Veckans meny V2

Snart är det Knut – julen är slut och granen kastas ut.
I stället för plundring av granen blir det ” Fest på rester”.
Vi fixar Tapas av några av julens rätter som blev över hos oss.
Några sillfiléer i snapsglas med rödbetstzatziki kallas hos oss för ”snapas” tack vare de krokiga gafflarna på kanten. Nykokta potatisklyftor med skal och lite extra salt känns bra till.
Små köttbullar får sällskap av picklade rödlöksringar.
Små ostkanter av olika slag (även dessertostar) rivs och blandas med smör och kummin till krukost och läggs på gott knäckebröd.Frasiga läckra knyten av filodeg fyller vi med kryddig stekt kyckling i små bitar, hackade nötter, torkade aprikoser och riven ost. Små hjärtblad av sallad, svarvade rödbetor och snabbkokta röda linser smakar bra till.Till dessert blir det saffranspannkaka dvs. risgrynspudding med mandel och saffran, bär och grädde.

Glad Tjugondedag Knut!

Låt Calypso Blues med Youn Sun Nah ackompanjera veckans meny. Om du har julmust kvar kan du blanda den med öl så får du mumma till dina tapas. Bonterra Chardonnay från Kalifornien passar fint till kycklingknytena.

Jultapas av julens rester

4 port.

Sill med rödbetstzatziki:
ca 150g Valfri inlagd sill
1 sats Rödbetstzatziki (se recept)
4 potatisar kokta i klyftor

Köttbullar med picklad rödlök:
10-12 småköttbullar
50-60g picklad rödlök, ca 25 ringar (se recept)

Knäcke med krukost
8 bitar Surdegsknäcke el. annat knaprigt bröd
150g krukost (se recept nedan)

Krukost (potkäs)
1 kruka (ca 300g)
Osten blandas av de ostbitar som börjar ta slut eller som man köpt hem.
Kryddas med örtkryddor och ev. sprit

125 g prästost eller annan hårdost
75 g smör
100g ädelost
½ tsk kummin
ev.1 msk brännvin eller konjak

Skär bort kanten på osten och riv den.
Blanda smör, riven ost och smulad blåmögelost i en bunke med gaffel eller använd stavmixern.
Tillsätt kummin och ev. sprit.
Lägg blandningen i en kruka.
Bred krukosten på hembakat knäcke, frökex eller på pepparkakor. 

Kycklingrullar i frasigt knyte

4 port.
600 g innerfilé av kyckling
1 tsk salt
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk koriander
½ tsk chilipeppar
½ tsk svartpeppar
smör eller olja till stekning
4 ark filodeg

Fyllning:
1 ½ dl valnötter
15 torkade aprikoser
3 dl riven ost
stekt kyckling i mindre bitar (se ovan)
lite smält smör
ca 2 tsk sesamfrön

Tina kycklingen, putsa bort ev. senor.
Blanda salt och kryddor i en bunke och vänd runt filéerna.
Sätt på en varm stekpanna med fett och bryn kycklingen runt om.
Låt den eftersteka på lägre värme ett par minuter.
Ta bort och ställ att svalna.
Ta fram och förbered filodegsbladen.
Täck över dem tills de ska fyllas (de torkar lätt).
Sätt ugnen på 175° (varmluft).
Hacka valnötterna och aprikoserna.
Riv osten och dela kycklingen i mindre bitar.
Blanda samman allt till fyllningen.
Dela filodegsbladen mitt itu. (8 st)
Pensla med lite smör och lägg på lite fyllning i nederkanten (det ska räcka till 8 knyten).
Rulla bladet ett varv och vik in kanterna. Fortsätt rulla till ett knyte.
Upprepa samma sak med de återstående bladen.
Lägg knytena på plåt med bakplåtspapper.
Grädda dem i 8-10 min.
Servera dem nygräddade med sallad och kokta linser, ris eller risoni.

Saffranspannkaka

Lättlagad risgrynspudding med saffran och mandel


4 port.

500 g färdig risgrynsgröt
1 pkt saffran
1 ägg
2½ dl vispgrädde
50 g hackad mandel

Sätt ugnen på 160 grader.
Stöt saffran i paketet med baksidan av ett knivskaft.
Blanda risgrynsgröt, saffran, ½ dl av grädden, ägget och den hackade mandeln.
Häll blandningen i en smord ugnsform.
Grädda i ca 30 minuter eller tills kakan fått fin färg.
Vispa återstående grädde.
Servera saffranspannkakan med grädde och frysta björnbär eller sylt.