Veckans meny V41

Grönkål är en riktig vitaminbomb, grön och vacker. Användbar på många sätt – i sallad, smoothie och denna vecka som frasiga grönkålschips i väntan på maten.
Vi längtar till Italien och lagar denna vecka hemlagade gnocchi med vitlökssmakande spenatpesto och rikligt med parmesanost. Vin och musikvalet blir för oss enkelt. Lyssna och smaka!
Avrunda med ugnsstekta mandelfyllda äpplen mitt i äpplenas högsäsong.
Buon appetito!

Veckans vin till gnocchi är Casal din Serra från Marche. Drick God Lager till chipsen.
Musiken lockar oss att bjuda upp till en vals: Waltz no2 Shostakowich.

Frasiga grönkålschips


ca 300- 400 g grönkål
olivolja
flingsalt

Sätt ugnen på 125 grader.
Skär bort alla grova stjälkar från grönkålsbladen och riv resten i mindre bitar.
Massera dem med olivolja och sprid ut dem på en plåt.
Salta dem och se till att allt får smaksättning på sig.
Sätt in i mitten av ugnen tills kålen är riktigt krispig, torr och "chips-aktig", det tar en dryg halvtimme.
Drick en god öl till i väntan på maten.

Gnocchi


4 port.

1 kg potatis
200g vetemjöl
2 äggulor
½ tsk salt
Till servering:
parmesanost
färsk spenat

Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.
Pressa eller mosa potatisen och låt den svalna något.
Blanda potatisen med äggulor, nästan allt mjöl och salt till en deg.
Låt degen vila i 15 minuter.
Rulla till längder i lite mjöl och skär 2 cm tjocka bitar.
Tryck till varje bit lätt med en gaffel.
Koka i saltat vatten tills gnocchin flyter upp till ytan- då är den klar.
Servera med spenatpesto och riven ost.
Vänd gärna ner ytterligare f’ärsk spenat i med gnocchi och pesto på tallriken.
Färska halverade små tomater och bröd passar bra till.

Spenatpesto

4 port.
1 dl solrosfrön
2 dl riven lagrad hårdost
75 g g färsk spenat
11/2 dl rapsolja
1-2 vitlöksklyfta
1 tsk salt

Rosta solrosfröna i i varm ugn eller i en torr stekpanna.
Riv under tiden osten och hacka spenaten grovt.
Lägg solrosfrön i en matberedare och kör till smulig konsistens.
Tillsätt spenaten och kör tillsammans med olja, vitlök och salt.
Vänd till slut ner osten

Ugnsstekta äpplen med mandelfyllning


4 port.
4 svenska äpplen
1 dl sötmandel
eller 50g mandelmassa
50g smör
½ dl socker
½ tsk mald eller stött kardemumma

Sätt ugnen på 200°(170°varmluft)
Smält lite av smöret i en ugnsfast form.
Hacka sötmandeln eller grovriv mandelmassan
Rör resterande smör mjukt med en gaffel.
Blanda ner mandelhack, socker (eller mandelmassa)
och kardemumma.
Skölj och ta bort kärnhuset i äpplena med en s.k. äppelpipare eller genom att sticka ner en gammaldags potatisskalare från fästet och mot botten och vrida runt.
Skala ev. äpplena och placera dem i ugnsformen.
Pensla dem med det smälta smöret och fyll håligheten med mandelblandningen.
Sätt in formen med äpplen i ugnen ca 20-30 min.
Servera de gyllenbruna äpplena med grädde eller yoghurt.