Torskrygg florentine
4 port.
4 portionsbitar torskrygg eller torskfilé (ca600g)
1½ tsk salt
vitpeppar, några varv på kvarnen
ca 150 g hel spenat
1-2 vitlöksklyftor
olja till formen
Ostsås:
3 msk smör
½ dl mjöl
5 dl gräddmjölk
100g riven ost
salt och vitpeppar
10-12 potatisar
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala potatisen, koka i saltat vatten samtidigt som du sätter in fisken i ugnen.
Smörj en ugnsform och täck botten med färsk eller tinad spenat.
Salta och pressa över lite vitlök.
Lägg den saltade, lätt pepprade torsken ovanpå.
Täck med bakplåtspapper eller folie och sätt in formen i ugnen ca 10 min.
Laga under tiden såsen:
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet under kraftig omrörning.
Låt det bli en fast redning och tillsätt gräddmjölken, lite i taget.
Koka såsen några minuter på svag värme under omrörning.
Lägg i större delen av osten, spar lite att strö över. Smaksätt med salt och peppar.
Häll såsen över fisken och sätt in den i ugnen 7-8 min.
Pressa den kokta potatisen med en purépress eller potatisstöt.
Lägg den pressade potatisen med skedar runt kanten i gratängformen.
Strö det sista av osten över fisken.
Höj ugnsvärmen eller sätt ugnen på grilläge.
Sätt åter in formen i ugnen och låt det hela få färg, ca 2-3 min