Meny vecka 24


Rädisor i kruka med färskost och smörstekta brödsmulor
Viltfärsjärpar med rabarberchutney, rostad potatis och vitlöksyoghurt
Våffelstrut med jordgubbsripplad vaniljglass

Odla rädisor i blomkrukor eller servera dem nedstuckna i små krukor med färskost och gräslök. Smörstek grova brödsmulor som ”jord” på toppen.
Forma och stek viltfärsen till järpar och servera förvällda rostade potatisar till. Koka Rabarberchutney om du har gott om rabarber. En kryddig god röra som passar till grillat (både kött och fisk) och som här till färs. 
Till dessert blir det vaniljglass med jordgubbssås av frysta jordgubbar i våffelstrutar när vi har barnbarnen på besök. Mycket uppskattat!  
Till rädisorna dricker vi Amarillo från Oppigårds.
 Veckans vin är Rosso Colli Tortonesi från Piemonte och musiken blir Oh Boy med Peps. 

Rädisor i kruka med färskost


4 port.
1 ren oanvänd blomkruka (ej för stor) eller 4 riktigt små*
1 knippe rädisor med blast (ca 20st)
Färskostkräm:
250g naturell färskost
1 litet knippe (10-12 strån) gräslök
½ -1 msk olja
salt och peppar
Brun ”brödjord”:
4 små skivor grovt rågbröd eller kavring
2 msk smör
2 tsk fänkålsfrön (stötta i mortel)

Skölj av krukorna ordentligt och låt dem vara fuktiga.
Hacka gräslöken och stöt fänkålsfrön.
Smula sönder brödet eller kör det i matberedaren för att få smulor.
Stek brödsmulorna helt kort i brynt smör och smaksätt med fänkålen.
Hacka gräslöken fint och blanda ner den i färskosten med olja, salt och peppar.
Skölj av rädisorna och ta bort ful blast och rottrådarna.
Se till att spara fina blad så att det ser naturligt ut.
Lägg ostkrämen i botten på krukan eller småkrukorna.
Stick ner rädisorna i krukorna och häll på "jorden".
Färdigt att servera som ett tilltugg till drinken.
* små krukor finns att köpa i hobbyaffärer och i vissa blomsterbutiker

Viltfärsjärpar

4 port.

500 gram viltfärs 
2 ägg 
1½ dl mjölk 
½ dl ströbröd 
1 liten hackad gul lök, 
1 tsk salt 
8-10 varv peppar från kvarn 
½ tsk torkad timjan 
smör eller olja att steka i

Lägg ströbrödet i mjölken i en bunke. 
Tillsätt färsen och 1 ägg i taget och saltet. 
Skala och hacka löken. 
Blanda ner lök, peppar och timjan. 
Rör färsen slät tills den håller ihop. 
Forma ”järpar” dvs. långsmala biffar med vattensköljda händer. 
Stek biffarna gyllenbruna runt om i panna eller på grillen.
Servera rostad potatis till som först förvällts i 10 min.
Rabarberchutney (se receptet nedan) och en vitlöksyoghurt passar bra till.

Rabarberchutney
Steg 1:
500 g rabarber i bitar (ca 7-8 stora rabarberstjälkar)
2 rödlökar 
1 ½ msk ättika
 ¾ dl vatten

Skala rabarbern och dela den i bitar.
Skala och skiva rödlökarna.
Låt rabarber, rödlök, ättika och vatten koka tillsammans i en rymlig gryta ca 10 min.
Förbered under tiden alla ingredienser till nästa steg.

Steg 2
5 dl socker
1 msk mald ingefära eller skalad, riven färsk ca 4 cm
1 tsk salt 
1 hackad färsk röd chilipeppar

Lägg i övriga ingredienser och låt allt koka samman på svag värme i 30 minuter. 
Rör om då och då så det inte bränner vid.
Förbered under tiden rena varma glasburkar.
Låt chutneyn svalna innan den hälls upp i burkarna.
PS. Chutneyn kan givetvis även frysas i plastförpackningar, men kommer gå åt fort i sommar om du lagar måttlig mängd.     

Våffelstrutar med glass och jordgubbsrippel


4 port.
4 våffelstrutar
½ liter vaniljglass
½ pkt frysta jordgubbstärningar eller lätt tinade hela jordgubbar

Snabbt och enkelt ska det vara ibland med små matgäster vid bordet.
Ta fram ett paket frysta jordgubbar (hela eller tärnade som är lättare att mixa) ur frysen.
Mixa bären till såskonsistens (inget socker, glassen är söt).
Ta fram glassen och strutarna. 
Rör glassen lite mjuk i en bunke och ringla ner såsen.
Fyll strutarna och servera direkt.

Meny vecka 24

Melon och fetaostsallad

Örtig färskpotatis- och rädissallad med kokt torskrygg och grön ärthummus

Rabarber- och jordgubbskompott, mjölk och mandelskorpor

Läskande vattenmelon med fetaost och rostade frön är en frisk start på middagen eller en lätt lunch. Bröd och ev. lite kallskuret som komplement på lunchen.
Ljummen nykokt färskpotatis och förvällda rädisor i senapsdressing med gräslök, dill och dragon är stommen i middagsrätten. Färska torskfiléer kokta i fiskbuljong och dill tills de blir lagom bladiga blir en härlig lördagmiddag med grön ärthummus.
Till dessert rabarberkompott med halverade jordgubbar, mjölk och italienska hembakade mandelskorpor.

Vi njöt av ett sagolikt gott vitt vin från Tokay i Ungern i den ljumma sommarkvällen och lyssnade på vacker gitarrmusik: En hyllning till kärleken. Salut d'amour med John Williams.

Melon och fetaostsallad

4port.
½ vattenmelon, ca 1kg
200g fetaost
1 påse småbladssallad (70 g) eller från egen skörd
½ dl solrosfrön
½ dl sesamfrön
½ dl olivolja
2 msk balsamvinäger
1 tsk flingsalt
lite peppar från kvarn

Skiva, skär bort kanterna och tärna vattenmelonens fruktkött.
Tärna fetaosten.
Skölj och låt salladen rinna av ordentligt.
Rosta fröna i torr het stekpanna ett par minuter.
Lägg bladen i botten på en skål, fördela melon och osttärningar över.
Blanda olja och vinäger, häll dressingen över salladen.
Salta och peppra. Strö slutligen över de rostade fröna.
Servera med bröd.

Dillkokta torskfiléer

4 port.
4 torskfiléer, färska eller frysta
1 tsk salt
2 fiskbuljongtärningar
½ liter vatten
några dillkvistar med stjälk

Tina ev. och ta bort ev. ben
Koka upp fiskbuljongen i en låg vid traktörpanna.
Lägg i de benfria filéerna och låt dem sjuda på svag värme i ca 5 min.
Fisken vara fast och vit och bladig när du känner på den. Servera den nykokta fisken på en bädd av färsk potatissallad. Garnera med dillvippor och servera ärthummus till.

Ärtgrön hummus
½ påse (250g) frysta ärter
1-2 vitlöksklyftor
1 -2 tsk saft av citron
1-1½ dl rapsolja
½ tsk salt
2-3 varv på pepparkvarn

Spola de frysta ärterna under rinnande varmt vatten i ett durkslag.
Mixa dem i en matberedare/mixer tillsammans med skalade vitlöksklyftor, citron och olja.
Smaka av med salt och peppar.

Färskpotatis- och rädissallad
4 port.
800g-1 kg färskpotatis
1 knippe rädisor

Senapsvinägrett
1 msk dijonsenap
3/4 dl rapsolja
1 msk vatten
salt och svartpeppar
½ dl hackad gräslök, dill och dragon
eller andra örter

Tvätta och skrapa färskpotatisen lätt.
Lägg i kokande saltat vatten.
Koka den ca 15 min. tills den är mjuk.
Låt ånga av och svalna lite innan den skivas.
Tvätta och blasta av rädisorna.
Koka dem i saltat vatten ca 5 min.
Skiva även rädisorna.
Blanda till dressingen med hackat kryddgrönt.
Häll dressingen över skivad potatis och rädisor i en skål.