Veckans meny V8

Mojo Rojo med rostad potatis
Varm sallad med fetaoströra och filé
Kronans kaka med bär och grädde

Sportlovsveckorna är i full gång med snö och slask, solsken och fågelsång. Allt som sig bör.
God mat vill vi alla ha vare sig vi sportar, jobbar eller lever i väntans tider på våren som snart knackar på.

Börja middagen med en tapasrätt- mustig Mojo Rojo på spanskt vis med rostad potatis. Ett gott och bra alternativ till pommes frites.
Recept på Varm sallad efterlyste en god vän nyligen. En sallad lagad av ugnsvarma rotfrukter och grönt serverar vi som veckans huvudrätt med några skivor god lammfilé och fetaoströra.
Som krona på verket blir det citron och mandelsmakande Kronans kaka med frysta bär och mjukvispad grädde.
En saftig god klassiker med gamla anor, lagad med kokt kall potatis. I dag använder vi mandelmjöl men det går lika bra att mala sötmandel på kvarn, som man gjorde förr.

Låt gärna skollovslediga barn eller barnbarn vara med och laga maten!

Till den varma salladen blir det Beaujolais Villages.
Veckans låt: Smooth med Santana.

Mojo Rojo med rostad potatis

4 port.

800 g potatis
2 msk olja
salt

Mojo Rojo
2 paprikor
1 pkt (400 g) krossade tomater
2 skivor vitt bröd
2 msk röd- eller vitvinsvinäger
4 vitlöksklyftor
1 krm chilipeppar
½ dl olja
1 krm salt

Sätt ugnen på 225 grader.
Skölj, dela och strimla paprikorna.
Sätt in dem i ugnsform för att grillas 5-8 min.
Tvätta potatisen och klyfta den. Häll olja i botten på en ugnsform.
Lägg i klyftorna, vänd runt dem så att de blir oljiga. Salta lätt.
Sänk ugnsvärmen till 200 grader och sätt in potatisklyftorna i ca 30 min.
Fortsätt nu med såsen. Smula sönder brödet och lägg det i en bunke.
Häll över vinägern. Låt stå ca 5 minuter tills brödet dragit åt sig vinägern.
Skala och hacka vitlöken.
Lägg den grillade paprikan i mixer/stavmixer tillsammans med brödet i vinäger och vitlöken. Mixa det hela kort.
Tillsätt tomatkrosset och kör blandningen till tjock såskonsistens.
Smaka av såsen med chilipeppar och salt.
Tillsätt lite olja i taget under fortsatt mixning tills det blivit en tjock sås.
Doppa de rostade potatisklyftorna i såsen.

Varm sallad med rot- och grönsaker
och fetaoströra

4 port.


4 rödbetor
4 morötter
2 rödlökar
2 msk rapsolja
salt och peppar
200 g frysta haricots verts
1 förpackning hjärtsallad (crunchita, baby gem el.dyl)
salt och peppar

Fetaoströra
1 förpackning fetaost (200 g)
2 dl matyoghurt
1-2 hackade vitlöksklyftor
hackad persilja
salt och peppar

Tillbehör
ca 500g lammfilé eller annat valfritt lättlagat kött
smör till stekning
salt, peppar.

Sätt ugnen på 175 grader
Skala rotsakerna och löken.
Klyfta rödbetorna och skär morötterna i långa stavar och lägg dem i oljad ugnsform i ca 25 min. Lägg i lökklyftorna efter 15 min. och bönorna strax före serveringen.
Skölj salladen och dela varje huvud längs med. Grilla salladen kort i en het ugnstålig panna i ugnen.
Blanda till fetaoströran av mosad fetaost, yoghurt, vitlök, persilja, salt och peppar
Salta, peppra och ringla lite olja över det grillade som serveras på fat eller var sin tallrik.
Bjud fetaoströran till.

Tillbehör
Toppa salladen med några skivor nystekt lammfilé eller annat gott om du vill förgylla salladen med lite protein.

Kronans kaka

Saftigt och gott av kokt potatis och mandelmjöl

3 st kokta kalla potatisar (ca300g)
3 ägg
2 dl socker
100 g rumsvarmt smör
3 dl mandelmjöl
1 citron, skal och saft
1 msk florsocker att pudra kakan
citronzest

Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och riv den kokta potatisen fint.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda ner den rivna potatisen i äggblandningen.
Rör ner det rumsvarma smöret (ska vara helt mjukt) och mandelmjölet.
Tvätta citronen noga och riv det gula skalet. Blanda det i smeten tillsammans med citronsaften.
Smörj en form med avtagbar kant och pudra med mandelmjöl.
Häll i smeten, jämna till ytan och ställ in i ugnen 40-45 minuter.
Vispa grädden och förbered bär eller sylt medan kakan står i ugnen.
Ta ut kakan och låt den svalna.
Pudra florsocker över kakan och strö på lite rivet citronskal.
Servera kakan ljummen med grädde och bär.