Veckans meny V6

Färgglad rödbets- äppelsallad i snygga skivor frestar öga och gom.
Lövtunna skivor och citron gör de råa rödbetorna lättuggade och jättegoda tillsammans med äppelskivor.
En len och god fiskgratäng florentine innebär att torkryggen får sällskap av bladspenat, här med vitlök, och en god ostsås. I stället för att spritsa potatismos valde vi att pressa kokt potatis och låta den vara med fisken i ugnen mot slutet för att få färg och yta.
Efter lite pyssel med för- och huvudrätt blir det en snabb turboglass till dessert. Valfria bär (jordgubbar måste delas innan de körs i mixern, annars låter det som en stenkross och blir ett hårt arbete för maskinen), fryst banan för god smak och bra konsistens, lite socker och yoghurt blir en bra mix för den snabblagad turboglassen.
Smaklig måltid!
Den här veckan dricker vi Riesling från Österrike och lyssnar på "Havet låter på ett särskilt sätt".

Rödbets- och äppelsallad med citronvinägrett

4 port.

2 stora rödbetor eller 4 mindre
2-3 röda äpplen

Dressing:
1 citron , citronrasp och saft av 1/2 citron
3 msk olivolja
lite salt och peppar (2-3 kryddmått av varje)
ev. lite klippt persilja

Skala rödbetorna och tag bort kärnhusen på äpplena med en äppelurkärnare eller potatisskalare som vrids runt.
Skiva rödbetor och äpplen tunt på en mandolin.
Börja med äpplena och droppa citronsaft över skivorna så de inte mörknar.
Fortsätt med rödbetsskivorna som gärna ska vara riktigt tunna.
Lägg genast upp dem på portionstallrikar eller ett större fat.
Varannan skiva rödbeta- äpple snyggt efter varandra.
Ringla över dressingen. Sluta med lite citronrasp och persilja.
Låt salladen stå och dra åt sig dressingen 15-20 min. före serveringen

Torskrygg florentine

4 port.

4 portionsbitar torskrygg eller torskfilé (ca600g)
1½ tsk salt
vitpeppar, några varv på kvarnen
ca 150 g hel spenat
1-2 vitlöksklyftor
olja till formen

Ostsås:
3 msk smör
½ dl mjöl
5 dl gräddmjölk
100g riven ost
salt och vitpeppar
10-12 potatisar

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala potatisen, koka i saltat vatten samtidigt som du sätter in fisken i ugnen.
Smörj en ugnsform och täck botten med färsk eller tinad spenat.
Salta och pressa över lite vitlök.
Lägg den saltade, lätt pepprade torsken ovanpå.
Täck med bakplåtspapper eller folie och sätt in formen i ugnen ca 10 min.
Laga under tiden såsen:
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet under kraftig omrörning.
Låt det bli en fast redning och tillsätt gräddmjölken, lite i taget.
Koka såsen några minuter på svag värme under omrörning.
Lägg i större delen av osten, spar lite att strö över. Smaksätt med salt och peppar.
Häll såsen över fisken och sätt in den i ugnen 7-8 min.
Pressa den kokta potatisen med en purépress eller potatisstöt.
Lägg den pressade potatisen med skedar runt kanten i gratängformen.
Strö det sista av osten över fisken.
Höj ugnsvärmen eller sätt ugnen på grilläge.
Sätt åter in formen i ugnen och låt det hela få färg, ca 2-3 min

Turboglass

av fryst banan, bär och yoghurt.

4 port.
2 frysta bananer (skala dem gärna innan den fryses)
3 dl frysta bär (vinbär, blåbär, hallon eller skivade jordgubbar)
½ - 1 dl socker (beroende på vilka bär du väljer)
2 dl fast yoghurt

Skär bananerna i bitar och lägg i en matberedare/mixer.
Tillsätt frysta bär och socker.
Kör maskinen med pulsknapp eller med korta intervaller (10-15 sek) tills du ser att allt mixats och ännu ser fruset ut.
Tillsätt yoghurten och kör helt kort tills allt blandats.
Lägg genast upp i portionsglas eller skålar. Obs! om du kör för länge blir det smoothie. Också gott.