Meny V14

Spenatplättar med morots-fetaostsallad
Vichyssoise- potatis och purjosoppa med gräslök, bröd
Rabarberpaj på knäckig botten

”Visst gör det ont när knoppar brister, varför skulle våren annars tveka….” Karin Boye visste.Håll ut, våren kommer snart med spenatblad, gräslök och rabarberknopp. Vi har lyckan att ha tillgång till vårgrönt i butik innan de kommer i växthus och trädgård.
Laga små gröna plättar av spenat med smakrik sallad med fetaost.
Potatis- och purjosoppan blir vårligare med lite gräslök och kallas vichyssoise när den serveras kall och innehåller grädde (men det finns många undantag och idéer om ursprung). Personligen vill jag tro på tanken att Ludvig den XV serverades den på Spa i Vichy(vichyvatten) och uppskattade den kall.
Du avgör beroende på väderlek.
En läcker Rabarberpaj på knäckig botten som dessert eller till fikat.

Till potatis och purjosoppan dricker vi Leitz Magic Mountain Riesling medan vi lyssnar till It's a Raggy Waltz med Dave Brubeck

Hemlagade spenatplättar och morots - fetaostsallad

4 port.

100 g färsk spenat
3 ägg
5 dl mjölk
3 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 msk smält smör
smör att steka i

Morots-fetaostsallad
2 morötter
gräslök
½ fetaost
olivolja

Skölj och finhacka spenaten.
Vispa ägg, mjölk, mjöl och salt till en slät smet i en skål.
Tillsätt det smälta smöret och spenaten i smeten och mixa med en stavmixer.
Salta och smaka av smeten.
Stek plättarna gyllenbruna i smör, gärna i plättlagg.

Morots-fetaostsallad:
Skala och fortsätt skala morötterna till tunna band.
Hacka gräslöken.
Smula fetaost över morotsbanden.
Strö över gräslök och ringla över olivolja.
Salta och peppra lätt.

Vichyssoise
Potatis och purjosoppa

4 port.

1 purjolök
1 vitlöksklyfta
smör
500 g potatis (helst mjölig sort)
1liter vatten
2 tärningar kyckling- eller grönsaksbuljong
salt och peppar
2 dl gräddmjölk eller crème fraiche
hackad gräslök

Snitta, skölj och strimla purjon. Skala och skiva vitlöken.
Skala och dela potatisen i mindre bitar.
Hetta upp en klick smör och fräs purjo och vitlök i en kastrull utan att det tar färg.
Lägg i skalad, delad potatis och häll på 1 liter vatten och buljongtärning.
Koka tills potatisen är mjuk, 10 -15 min.
Mixa soppan med mixerstav i kastrullen. Smaka av med salt och peppar.
Tillsätt grädden eller crème fraiche. Hetta upp och rör försiktigt.
Strö gräslök över vid serveringen.

Rabarberpaj med knäckig botten och marängtopp

8-10 bitar

4-5 rabarber stjälkar
½ dl socker
150 g smör
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
½ tsk bakpulver

Marängtopp:
3 äggvitor
½ dl socker

Sätt ugnen på 175 °C.
Skala rabarberstjälkarna och skär dem i cm-tjocka skivor.
Lägg dem i en kastrull med lite socker och koka mjuka på svag värme i 5 min.
Smält smöret i en annan kastrull och dra åt sidan.
Smörj en pajfom med lite av smöret.
Rör ner havregryn, mjöl, bakpulver och socker i smörkastrullen.
Blanda samman havresmeten och häll i pajformen.
Grädda bottnen i 15-20 minuter.
Ta ut formen och höj värmen till 200 grader.
Fördela rabarbern över bottnen.
Vispa äggvita och socker fast till maräng.
Gör en strut av bakplåtspapper eller använd en sprits och spritsa ut små toppar över hela kakan.
Sätt in den marängtäckta pajen i het ugn 3-4 min. tills den fått fin färg.
Servera kakan nybakad med lite vaniljglass eller vispad grädde.