Veckans meny V10

Vårvintersallad med svartkål och havreris
 Kyckling stroganoff, pressad potatis, grönt
Lingongrädde i hemlagade strutar

Det våras i grönsaksdiskarna och vi som roar oss med att sätta frön och odla gläds åt minsta gröna strå. Vi lagar en fräsch sallad med svart- eller grönkål och äpple. Som lunch eller kvällsrätt blir den lagom mättande med havreris som du kokar som spaghetti med mycket vatten. Uteslut riset om du föredrar att äta den som förrätt före Stroganoffgrytan lagad med innerfilé av kyckling.
Hemlagade eller köpta rånstrutar med vispad grädde och lingonsylt är ett barndomsminne som förgyllde vardagen. Strutarna gräddas på bakplåtspapper i ugnen.

Till kycklingen dricker vi en Mezzacorona Pinot Nero.
Nu blir det en låt av Peter LeMarc. Tess.

Vårvintersallad med svartkål och havreris

4 port.

2½ dl havreris
300 g grön- eller svartkål
3 medelstora morötter
1 rödlök
1 äpple
1½ dl rapsolja
1-2 msk äppelcidervinäger
½ -1 tsk salt och 5-6 varv på pepparkvarnen
2 msk rostade solros- eller pumpafrön

Koka havreriset i 13 min. enl. anvisning på paketet.
Strimla färsk grönkål.
Vänd den i lite av oljan så att den mjuknar.
Skala och hyvla morötterna med potatisskalaren.
Skala och finklyfta rödlöken.
Lägg gärna ner lökklyftorna i det nykokta ”riset” för mildare löksmak.
Skölj, kärna ur och tärna äpplet.
Blanda resterande rapsolja med vinäger, salt och peppar.
Blanda det gröna och vänd försiktigt ner de avsvalnade grynen.
Häll på olje-vinägerblandningen och rör om.
Strö rostade frön över och ät gott bröd till.

Kyckling stroganoff med pressad potatis och grönt

4 port.

600 g kycklinginnerfilé
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
250 g champinjoner
2 msk smör-rapsolja
salt, peppar
½ msk paprikapulver
3 msk tomatpuré
1 msk vetemjöl
2 dl hett vatten
3 dl grädde/syrad grädde
hackad persilja

Tillbehör:
Kokt pressad potatis
Salt- eller ättiksgurka

Strimla kycklingen, skala och hacka lök och vitlök, skiva champinjonerna.
Hetta upp smör/olja i en stekpanna och stek löken glansig.
Lägg i kycklingen och stek tills kycklingen får färg runt om.
Salta, peppra lite och tillsätt paprikapulvret.
Putsa, skiva och blanda ner champinjonerna och låt dem fräsa med.
Rör ner tomatpuré och strö mjölet över grytan.
Tillsätt det heta vattnet och rör om ordentligt.
Låt grytan puttra i cirka 10-12 minuter.
Häll i grädden och smaka av med salt och peppar.
Småkoka utan lock några minuter.
Strö över persilja och servera pressad potatis och saltgurka till.

Lingongrädde i hemlagade strutar

Rånstrutar
6 st.

1 ägg
½ dl socker
1dl vetemjöl
1msk rapsolja

Sätt ugnen på 175 °.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt vetemjöl och olja och rör om.
Lägg bakplåtspapper på en plåt. Rita 10 cm stora rundlar och bred ut smeten tunt.
Beräkna 4-5 min i ugnen.
Bevaka gräddningen hela tiden.
Lossa genast rånen från pappret och forma en strut med hjälp av en rånrulle eller ett koniskt föremål.

Fyllning:
2 ½ dl vispgrädde
4 msk rårörda lingon

Vispa grädden ganska fast och rör ner lingonen.
Fyll de avsvalnade strutarna med lingongrädden och njut!