Veckans meny V11

Champinjonsallad med rödlöks- och persiljedressing
Halstrad laxtartar, gräslökshollandaise, potatis, vårvintergrönt
Citroncheesecake med bär

Nu kommer våren! Första tussilagon och gräslöksstrån i växthuset.
Vi börjar fika och äta lunch utomhus. Sallad blir åter en favorit – här med färska champinjoner och en god dressing med finhackad rödlök och persilja.
Laxen finhackar vi och blandar med kapris, ägg och kryddor till en laxtartar och lägger i panna eller i muurikkan på grillen. En len och god hollandaise tar inte lång tid att laga och är lättare att laga än många tror. Smaksätt med gräslök, servera nykokt potatis och lite vårvintergrönt till.
Cheescake med citron smakar vårlätt med lite goda bär till.

Ett friskt vitt vin från Nya Zeeland blir bra till laxtartaren. Saint Clair Vicar's Choice Sauvignon Blanc.
Nu får Ann Sofie von Otter och Elvis Costello tolka Paul McCartney med Broken Bicycles, Junk.

Champinjonsallad med rödlöks-persiljedressing

4 port.

250g champinjoner
1 påse småbladig sallad
1 liten rödlök
litet knippe persilja
4 msk god olja (kallpressad raps eller olivolja)
2 msk vit vinäger
salt och nymalen svartpeppar

Borsta av champinjonerna och skär bort ev. svarta fläckar. Skiva dem.
Skölj salladen och låt den rinna av på hushållspapper.
Skala och finhacka rödlöken.
Hacka persiljan.
Fördela salladen på 4 assietter.
Lägg svampen snyggt på salladen liksom rödlöken.
Blanda olja och vinäger med lite salt och peppar.
Häll dressingen över salladen, strö slutligen på den hackade persiljan.

Halstrad laxtartar, gräslökshollandaise, potatis, vårvintergrönt

4 port.

ca 500 g laxfilé
1 liten rödlök
2 msk kapris
1 äggula
2 msk senap
salt
vitpeppar

Hacka laxen fint.
Skala och hacka löken
Blanda lax, lök, kapris, äggula, senap, salt och vitpeppar.
Rör så att smeten håller samman. Forma små biffar.
Stek dem i smör 2 min/sida
Servera små smör/gräslöksslungade potatisar och en krämig hollandaise till.

Hollandaisesås
150 g smör
3 äggulor
2 msk vatten
1 msk pressad citronsaft
salt

Smält smöret i en kastrull på svag värme.Vispa ihop äggulor och vatten i en liten kastrull.
Ställ den i en större kastrull med sjudande vatten.
Vispa kraftigt tills blandningen tjocknar.
Ta bort kastrullen från vattenbadet och vispa i smöret lite i taget.
Smaksätt med citron och salt.

Citroncheesecake med bär

8-10 bitar

150 g digestivekex

50 g rumstempererat smör
400 g färskost
2 dl strösocker
4 ägg
1 citron
3/4 dl vetemjöl
1 dl gräddfil

Sätt ugnen på 170 grader.
Krossa digestivekexen och blanda smulorna med det mjuka smöret.
Tryck ut blandningen ordentligt i botten av en form (22-23 cm i diameter) med löstagbar kant. Lägg gärna bakplåtspapper i botten.
Ställ kakformen i kylen och förbered fyllningen.
Rör ihop färskosten med sockret till en slät smet.
Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning.
Skölj citronen noggrant under ljummet vatten och riv citronskalet.
Pressa saften ur citronen. Blanda citronskalet, mjölet, gräddfilen och citronsaften med färskostsmeten.
Häll upp i formen och grädda kakan i 60 minuter.
Servera gärna med frukt eller bär.