Veckans meny V7

Parmesanchips och saltrostade mandlar
Viltgryta med jaktvin och krossad vitlökspotatis
Sötsyrliga aprikoser med mandelgrädde

Den här gången väljer vi att servera ost som förrätt. Det blir en liten bit brieost med torkade fikon, lagrad grevé i stavar och parmesan som chips. I stället för kex serverar vi rostad mandel.

Efter besök på Sävenfors lodge, ett toppenställe i Bergslagen för alla som gillar vin, friluftsliv, jakt och fiske, har vi fått inspiration till veckans viltgryta. Här lagad av älg med rotsaker, örter och jaktvin, men passar även till rådjur, vildsvin och hjort. Till älggrytan fick vi trollmos av lingon på norskt vis med vispad äggvita. Små kokta potatisar som krossas, penslas med smör och pressad vitlök och rostas i ugn 15 min. är ett gott tillbehör till grytan, moset och lite grönt.

Ljumma sötsyrliga aprikoser med mandelgrädde får runda av middagen med ett chokladdoppat flarn.

Det friska jaktvinet är veckans vin i och till grytan. Vinet tillverkas av Grythyttan Vin, numera i Sävenfors, av svenska bär i en lyckad kombination.

Och vad passar bättre att lyssna på än I Bergakungens sal av Grieg.

Triss i ost

Varsin ostassiett med parmesanchips, liten bit brieost med fikon, lagrad grevéost som stavar och rostade salta mandlar.

Parmesanchips är helt enkelt riven parmesanost som läggs på bakplåtspapper i små högar. Sätt in plåten i 200° ugn ca 5 min. Håll koll så de inte blir mer än ljust bruna.

Passa på att rosta sötmandlar i en ugnsform eller panna i 3-4 min. när ugnen är varm.

Rosta dem annars i torr stekpanna på spisen under skakning så de inte bränns.

Droppa lite olja över och strö på salt. Skaka om de lätt uppsvällda mandlarna med skal.

Mums som drinktilltugg och till alla ostar!

Viltgryta med bacon och jaktvin

4 port.

600 g grytbitar av älg, hjort eller rådjur
smör till bryning
4 skivor bacon i bitar
2 morötter i slantar
2 gula lökar i klyftor
1 bit rotselleri, ca 150g i små bitar
2-3 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
10 svartpepparkorn
3 dl rödvin (gärna jaktvin)
kokande vatten
2 lagerblad
1 tsk timjan eller ett knippe färsk

Redning:
2 msk smör + 2 msk vetemjöl

Bryn grytbitarna i smör i en stekpanna. Lägg dem åt sidan.
Fräs bacon, morot, lök, selleri och vitlök i lite matfett i en stor gryta tills löken är blank.
Rör ner tomatpuré och häll på rödvin.
Lägg i det brynta köttet i grytan och häll på kokande vatten tills det täcker. Koka upp och skumma av.
Tillsätt kryddorna och sjud grytan försiktigt i 1-1½ tim. tills köttet är mört.
Red såsen genom att vispa ner en pastaredning av hoprört smör och mjöl (s.k. roux), lite i taget till önskad konsistens. Koka ihop det hela 3-4 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Servera grönsaker, rårört ”trollmos” och krossad ugnspotatis till.

Krossad ugnspotatis med vitlök

4 port.
8-10 potatisar
50g smält smör
2 vitlöksklyftor

Tvätta och koka potatisarna i ca 15 min.
Sätt ugnen på 200°.
Häll av potatisvattnet och lägg potatisarna i en ugnsform.
Krossa dem lätt med en stekspade så att de faller isär, men inte går sönder.
Blanda smält smör och pressad vitlök.
Pensla potatisarna med blandningen och salta lätt.
Sätt in i ugnen i ca 20 min tills potatisen fått fin färg och känns genombakad.

Trollmos

fluffigt lingonmos med inspiration från Sävenfors lodge

5 dl färska eller frysta lingon
1 dl socker
2 äggvitor

Rårör lingon och socker tills lingonen börjar mosa sig.
Vispa upp äggvitorna tills de blir fasta.
Häll i de rårörda lingonen och vispa ihop det hela med elvispen till fluffigt mos.

Inkokta aprikoser

4 port.

12-15 torkade aprikoser
Lag:
½ dl vatten + 2 msk socker
½ dl aprikoslikör
Mandelgrädde:
2 dl vispgrädde
50g mandelmassa

Låt de torkade aprikoserna ligga och dra i lagen i 10-15 min.
Häll lagen i en kastrull och koka ihop i några minuter.
Häll den över frukten i en skål eller i portionsskålar.
Servera vispad grädde med riven mandelmassa till och gärna ett knäckflarn med choklad.