Ungersk gulasch
6 portioner
1 kg högrev eller
grytbitar
1 gul lök
2 msk smör
3 msk rapsolja
4 vitlöksklyftor
4 msk tomatpuré
2 köttbuljongtärningar
1 liter vatten
4-5 mellanstora potatisar
2 morötter
2 paprikor av valfri färg
salt och peppar
Kryddor:
2 msk paprikapulver
1 msk mejram
1 tsk chilipeppar
4 lagerblad
1 msk stött kummin
Tillbehör:
bröd
3 dl gräddfil
Putsa ev. köttet
från senor och hinnor och skär det i kuber 2x2cm.
Skala och finhacka löken.
Hetta upp olja och smör i en stor gryta och stek löken på svag värme tills den mjuknar och får färg.
Tillsätt köttet, pressa de skalade vitlöksklyftorna och stek tills köttet är
väl brynt.
Fräs paprikapulver, mejram och chili i den väldoftande grytan.
Blanda ner tomatpuré, buljongtärningar, hett vatten och lagerblad.
Rör om, koka upp och sänk sedan värmen till medelvärme.
Lägg lock på grytan och låt puttra i ca 1 1/2 tim.
Rör om grytan med jämna mellanrum. Späd med mer vatten om grytan är för tjock.
Skala och dela potatis och morötter i kuber som köttet.
Blanda ner i grytan när köttet känns mört och låt dem puttra med i grytan i 30
min.
Dela, kärna ur och skär paprikorna i bitar och vänd ner dem efter 10 min.
tillsammans med stött kummin. Känn med sticka att rotsakerna och köttet är
mört.
Smaka av med salt och peppar och ev. mer kryddor.
Servera med bröd och gräddfil.