Veckomeny V26


Kall kryddig yoghurtsoppa, bröd
Potatisspagetti i persiljegrön sås, grillade lammracks
Grillade nektariner med mozzarella

Efterlängtad sol och värme. Vi njuter och pustar om vartannat.
Det gäller att anpassa sig, dra ner på tempot och laga mat som svalkar och piggar upp.
Iskall yoghurtsoppa med kardemumma, fänkål och koriander är en bra lunch eller inledning på middagen med små rågsnittar och hackat kryddgrönt.
En grönsakssvarv eller bra skärare som gör långa strimlor är en användbar kökspryl inte bara till råkost, här för att göra potatisspagetti. Enklare än det låter. Se receptet.
Fina små grillade lammracks och lite färsk timjan toppar tallriken med grön spagetti. Ett gott glas lätt rödvin till i värmen ger livet guldkant.
Lägg halverade persikor eller nektariner på den ännu heta grillen. Njut dem med lite mozzarella eller krämig burrata, olivolja och basilika. Vi frossar i sommarens örter i alla rätter när grönskan är som rikast.
Våra vänner, Adam och Susanne har valt vin och musik den hät veckan:
Tissot & Potel La Sixième Côte Pinot Noir frå Jura blir veckans vin.
Nature Boy med Nat King Cole ackompanjerar lammkotletterna

Iskall kryddig yoghurtsoppa

4 port.

½ gul lök
½ tsk kardemummafrön
1 tsk fänkålsfrön
½ tsk korianderfrön
2 msk rapsolja
1 msk riven färsk ingefära
½ urkärnad hackad färsk grön chili
1 tsk spiskummin
1-2 tsk salt
1 dl fast turkisk yoghurt (10 %)
3 dl vatten
5 dl naturell yoghurt (3%)
1 dl hackad persilja

Skala och finhacka löken.Stöt kardemumma, fänkål och koriander i en mortel.
Fräs löken i olja under omrörning tillsammans med ingefära och chili någon minut.
Tillsätt spiskummin och salt och fräs ytterligare någon minut.
Tillsätt den fasta yoghurten och rör om och koka ihop det hela.
Häll nu vatten, naturell yoghurt, hackad persilja och den frästa kryddblandningen
i en mixer. Mixa samman det hela och smaka av om du vill ha mer av någon krydda.
Ställ kallt tills den ska serveras. Lägg ev. i en isbit i varje glas/ portion för riktig svalka .

Rågsnittar med grönt:

Dela 4 skivor rågbröd i trekanter. Bred smör på och vänd dem i hackat kryddgrönt (persilja, gräslök el.dyl)

Kommentar: Om du saknar någon krydda – ta lite mer av en annan.

Grön potatisspagetti med grillade lammracks

4 port.

800g större potatisar

Persiljesås:
1 dl grovhackad persilja (ta med en del av stjälkarna)
2 vitlöksklyftor
1 dl rapsolja
salt, nymalen svartpeppar
8 lammracks eller 4 lammkotletter
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
färsk timjan

Skrapa potatisen. Välj stora för att hålla fast och strimla dem på grönsakssvarv eller en grönsaksskärare.

Lägg strimlorna i kastrull med kokande vatten i ca 5 min.
Laga under tiden till persilje-vitlöksoljan med en mixerstav.
Mixa grovhackad persilja med ganska finhackad stjälk, delade vitlöksklyftor och lite av oljan med en stavmixer i en skål.
Det ska bli ganska slätt. Späd ev. med mer olja.
Häll av potatisvattnet och häll den kryddade ”persiljesåsen” över den mjukkokta potatisspagettin.
Sätt på grill eller grillpanna och grilla lammracks 2-3 min på var sida eller kotletter 3-4 min.
Gnid först in köttet med delad vitlöksklyfta. Repa över färsk timjan, salta och peppra under grillningen.
Servera den gröna potatisspagettin i djupa tallrikar med lammracks och timjankvist på toppen.
Vi serverade en salladsassiette med blandade salladsblad, delade småtomater, olja, balsamvinäger och lite rostade rapsfrön vid sidan om.

Grillade persikor med mozzarella

4 port.

4 persikor
2 förp. (250g) mozzarella
lite olivolja
nymald svartpeppar
färsk basilika

Skölj och dela persikorna på mitten.Ta bort kärnorna.
Lägg halvorna på het grill eller grillpanna tills de mjuknat och fått fin färg.
Lägg persikorna med sönderdelad mozzarella på var sin tallrik.
Ringla över lite olja, mal peppar och sluta med var sin liten basilikakvist.