Jordgubbscheesecake
”no bake cake”
4 port.
100g havrekakor
30g smör
Fyllning:
300 g färskost
1 dl vispgrädde
1/2 msk vaniljsocker
1 dl florsocker
Jordgubbsglasyr:
125g färska jordgubbar
1/2 dl vatten
1/2 dl strösocker
1 påse vegogel alt. gelatinblad
Till garnering:
125g färska jordgubbar
basilikablad
Lägg bakplåtspapper i botten på en liten springform med löstagbar kant.
Mixa havrekakorna i matberedare eller med en stavmixer.
Smält smöret och häll det över kaksmulorna, blanda samman.
Tryck ut kakmassan i botten på springformen med rena fingrar.
Ställ formen i kylskåpet (gärna med en tyngd som pressar samman massan) medan du gör fyllningen.
Vispa ihop färskost och vispgrädde med elvisp tills den blir krämig.
Sikta ner flor- och vaniljsocker. Blanda försiktigt till jämn smet med slickepott. Bred ut fyllningen över kakbottnen.
Låt cheesecaken stå i kylskåpet i minst 1 timme innan du börjar göra jordgubbsglasyren.
Skölj och skär jordgubbarna i mindre bitar. Lägg jordgubbsbitar, socker och vatten i en kastrull. Lös upp ½ påse vegogel i 1/2 dl kallt.
Tillsätt den kalla vätskan när blandningen i kastrullen kokat upp.
Rör om ordentligt och tag bort från värmen.
Låt jordgubbsglasyren svalna helt innan du brer på den.
Garnera med färska skurna jordgubbar och basilika.