blanda ordentligt.
Tillsätt inte i all mjöl på en gång, häll tills du får en smidig deg.
Degen är lite kladdig, ha inte i för mycket mjöl utan lagom tills den blir lättarbetad.
Knåda länge, gärna i maskin i 10 min.Värm ugnen till 225°.
Häll ut på mjölat bord och forma till en stor limpa eller 2 mindre.
Vi jäste våra i mjölade korgar i 30 min.
 
Sätt in bröden i ugnen och sänk värmen till 190°.
Grädda i ca 35 min.

Ta ut och låt svalna på ett galler under en bakduk innan du skär brödet.
Brödet är mjukt inuti av potatisen och passar därför utmärkt att doppa i grytan.

Kaffe eller Varm choklad
med vispgrädde och marshmallows

2 dl nybryggt kaffe /pers. eller
varm chokladdryck av 1tsk kakao
2tsk socker
1msk kall mjölk och 2dl varm mjölk/ pers.
½ dl vispad grädde / port
1-2 msk marshmallows/port.
var sin lakritsmintstång

Brygg antal önskade koppar kaffe.
Vispa grädden.
Blanda kakao och socker i var sin mugg eller glas.
Tillsätt 1 msk kall mjölk och rör till en slät smet.
Häll på varm mjölk och rör om.
Klicka grädde på toppen av varje kaffe /chokladmugg eller glas.
Fördela marshmallows på toppen och ev. var sin lakritsstång att röra om med.
Inspiration från FB inlägg av Ann C. i Gävle .
Tack Ann!

Veckans meny V9

Pizzabullar med pesto i form
Kålrabbi /spaghetti Carbonara
Karlsbadersemlor

Ny månad med nya förhoppningar om bättre tider. Vintergäck och snödroppar kämpar på i snökanterna och fåglarna är aktivare än vanligt vid foderbordet. Ännu en sportlovsvecka och snön ligger djup i norra landet. Vi umgås över generationsgränserna och festar på pizzabullar, en grön variant på ”Spaghetti Carbonara” med svarvad kålrabbi och firar fettisdag med hembakade karlsbadersemlor.

En god vit portugis till carbonaran är J.P. Ramos Alvarinho.
Under tiden berättar Monica Törnell en Vintersaga

Pizzabullar med spenatpesto

8 pizzabullar i form

3 dl vatten
25 g jäst
475 g vetemjöl
2 msk rapsolja
1 tsk salt
1 tsk gurkmeja
1 sats pesto (se recept)
75 g fetaost

Rör ut jästen i vattnet.
Blanda i mjöl, olja, salt och gurkmeja.
Kör i degblandare i 10 min.
Låt degen vila i 30 min.
Kavla ut degen till ca 50x15 cm.
Bred ut peston på degen, som när man bakar kanelbullar.
Rulla ihop degen och dela den i 16 bitar.
Starta ugnen på 200°.
Ställ bullarna i en smord och mjölad form och låt dem jäsa i 45 min.
Du kan även grädda bullarna separat.
Tärna fetaosten fint och strö den över brödet.
Sätt in bullarna i ugnen och sänk temperaturen till 180°.
Grädda i ca 35 min.

Pesto
2 dl riven lagrad ost
1 dl rostade solrosfrön 50 g färsk spenat
1- 2 vitlöksklyfta
1½ dl flytande smör/rapsolja
1 tsk salt

Lägg ingredienserna i en mixer till en fast röra.

Kålrabbi Carbonara

med inspiration från Paul Svensson

4 port.

2 kålrabbi (à ca 200g)
ca 150g bladspenat
1-2 vitlöksklyftor
smör
salt och peppar
1 liter grönsaksbuljong
1 gul lök
1 pkt bacon
50 g parmesan
4 äggulor
svartpeppar från kvarn
ev. hackad persilja

Skala och svarva kålrabbin eller riv på en grov rivskiva.
Putsa av spenatbladen (eller tina fryst) och grovhacka den.
Skala och hacka vitlöken fint.
Fräs spenat och vitlök i lite smör tills det mjuknar. Salta och peppra lätt.
Hetta upp buljongen.
Hacka lök och bacon till fina tärningar.
Riv osten. Dela äggen och ta tillvara vitorna till senare.
Lägg ner kålrabbin i kokande buljong och koka 3-4 min. tills lite tuggmotstånd kvarstår.
Fräs lök och bacon i en aning fett i het stekpanna.
Häll av kålrabbin genom durkslag.
Ta fram 4 tallrikar(värm dem gärna) och lägg fräst spenat i botten på varje tallrik.
Lägg de kokta kålrabbistrimlorna som nystan ovanpå spenaten.
Fortsätt med lök-baconhacket. Krydda nu med svartpeppar och lite salt.
Ströver den rivna osten.
Gör en fördjupning i mitten av ”pastan” och lägg äggulan i boet.
Slutligen lite hackad persilja.
Låt var och en vända ner ägget för att göra rätten krämig och fulländad.

Karlsbadersemlor

16 semlor

100 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
1 ägg
600 g vetemjöl
½ tsk hjorthornssalt
1 ägg till pensling
ev. flagad mandel
florsocker

Mandelgrådde
5 dl vispgrädde
200 g mandelmassa

Smält smöret och blanda det med mjölken.
Smula i jästen.
Tillsätt mjöl, salt, socker, ägg och hjorthornssalt. Kör degen i blandare 10 min.
Låt degen vila i 15 min.
Rulla 16 bullar och låt dem jäsa 30 min.
Pensla med uppvispat ägg. Strössla gärna lita flagad mandel över bullarna.
Grädda bullarna i 200° i ca. 8 min.

Riv mandelmassan och vispa grädden.
Blanda den vispade grädden med mandelmassan.
 
Låt bullarna svalna.
Skär av toppen av semlan till ett lock.
Spritsa mandelgrädden på semlan och lägg på locket.
Sikta lite florsocker på toppen.