Viltfärsjärpar
4 port.
500 gram viltfärs
2 ägg
1½ dl mjölk
½ dl ströbröd
1 liten hackad gul lök,
1 tsk salt
8-10 varv peppar från kvarn
½ tsk torkad timjan
smör eller olja att steka i
Lägg ströbrödet i mjölken i en bunke.
Tillsätt färsen och 1 ägg i taget och saltet.
Skala och hacka löken.
Blanda ner lök, peppar och timjan.
Rör färsen slät tills den håller ihop.
Forma ”järpar” dvs. långsmala biffar med vattensköljda händer.
Stek biffarna gyllenbruna runt om i panna eller på grillen.
Servera rostad potatis till som först förvällts i 10 min.
Rabarberchutney (se receptet nedan) och en vitlöksyoghurt passar bra till.
RabarberchutneySteg 1:
500 g rabarber i bitar (ca 7-8 stora rabarberstjälkar)
2 rödlökar
1 ½ msk ättika
¾ dl vatten
Skala rabarbern och dela den i bitar.
Skala och skiva rödlökarna.
Låt rabarber, rödlök, ättika och vatten koka tillsammans i en rymlig gryta ca 10 min.
Förbered under tiden alla ingredienser till nästa steg.
Steg 2
5 dl socker
1 msk mald ingefära eller skalad, riven färsk ca 4 cm
1 tsk salt
1 hackad färsk röd chilipeppar
Lägg i övriga ingredienser och låt allt koka samman på svag värme i 30 minuter.
Rör om då och då så det inte bränner vid.
Förbered under tiden rena varma glasburkar.
Låt chutneyn svalna innan den hälls upp i burkarna.
PS. Chutneyn kan givetvis även frysas i plastförpackningar, men kommer gå åt fort i sommar om du lagar måttlig mängd.