Veckans meny V9

Pizzabullar med pesto i form
Kålrabbi /spaghetti Carbonara
Karlsbadersemlor

Ny månad med nya förhoppningar om bättre tider. Vintergäck och snödroppar kämpar på i snökanterna och fåglarna är aktivare än vanligt vid foderbordet. Ännu en sportlovsvecka och snön ligger djup i norra landet. Vi umgås över generationsgränserna och festar på pizzabullar, en grön variant på ”Spaghetti Carbonara” med svarvad kålrabbi och firar fettisdag med hembakade karlsbadersemlor.

En god vit portugis till carbonaran är J.P. Ramos Alvarinho.
Under tiden berättar Monica Törnell en Vintersaga

Pizzabullar med spenatpesto

8 pizzabullar i form

3 dl vatten
25 g jäst
475 g vetemjöl
2 msk rapsolja
1 tsk salt
1 tsk gurkmeja
1 sats pesto (se recept)
75 g fetaost

Rör ut jästen i vattnet.
Blanda i mjöl, olja, salt och gurkmeja.
Kör i degblandare i 10 min.
Låt degen vila i 30 min.
Kavla ut degen till ca 50x15 cm.
Bred ut peston på degen, som när man bakar kanelbullar.
Rulla ihop degen och dela den i 16 bitar.
Starta ugnen på 200°.
Ställ bullarna i en smord och mjölad form och låt dem jäsa i 45 min.
Du kan även grädda bullarna separat.
Tärna fetaosten fint och strö den över brödet.
Sätt in bullarna i ugnen och sänk temperaturen till 180°.
Grädda i ca 35 min.

Pesto
2 dl riven lagrad ost
1 dl rostade solrosfrön 50 g färsk spenat
1- 2 vitlöksklyfta
1½ dl flytande smör/rapsolja
1 tsk salt

Lägg ingredienserna i en mixer till en fast röra.

Kålrabbi Carbonara

med inspiration från Paul Svensson

4 port.

2 kålrabbi (à ca 200g)
ca 150g bladspenat
1-2 vitlöksklyftor
smör
salt och peppar
1 liter grönsaksbuljong
1 gul lök
1 pkt bacon
50 g parmesan
4 äggulor
svartpeppar från kvarn
ev. hackad persilja

Skala och svarva kålrabbin eller riv på en grov rivskiva.
Putsa av spenatbladen (eller tina fryst) och grovhacka den.
Skala och hacka vitlöken fint.
Fräs spenat och vitlök i lite smör tills det mjuknar. Salta och peppra lätt.
Hetta upp buljongen.
Hacka lök och bacon till fina tärningar.
Riv osten. Dela äggen och ta tillvara vitorna till senare.
Lägg ner kålrabbin i kokande buljong och koka 3-4 min. tills lite tuggmotstånd kvarstår.
Fräs lök och bacon i en aning fett i het stekpanna.
Häll av kålrabbin genom durkslag.
Ta fram 4 tallrikar(värm dem gärna) och lägg fräst spenat i botten på varje tallrik.
Lägg de kokta kålrabbistrimlorna som nystan ovanpå spenaten.
Fortsätt med lök-baconhacket. Krydda nu med svartpeppar och lite salt.
Ströver den rivna osten.
Gör en fördjupning i mitten av ”pastan” och lägg äggulan i boet.
Slutligen lite hackad persilja.
Låt var och en vända ner ägget för att göra rätten krämig och fulländad.

Karlsbadersemlor

16 semlor

100 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
1 ägg
600 g vetemjöl
½ tsk hjorthornssalt
1 ägg till pensling
ev. flagad mandel
florsocker

Mandelgrådde
5 dl vispgrädde
200 g mandelmassa

Smält smöret och blanda det med mjölken.
Smula i jästen.
Tillsätt mjöl, salt, socker, ägg och hjorthornssalt. Kör degen i blandare 10 min.
Låt degen vila i 15 min.
Rulla 16 bullar och låt dem jäsa 30 min.
Pensla med uppvispat ägg. Strössla gärna lita flagad mandel över bullarna.
Grädda bullarna i 200° i ca. 8 min.

Riv mandelmassan och vispa grädden.
Blanda den vispade grädden med mandelmassan.
 
Låt bullarna svalna.
Skär av toppen av semlan till ett lock.
Spritsa mandelgrädden på semlan och lägg på locket.
Sikta lite florsocker på toppen.