Meny vecka 33


Caprese på höjden- tomat, mozzarella, rödlök, örtolja och basilika
Nyskördat och vilt på grillen med kantarell och viltfärs, fuskbearnaise
Hallonglass och persikosallad

Ljuvliga sommar med kvardröjande värme, frukt och grönt att skörda i skog och mark.
Grannar, släkt och vänner delar med sig av tomater, squash och PERSIKOR. Lyxmat med hallon, nyskördat grönt, lite fryst viltfärs och kantareller.
Sallad Caprese är en uppskattad kändis här presenterad som ett torn på höjden med mixat grönt i oljan.
Muurikan på grillen kommer ofta till användning när vi grillar grönt och som här med viltfärs och nyplockade kantareller. Dragon och senap tillsammans med crème fraiche eller matyoghurt smakar som bearnaise. Perfekt snabblagad grillsås!
Persikor odlade i mellansverige har gett stora skördar hos grannarna i år. Paj, marmelad, grillade, inlagda och frysta som kuber inför vinterns smoothie m.m. Här serverade som fräsch sallad till hemlagad hallonglass lagad med kondenserad mjölk.

Bengt föreslår en god öl till det grillade: Jante Lager, och vi lyssnar till Solola som sjunger Fix you.

Sallad Caprese på höjden


4 port.

4 tomater
250g mozzarella
1 rödlök
Örtolja:
1 dl hackat kryddgrönt (persilja, basilika, gräslök)
1 dl olja
salt, peppar
några basilika blad

Skiva tomaterna i ganska tunna skivor (3-4 mm).
Häll bort spadet från mozzarellan och skiva osten.
Skala och skiva rödlöken.
Mixa det kryddgröna och oljan med stavmixer eller i en matberedare.
Smaka av med salt och peppar.
Varva de skivade ingredienserna till ett torn.
Lägg de största skivorna i botten och minska storleken uppåt.
Ringla över oljan och garnera med basilika.
Servera bröd till att suga upp oljan med.

Grillgrönt med viltfärs och kantareller


4 port.

Ca 600g färskpotatis
4 rödbetor
4 färska morötter, gärna i olika färger
2 gula färska lökar
1/2-1 squash, ca 300g
2-3 paprikor i olika färger
500g viltfärs
ca 250g kantareller
olja att steka i
salt, peppar

Dragonsås – fuskbearnaise
2-3 dl crème fraiche eller yoghurt
1 msk osötad senap
½ -1 msk hackad färsk dragon
ev. lite salt och peppar

Tina färsen om den varit fryst.
Rensa, borsta av svampen och dela den ev. (skölj inte)
Skrapa och skiva färskpotatisen.
Ta bort blasten och det grova på rödbetorna.
Dela dem på mitten eller i kvartar beroende på storlek.
Gör samma sak med morötterna.
Skär bort rotfästet och den fula blasten på lökarna (spar gärna lite av det gröna).
Skölj och skär squashen i skivor, dela och kärna ur paprikorna.
Tänd grillen och förbered muurikan eller grilla/stek i ugn eller på annat sätt.
Blanda till dragonsåsen.
Häll lite olja i den varma grillpannan och börja med att steka potatis och rödbetor som tar längst tid. Passa noga, vänd på skivorna och för det halvfärdiga åt sidan medan du grillar övriga grönsaker.
Vi avslutade med att steka färs och kantareller med allt det gröna runt om i ytterkant.
Salta och peppra och bjud matgästerna att ta för sig direkt från grillen.

Hallonglass ”dulche de leche” med persikor


6 port.
250g färska eller frysta hallon
saft från 1/2 citron
½ dl vatten
2 ½ dl vispgrädde
½ burk kondenserad mjölk (à ca 400g)
4 persikor
 
Mixa ihop hallon, citronsaft och vatten med stavmixer eller i matberedare till en slät puré. Lägg undan ca 1-2 dl av hallonpurén i en skål.
Vispa grädden, tillsätt den kondenserade mjölken och vispa lite till.
Blanda ihop lite av gräddsmeten med den hallonpurén du la undan i en skål. Vispa ihop resten i bunken med den stora mängden hallonpurén.
Häll upp den ljusa hallonsmeten i en plastlåda el. dyl.
Häll över den mörka och rör om till ett virvelmöster med en sked.
Täck lådan och låt stå i frysen i minst 6 tim. innan den ska serveras.
Skiva persikorna i tunna skivor och lägg upp dem snyggt på var sin assiette tillsammans med en stor kula hallonglass