Veckans meny V50

Ännu en jul med firande i små grupper och förre julkramar.
Juldoftande mat och dryck piggar upp i vintermörkret. Vi lagar rödbetstzatziki av inlagda rödbetor och yoghurt och provsmakar vårt hembakade knäckebröd.
Hemlagad pasta eller köp färsk pasta till en drömgod middag med saffranssås, soltorkade tomater och färsk spenat. Stekt kycklingfilé som pricken över i.
Clementinsallad med en stjärnanisdoftande lag, lite nejlikglass och pepparkakor som dessert.
Snart är det jul!

Nu är det dags för ugglevinet Cala Civetta från Toscana
Den här veckan njuter vi av Jojje Wadenius och hans vänner med Staffan var en stalledräng.

Rödbetstzatziki

1 sats

Busenkelt!

Utgå från inlagda rödbetor för en snabb smakrik tzatziki

100g inlagda rödbetor
1 stor klyfta vitlök
1½ dl turkisk yoghurt
svartpeppar och salt

Hacka eller riv rödbetorna.
Häll yoghurten i en skål.
Skala och pressa vitlöken.
Rör ner de hackade rödbetorna.
Smaka av med salt och svartpeppar.

Hemlagad pasta med saffranssås

4 port

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1-2 msk olja från soltorkade tomaterna på burk
grön buljongtärning
1 msk tomatpuré
1 pkt saffran
3 dl kokande vatten
salt och peppar
2 dl vispgrädde
50 g parmesan att riva
1 burk (150 g) soltorkade tomater i olja

Tillbehör4 port nykokt pasta (hemlagad eller färdigköpt)
150g färsk spenat
riven parmesan
400g mindre eller delade kycklingfiléer
smör/rapsolja till stekning

Skala och hacka lök och vitlöksklyftor.
Fräs dem i tomatolja, tillsätt buljongtärningen, saffran., tomatpuré och kokande vatten. Låt såsen koka en kort stund tills löken blir mjuk.
Tillsätt grädden och småkoka ytterligare några minuter. Salta och peppra såsen lätt.
Ställ såsen åt sidan medan du bryner kycklingen runt om.
Krydda med salt och peppar. Tillsätt en aning vatten, sänk värmen och låt dem bli genomstekta under lock ca 15 min.
Skiva upp, varmhåll och servera dem till pastarätten.
Dags att koka pastan i rikligt med vatten .
Riv parmesanosten och strimla tomaterna.
Hetta upp såsen när övriga ingredienser är färdiga.
Smaka av ordentligt.
Tillsätt slutligen de strimlade tomaterna och den rivna osten.
Vänd ner nykokt avrunnen pasta i såsen strax före serveringen.
Servera pastan i sås varvad med spenatbladen på varma djupa tallrikar.
Låt var och en riva lite parmesan över och lägga kyckling på sin tallrik ..

God adventsmiddag!

Frisk och julig fruktsallad med stjärnanis

4 port


6 clementiner
Citruslag:
2 dl vatten
1 dl socker
pressad saft av ½ citron
6-8 stjärnanis

Börja med att koka en lag av vatten och socker tills sockret löst sig.
Dra kastrullen från värmen, tillsätt citronsaft och stjärnanis.
Låt svalna.
Skala och skiva clementinerna tunt.
Lägg dem i låg vid skål eller i portionsskålar.
Häll över den avsvalnade lagen.
Servera pepparkakor och gärna vaniljglass blandad med lite krossade nejlikor till fruktsalladen.

Meny vecka 50

Glühwein med ostkex.
Coq au Vin
Clementinsallad

Vin till grytan blir Cuisine de ma Mere från Chinon
Jag är svag för vals och gitarr och här spelar Göran Söllscher Vals Op. 8 No. 3 av Augustin Barrios Mangoré.

Glühwein med ostkex.

Vi gick en snabbväg och blandade glögg och rödvin med skivad apelsin och stjärnanis i en kastrull.
Glühwein serveras i större glas än glögg.

Coq au vin

4 port.

1 hel färsk kyckling
½ dl vetemjöl
2 gula lökar
½ rödlök (andra halvan finhackas och strös över de gröna bönorna)
2-3 morötter
2-3 lagerblad
3 vitlöksklyftor
smör att steka i
1 pkt (140 g) bacon
2 msk tomatpuré
3 dl kycklingbuljong av skrovet (eller vatten)
5 dl rödvin
1 msk timjan
200 g färska champinjoner
salt och peppar
hackad persilja

Tillbehör:
8 -10 kokta pressade potatisar

Skölj av kycklingen.
Lägg den på en stor skärbräda och skär den i stora bitar.
Lägg det överblivna skrovet (bröstkorg, rygg) i en kastrull med 4 dl vatten och lite peppar och lagerblad.
Koka upp och låt det småputtra.
Fortsätt med att skala och klyfta lökarna.
Skala och skär morötterna i 3 cm långa bitar, bacon i drygt cm-breda bitar.
Putsa av och skär champinjonerna i skivor.
Sätt en stekgryta på spisen och smält smöret till bryning.
Vänd kycklingbitarna i lite vetemjöl och bryn dem runt om i fettet.
Tillsätt lökklyftor, morötter, vitlök och lagerblad.
Sänk värmen och se till att lökarna får färg innan du spär med lite vätska och drar grytan åt sidan.
Passa nu på att skala och dela potatisarna som kokas mjuka.
Tillsätt tomatpurén, svampen , timjan, vin och buljong.
Låt grytan småputtra i 20 -30min.
Bryn baconbitarna i panna vid sidan om.

Vänd ner det frästa i grytan och rör om.
Smaka av med salt och peppar.

Strö klippt persilja över vid serveringen och pressa den koka potatisen.

Clementinsallad

Frisk fruktsallad med stjärnanis

4 port.
6 clementiner

Citruslag:
1½ dl vatten
½ dl socker
pressad saft av ½ citron
6-8 stjärnanis

Börja med att koka en lag av vatten och socker tills sockret löst sig.
Dra kastrullen från värmen, tillsätt citronsaft och stjärnanis.
Låt svalna.
Skala och skiva clementinerna tunt.
Lägg dem i låg vid skål eller i portionsskålar.
Häll över den avsvalnade lagen.
Servera pepparkakor och gärna vaniljglass blandad med lite krossade nejlikor till fruktsalladen.

Meny vecka 50

Vintergrönt med morötter och äpple
Falsk hummersoppa med kryddgrönt
Saffranspannkaka, bär och grädde

Snabblagad fräsch vintergrön sallad till lunch eller förrätt. Laga den med grön- eller svartkål och kokt havreris som ensamrätt.
Busenkel god skaldjursmakande soppa av 2 vanliga soppor. Prova att blanda tomatsoppa och svampsoppa. Överraskande resultat. Förstärk med lite skaldjursfond om du vill ha en kraftigare smak.
Avrunda middagen med en julig saffranspannkaka av risgrynsgröt och saffran med friska bär och mjukvispad grädde.

Snart är det jul och då lyssnar vi till Have Yourself a Merry Little Christmas
Den här veckan kommer vinet från Österrike: Domaene Gobelsburg Langenlois Grüner Veltliner.

Vintergrön sallad med grönkål och havreris

4 port.

2½ dl havreris
300 g grön- eller svartkål
3 medelstora morötter
1 rödlök
1 äpple
1½ dl rapsolja
1-2 msk äppelcidervinäger
½ -1 tsk salt och 5-6 varv på pepparkvarnen
2 msk rostade solros- eller pumpafrön

Koka havreriset i 13 min. enl. anvisning på paketet.
Repa och strimla färsk grönkål.
Vänd den i lite av oljan så att den mjuknar.
Skala och hyvla morötterna med potatisskalaren.
Skala och finklyfta rödlöken.
Lägg gärna ner lökklyftorna i det nykokta ”riset” för mildare löksmak.
Skölj, kärna ur och tärna äpplet.
Blanda resterande rapsolja med vinäger, salt och peppar.
Blanda det gröna och vänd försiktigt ner de avsvalnade grynen.
Häll på olje-vinägerblandningen och rör om.
Strö rostade frön över och ät gott bröd till.
Tips! Du kan givetvis utesluta havreriset om du äter salladen som förrätt.
Koka havren som pasta i rikligt med vatten för mindre klibbigt havreris.

Falsk hummersoppa (Tomat- och svampsoppa)

4 port.

1 pkt Tomatsoppa t.ex. Kelda 500g
1 pkt Skogssvampsoppa eller annan svampsoppa 500g
1dl mjölk
ev. 1 tsk flytande hummerfond
salt, peppar
hackat kryddgrönt

Häll innehållet från de båda sopporna i en rymlig kastrull och rör om ordentligt.
Värm dem försiktigt. Tillsätt mjölken och ev. lite skaldjursfond. Hetta upp soppan.
Smaka av med salt och peppar.
Hacka kryddgrönt och klipp över soppan vid servering.
Ät gott bröd och ost till soppan.

Saffranspannkaka

Lättlagad risgrynspudding med saffran och mandel

4 port.
500 g färdig risgrynsgröt
1 pkt saffran
1 ägg
2½ dl vispgrädde
50 g hackad mandel

Sätt ugnen på 160 grader.
Stöt saffran i paketet med baksidan av ett knivskaft.
Blanda risgrynsgröt, saffran, ½ dl av grädden, ägget och den hackade mandeln.
Häll blandningen i en smord ugnsform.
Grädda i ca 30 minuter eller tills kakan fått fin färg.
Vispa återstående grädde.
Servera saffranspannkakan med grädde och frysta björnbär eller sylt.