Meny V13

Bakad fetaost med fänkåls-och apelsinsallad
Clam Chowder, musselgryta med potatis och bacon
Våfflor med yoghurt och jordgubbssalsa

Vårdagjämning, sommartid och våffeldagen är riktiga vårtecken att fira på många sätt. Vi njuter av ljuset och värmen som gett oss ett smakprov och snart kommer på riktigt.
Toppa den fräscha fänkåls- apelsinsalladen med fetaost som bakats med olja och örter i ugnen.
Den amerikanska varianten på musselsoppa med potatis och bacon är en mustig värmande soppgryta med tomat och kryddor.
Använd våffeljärnet och ”våffelmixen” på flera sätt med salta, söta eller syrliga fräscha tillbehör som fast yoghurt och jordgubbssalsa med citronrasp.

Veckans vin är Côtes du Rhône Blanc från Guigal.
Och så låter vi Harry Nilsson sjunga Everybody's Talkin'

Bakad fetaost med fänkål- och apelsinsallad

4 port.

2 bitar fetaost à 200g
2-3 msk olja
2 vitlöksklyftor
smulad timjan

Sallad:
1 fänkål
2 apelsiner
olivolja
salt, peppar

Sätt ugnen på 200 grader.
Dela varje ost i 2 delar.
Lägg ostbitarna i en ugnsform.
Ringla över lite olja, hackad vitlök och smulad timjan.
Vänd formen efter 10 min. och låt osten baka i ytterligare 10 min.
Hyvla under tiden den ansade fänkålen tunt med en mandolin.
Fördela fänkålen på 4 portionstallrikar.
Skala och skär apelsinerna i hinnfria klyftor som läggs på fänkålen, några droppar olja, salt och peppar.
Slutligen den bakade osten på toppen.
Servera ev. en rostad skiva rågbröd delad i 2 trekanter till förrätten.

Clam chowder med tomat, potatis och bacon

4 port.

1 nät blåmusslor (ca 800g ca 30 st) eller
1 pkt (450 g) djupfrysta förkokta blåmusslor i skal (ca 30 st små)
4 dl vatten+1/2 tsk salt
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
400 g potatis
2 morötter
150 g rotselleri
1 urkärnad finskuren röd chili
olja att fräsa grönsaker i
2 msk tomatpuré
4 dl kycklingbuljong
1 förp. tomatkross
1 röd paprika
1 påse babyspenat
1 pkt bacon
1/2 tsk timjan
salt, peppar

Skrapa och skölj musslorna ordentligt. Ta bort de som är öppna.
Koka upp vatten och salt. Lägg i musslorna och sätt på locket.
Koka 3-5 min tills de öppnar sig (2-3 min. för de förkokta). Sila av buljongen.
Plocka ur hälften av musslorna ur skalen. Ställ åt sidan.
Skala och dela potatis, morötter, lök och rotselleri i tärningar. Finhacka vitlökarna.
Fräs lök, vitlök, chili och rotsaksbitarna i olja på svag värme.
Tillsätt tomatpurén och rör om.
Blanda ner potatis, musselspad och kycklingbuljong.
Låt grytan småkoka i 10 min.
Häll i tomatkrosset och timjan.
Skär paprikan i grova bitar, dela spenatbladen och skär bacon i strimlor.
Fräs bacon i en aning olja.
Mosa ev. den kokta potatisen mot grytans kant om du vill ha en tjockare konsistens.
Smaka av med salt och peppar.
Tillsätt slutligen musslorna, paprikan, spenat och bacon i den heta grytan.
Servera i djupa tallrikar med ett gott bröd.

Våfflor med yoghurt och jordgubbssalsa

4 port.

250g färska eller frysta jordgubbar
1 msk farinsocker eller råsocker
zest av citron

Skölj ev. och ta bort fästet jordgubbarna eller tina de frysta.

Tärna jordgubbarna och strö över farin – eller råsocker.
Låt dem stå och safta sig medan du blandar till våffelsmeten (mix eller valfritt recept).
Värm våffeljärnet och börja grädda när du rivit citronzest över jordgubbssalsan och hällt upp yoghurt i serveringsskål.
Servera nygräddade våfflor till väntande gäster och nybryggt kaffe.