Meny vecka 23


Kokt sparris med nötdressing
Kokt lax med sauce verte, färskpotatis, ljummen spenat och rädisor
Mangoglass med jordgubbar

Härliga tider skolavslutningar, sommarfester och Nationaldagsfirande. Vad kan väl passa bättre än inkokt lax, färskpotatis, glass och jordgubbar.
Laxen kan man koka dagen före och servera kall. Såsen går att förbereda. 
Hemlagad glass puréad mango och dulche de leche tar ett par timmar att laga till med tiden i frysen. Gör det dagen innan och kör den krämig med stavmixer. Färska jordgubbar till är bästa kombinationen. Grön sparris kan varieras och serveras på många sätt. Grillad några minuter med en god nötdressing med rostade nötter blir det denna gång. Och rädisor förvällda och serverade som en primör är en återkommande favorit. 
Till laxen dricker vi rosé från Tavel: Les Lauzeraies Tavel medan vi lyssnar till Sverige med Kent

Sparris med nötdressing

4port.

1 knippe (ca250g) grön sparris
50g rostade hackade nötter
drygt 3 msk god olja
1 1/2 msk balsamvinäger
lite salt och peppar

Skölj sparrisen och skär bort det grova på stjälkarna.
Förväll sparrisen 3-4 min. i kokande vatten.
Häll av vattnet och spola dem kalla.
Rosta hasselnötterna i en stekpanna som skakas om för jämn rostning. Gnugga bort skalen mellan händerna.
Hacka nötterna halvgrovt.
Blanda samman dressing av olja, vinäger och kryddor.
Torka ur stekpannan och grilla sparrisen i het panna i 2 min.
Häll dressingen över den nygrillade sparrisen och strö över nöthacket.

Inkokt lax med sauce verte

4 port.

4 portionsbitar eller en bit lax ca 600g
1liter vatten 

1 msk ättika

1 msk salt
6-8 vitpepparkorn1 liten gul lök
1 liten morot
stjälkarna av några dillkvistar


Koka upp lagen tillsammans med alla ingredienserna i en vid kastrull och låt sjud under lock ca10min.
Använd en vid kastrull eller stekpanna.

Lägg ner den tinade laxen och sjud i ca 6 min.

Ta upp fisken och kyl ner lagen om fisken ska serveras vid senare tillfälle.

Lägg i så fall tillbaka fisken i den kalla lagen och låt den ligga där i cirka ett dygn.


Sauce verte
grön sås på franska med syrad grädde, kryddgrönt och ibland majonnäs. Dragon, senap och gräslök sätter smak på vår gröna sås.

4 port
2½dl gräddfil eller crème fraiche
1 msk fransk senap
½ tsk dragon
1 msk finhackad gräslök salt och peppar efter smak

Mangoglass med jordgubbar

ca 8 port

500g fryst mango
1 burk kondenserad mjölk (390g)
5 dl vispgrädde
1 ask jordgubbar

Häll mangobitarna i en kastrull och tina på svag värme.
Mixa dem med mixerstav och låt purén tjockna en aning i kastrullen.
Ställ åt sidan att svalna medan du vispar grädden.
Ta fram en större form eller 2 förvaringslådor med lock.
Blanda den kondenserade mjölken med 2 dl mangopuré.
Vispa grädden fast och vänd försiktigt ner lite av mangokrämen i taget med en slickepott.
Häll glassen i formen/formarna och ringla över mangopurén. Rör om försiktigt.
Ställ glassen i frysen i 4 tim. innan den serveras.
Rör eller mixa den krämig vid serveringen.

Meny vecka 23

Fänkålssallad med salsa verde
Sesamstekt kyckling i ugn med potatis och grönt och toum (vitlökssås)
Frozen yoghurt med jordgubbar, rabarber och rostade nötter

Skolavslutningstider och värmebölja. Fräsch fänkålssallad och en pikant salsa verde med sardeller och vitlök och en bit bröd blir en bra start på middagen.
Grillad sesamkryddad kyckling med gott grönt och libanesisk toum- en fluffig krämig vitlöksmajonnäs av äggvita, vitlök och olja. Kul bekantskap som måste testas!
Frozen yoghurt är lätt fixat med en mixer och ett par timmar i frysen. Vi har utgått från frysta jordgubbar och yoghurt med lite florsocker och blandat ner lite hackade rostade nötter. Slutligen rört ner nykokta rabarberstjälkar i den krämiga glassmeten. Passar även med andra bär. Ett svalkande och gott slut på middagen.

Nu njuter vi av en gammal trotjänare i Systembolagets sortiment: Periquita.
Oh boy (viket vackert väder) blir veckans låt. Peps sjunger.


Sesamstekt kyckling i ugn med potatis och grönt och toum (vitlökssås)  

4 port.
4 kycklingklubbor
1 tsk salt
svartpeppar från kvarn
2 tsk paprikapulver
2 msk sesamfrön
2 msk olja
8 potatisar
1 zucchini
4 färska lökar
1 röd urkärnad paprika
salt, peppar

Tina kycklingen om den varit fryst. Sätt ugnen på 200 grader.
Krydda kycklingen med salt, peppar och paprika.
Häll olja i botten på en långpanna.
Vänd kycklingen i oljan.
Strö över sesamfrön och sätt in formen i ugn.
Tvätta och skiva potatisen i cm-tjocka skivor.
Skär bort fästet, skölj och skiva zucchinin i cm-skivor.
Skär bort rotfästet och det yttersta bladet på lökarna.
Dela dem ev. där blasten börjar.
Lägg in potatisskivorna efter 10-15 min.
Vänd kycklingen och potatisen efter 5 min. och lägg även zucchini och lök i långpannan.
Ugnsstek det hela i ytterligare 5-8 min.
Lägg in paprikan delad i breda bitar i 3-4 min.
Gör ett snitt intill kycklingbenet för att kolla att köttsaften är klar.
Servera toum- en lättlagad mjuk vitlöksmajonnäs med äggvita till kycklingrätten.

Toum - libanesisk vitlöksmajonnäs

4 portioner

2 äggvitor
2 vitlöksklyftor
2 dl rapsolja
1/2 tsk salt
1 tsk citronsaft

Krossa vitlöken och lägg den i en skål tillsammans citron, salt och äggvitorna.
Använd en stavmixer eller elvisp och mixa tills det bildas vitt skum i skålen av äggvitan( 2-3 min.).
Droppa i oljan, i en fin och tunn stråle samtidigt som du mixar och rör om i skålen.
Häll i långsamt tills vitlökskrämen tjocknar och blir fluffig. Viktigt att ha tålamod och hälla i oljan försiktigt, annars skär såsen sig. Toum är klar när den blivit fluffig och krämig.
Ställ i kylen en stund innan servering, gärna 1 timme. Håller sig i kylen upp till 3-4 dagar.
Servera gärna med grillat!

Frozen yoghurt med jordgubbar, rabarber och rostade nötter

4 port.
250g frysta jordgubbar
150g rabarber
½ dl socker
3 dl fast yoghurt (10 %)
1 dl florsocker
2 msk ljus sirap
50g rostade, hackade nötter t.ex. hasselnötter

Blasta av och dra skalet av rabarbern.
Skär den i 2 cm bitar och koka upp i kastrull med sockret.
Låt sedan småsjuda i 5 min. och därefter kallna.
Rosta nötterna i stekpanna under skakning.
Gnid av skalen (hasselnötter) och hacka nötterna grovt.
Blanda yoghurt, jordgubbar, florsocker, sirap och det mesta av nötterna i en matberedare. Mixa ganska slätt.
Häll i en form och vänd ner den avsvalnade rabarbern och rör om.
Sätt in i frysen ca 2 tim.
Skeda upp ”glassen” och lägg nöthack på toppen.