Meny vecka 21

Grillost, paprika, vårlök och tunnbröd på grillen
Laxbowl med primörer och dillpesto
Flarnbakelse med glass och chokladsås

Helgmat mitt i veckan när liljekonvaljer och gullvivor konkurrerar om vår uppmärksamhet.
Samla lunch- eller middagsgästerna runt grillen och lägg skuren paprika, vårlök och grillost på gallret eller stekhällen. Rosta mjukt tunnbröd lätt och servera tzatziki till det nygrillade.
Njut av färskpotatis, sparris och kokta rädisor i en skål med sallad och kokta eller stekta laxtärningar. En dillpesto blir förutom lite god olja en smakhöjare.
Avsluta måltiden med hembakade eller köpta knäckflarn med en glasskula emellan och chokladsås av mörk choklad som fått smälta i vattenbad med kokande vatten. Servera gärna färsk frukt till.

Till Kristi Himmelfärds dag läskar vi oss med ett rosa bubbel från Spanien. 1+1=2.
Sommaren firar vi med Summer in the City.

Grillost och grillgrönt med tzatziki

4 port.
2 pkt svensk grillost
2 spetspaprikor
1 knippe färsk lök
rapsolja
salt, peppar
1 pkt runda tunnbröd

Tzatziki:
3 dl fast yoghurt
½ gurka
1 vitlöksklyfta
salt, peppar

Ta fram och förbered grillen och låt gästerna samlas.
Blanda ihop tzatzikin av riven avrunnen gurka, pressad vitlök, yoghurt och kryddor.
Skär osten i 2 cm breda bitar.
Skölj, kärna ur och skär paprikorna i bitar på längden.
Skölj, ta bort rottrådar, yttersta bladet och fula toppar på knipplöken. Skär i ätvänliga bitar.
Hetta upp olja på grillhällen och börja med att grilla löken, fortsätt med paprika och till sist osten som måste passs noga så den inte smälter bort. Lägg brödet på kanen och låt det bli varmt.
Salta och peppra på det gröna.
Servera som en klämma med tzatziki.

Laxbowl med primörer och dillpesto

4 port.
Ca 400g laxfilé
5 dl fiskbuljong
600g färsk potatis
1 knippe(250g) sparris
1 knippe rädisor
½ huvud romansallad
½ dl kallpressad raps- eller olivolja
salt, peppar

Dillpesto:
2 dl dill, hårt packad
½ dl rostade solrosfrön
½ dl finriven lagrad ost
½ dl olja
salt, peppar
ev. lite vatten om den känns fast

Tina laxen om den varit fryst.
Börja med att mixa dillpeston.
Lägg alla ingredienser utom osten i en mixer.
Mixa allt och blanda slutligen i osten. Späd ev. såsen.
Tvätta av den tunnskaliga potatisen och koka den.
Skölj och skär bort det grova på sparrisen.
Koka dem i 5-6 minuter i lättsaltat vatten.
Spola dem kalla för att behålla färgen.
Ta bort blasten på rädisorna och koka dem i 4-5 min.
De ska vara spänstiga och somrigt rosa i färgen.
Koka upp buljongen och lägg i laxen i mindre bitar. Koka i 3-4 min.
Skölj och dela några salladsblad och lägg i botten på var sin skål.
Blanda sedan ner skuren färskpotatis med delade rädisor, sparris och lax bitar i varje skål. Salta och peppra lätt. Ringla över lite olja och lägg till sist på dillpeston.
Tips! Dillpesto är jättegott till lättkokta grönsaker, nykokt potatis och grillat.

Flarnbakelse med glass och choklad

4 port.
8 st hembakade eller köpta knäckflarn
½ liter vaniljglass
50g mörk choklad i bit

Smält den mörka chokladen i en skål som tål uppvärmning.
Koka upp vatten i en kastrull och ställ i skålen tills chokladen smälter.
Lägg 4 flarn på var sitt fat.
Skopa upp 4 runda stora kulor och lägg en på varje.
Lägg ett flarn som lock på varje och ringla över den smälta chokladen med en sked.
Servera gärna färska jordgubbar eller annan frukt till.

Knäckflarn 
ca 30st
150g smör
2 dl socker
4 msk sirap
2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
4 msk mjölk

Sätt ugnen på 180°.
Smält smöret i en rymlig kastrull.
Tillsätt socker, sirap, havregryn, vetemjöl och mjölk.
Dra från plattan och låt det stå några minuter medan du tar fram plåt och bakplåtspapper. Klicka små tsk-stora klickar av smeten på plåten med 5cm mellanrum.
Grädda knäckflarnen i cirka 5 minuter eller tills de fått färg.
Låt dem svalna på plåten.