Meny vecka 2

Nytt år och ny vecka med många möjligheter. Rätt tid för en nystart när det gäller hälsa och miljötänk!
I butikerna finns gott om grönkål, svartkål, morötter och äpplen bredvid alla apelsiner som nu är som bäst. Saftiga och söta.
Gör en krispig vintersallad med eller utan havreris. Ät den som lunch med havreriset och en god dressing eller utan ris som förrätt.
Laga en värmande Grönkålssoppa med potatis och lök i januarikylan. Frasiga fetaostpiroger av färdig smördeg med lite kryddgrönt och finhackad lök.
Fudgekakan är en krämig chokladkaka med färsk frukt och frysta bär som sallad. Mixa bären som sås över din tårtbit med frukt.

Vi kommer fortsätta att tipsa om tillagning och bra val av råvaror.
Ett glas vin och musik som vi gillar är våra bästa följeslagare.

Meny
Vintersallad med svartkål, morötter, äpple och rödlök
Grönkålssoppa med fetaostpiroger
Fudgekaka med frukt- och bärsallad

Turckheim Pinot Gris Réserve

Les Patineurs (Skridskoåkarna) av Émile Waldteufel

Vårvintersallad med svartkål och äpple

4 portioner
2½ dl havreris
400 g svart - eller grönkål
3 medelstora morötter
1 liten rödlök
1 rött svenskt äpple (syrligt och friskt)
1 dl rapsolja
1-2 msk äppelcidervinäger
½ -1 tsk salt och 5-6 varv på pepparkvarnen
2 msk rostade bovetegryn* eller solrosfrön

Koka havreriset i 13 min. i rikligt med vatten (som pasta).
Strimla färsk kål eller utgå från fryst grönt som tinats.
Vänd den i lite av oljan så att den mjuknar.
Skala och hyvla morötterna med potatisskalaren.
Skala och finklyfta rödlöken.
Lägg lökklyftorna i det nykokta avrunna ”riset” för mildare löksmak.
Skölj, kärna ur och tärna äpplet.
Blanda resten av oljan med vinäger, salt och peppar.
Blanda alla grönsaker och vänd försiktigt ner havreris och lök.
Häll på olje- vinägerblandningen och rör om.
Strö rostade frön över och ät bröd till om du äter salladen som ensamrätt.

*bovetegrynen måste koka först i ca 20 min., rinna av och rostas i torr het panna

Grönkålssoppa med lök och potatis

4 port.

150 g grönkål (ev. fryst)1 gul hackad lök1 finhackad vitlöksklyfta1 msk olja400 g skalad och tärnad potatis2 grönsaksbuljongtärningar1 liter vatten2 dl gräddesalt och svartpeppar


Fräs hackad grönkål, lök och vitlök i olja i en kastrull tills kålen och löken är mjuk.Tillsätt potatis och smula ner buljongtärningarna.Häll i vatten och sjud det hela tills potatisen är mjuk.Tillsätt grädden och mixa allt utom ett par dl av soppan slät.Smaka av med salt och svartpeppar. Häll upp den släta soppan i varma tallrikar.Tillsätt den varma icke mixade soppan och servera fetaostpiroger eller gott bröd till soppan. 


Fetaostpiroger

4 port
1 rulle smördeg (färsk eller fryst)

1 liten gul lök
150 g fetaostlite svartpepparfärsk eller torkad oreganoev.

½ vispat ägg

Sätt ugnen på 180° varmluft.
Tina smördegen om den varit fryst.
Rulla ut smördegen med underliggande papper på arbetsbänk.
Dela degen i 8 kvadrater.
Skala och finhacka löken.
Smula sönder fetaosten och hacka ev. färsk örtkrydda.
Blanda ost med lök och oregano.
Smaka av med lite svartpeppar.
Lägg en klick fyllning på varje fyrkant.
Vik kvadraterna på diagonalen till trekanter. 
Tryck till runt kanterna med gaffel.
Lägg pirogerna på bakplåtspappersklädd plåt. Pensla pirogerna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen 8-10 min.   

Fudgekaka med bärsallad

100 g smör
3 dl socker
½ kryddmått salt
1 tsk vaniljsocker
3-4 msk kakao
2 ägg
1½ dl vetemjöl

Sätt ugnen på 150 ° varmluft.
Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant och spänn fast det.
Riv eller klipp bort utstickande papper en bit utanför kanten.
Smält smöret i en kastrull som rymmer hela smeten.
Ta kastrullen från värmen.
Blanda ihop socker, salt, vaniljsocker och kakao i en bunke.
Vänd ner blandningen i det smälta smöret.
Vispa upp äggen lätt och tillsätt dem, lite i taget i smeten och till sist vetemjölet.
Häll upp smeten i formen och grädda i 35-40 min. Kakan ska var lite kladdig.
Låt den svalna innan du lossar kakan från formens kant.
Vänd upp den på serveringsfat och ta bort pappret.
Servera med en somrig bärsallad. Strö ev. över lite florsocker.

Bärsallad:
Tina frysta jordgubbar eller skiva 1 ask jordgubbar
Blanda med färsk tärnad apelsin eller som här 1 pkt fryst tinad mango i tärningar.
Tips. Mixa bären till sås om de varit frysta och känns blöta.

Meny vecka 2

Rostade rotsaksskivor, grönkålspesto
Frasiga kycklingrullar med aprikoser och valnötter, sallad och svarvade rödbetor
Apelsinmousse med marängtopp

Tjugondedag Knut dansas granen ut. Allt kan firas och god mat vill vi alltid ha.
Den här gången blir ugnsrostade palsternacks- och morotsskivor ett gott dip med grönkålspesto.
Frasiga läckra knyten av filodeg fyller vi med kryddig stekt kyckling i små bitar, hackade nötter, torkade aprikoser och riven ost. Små hjärtblad av sallad, svarvade rödbetor och snabbkokta röda linser smakar bra till.
Apelsinmousse med marängtopp kan förberedas och sätts in i het ugn några minuter före serveringen. 

Bonterra Chardonnay från Kalifornien passar fint till kycklingknytena.
Veckans låt: Fields of Gold med Eva Cassidy

Rostade rotsaksskivor med grönkålspesto

4 port.

4-5 medelstora morötter
4-5 medelstora palsternackor
rapsolja
flingsalt

Sätt ugnen på 180° varmluft.
Skala och skiva rotsakerna tunt på längden, gärna med en mandolin.
Bred ut skivorna på ett bakplåtspapper.
Pensla skivorna lätt med lite rapsolja.
Rosta dem i 3-4 min. Vänd dem en gång och se till att de får färg på bägge sidor och känns torra. Strö över fligsalt.

Grönkålspesto:
2 -3 grönkålsblad, ca 50 g
50 g solrosfrön
2 vitlöksklyftor
50 g smakrik ost
½ -1dl rapsolja
lite salt och peppar

Börja med att rosta solrosfröna i torr het stekpanna.
Riv grönkålen från stjälkarna och hacka kålen.
Häll solrosfröna i en matberedare och kör fröna till grovmalen konsistens.
Tillsätt den grovt hackade grönkålen och kör tills den blir finhackad.
Lägg i skalade, delade vitlöksklyftor.
Tillsätt finriven ost och droppa i olja under maskinens gång
till lös men ej rinnande konsistens.
Smaka av med salt och peppar.

Kycklingrullar i frasigt knyte

4 port.

600g innerfilé av kyckling
1 tsk salt
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk koriander
½ tsk chilipeppar
½ tsk svartpeppar
smör eller olja till stekning
4 ark filodeg

Fyllning:
1 ½ dl valnötter
15 torkade aprikoser
3 dl riven ost
stekt kyckling i mindre bitar (se ovan)
lite smält smör
ca 2 tsk sesamfrön

Tina kycklingen, putsa bort ev. senor.
Blanda salt och kryddor i en bunke och vänd runt filéerna.
Sätt på en varm stekpanna med fett och bryn kycklingen runt om.
Låt den eftersteka på lägre värme ett par minuter.
Ta bort och ställ att svalna.
Ta fram och förbered filodegsbladen.
Täck över dem tills de ska fyllas (de torkar lätt).
Sätt ugnen på 175° (varmluft).
Hacka valnötterna och aprikoserna.
Riv osten och dela kycklingen i mindre bitar.
Blanda samman allt till fyllningen.
Dela filodegsbladen mitt itu. (8 st)
Pensla med lite smör och lägg på lite fyllning i nederkanten (det ska räcka till 8 knyten).
Rulla bladet ett varv och vik in kanterna. Fortsätt rulla till ett knyte.
Upprepa samma sak med de återstående bladen.
Lägg knytena på plåt med bakplåtspapper.
Grädda dem i 8-10 min.
Servera dem nygräddade med sallad och kokta linser, ris eller risoni.

Apelsinmousse med marängtopp

4 port.

2 apelsiner
2 ägg (separeras i gulor-vitor)
1 dl socker
2 gelatinblad eller knappt ½ tsk agar-agarpulver
3 dl vispgrädde

Maräng
2 äggvitor
¾ dl socker

Tvätta och dela apelsinerna.
Lossa klyftorna med kniv och skär apelsinerna i små bitar.
Dela äggen i gulor - vitor.
Vispa äggulorna med sockret till ljust skum.
Rör ner apelsinhacket.
Lös upp gelatinbladen eller agar-agarpulvret i lite vatten.
Blanda ner i äggsmeten.
Vispa grädden och vänd ner den i smeten.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd försiktigt ner dem i gräddsmeten.
Fördela moussen i de halva apelsinskalen.
Låt moussen stelna i kylen 1 tim.
Sätt ugnen på 250°.
Vispa vitorna och socker till mycket fast skum.
Spritsa eller lägg det fasta äggviteskummet på de fyllda apelsinhalvorna.
Sätt in dem i het ugn 2-3 min. strax före serveringen.
Passa dem så de inte bränns.

Veckans meny V2

Snart är det Knut – julen är slut och granen kastas ut.
I stället för plundring av granen blir det ” Fest på rester”.
Vi fixar Tapas av några av julens rätter som blev över hos oss.
Några sillfiléer i snapsglas med rödbetstzatziki kallas hos oss för ”snapas” tack vare de krokiga gafflarna på kanten. Nykokta potatisklyftor med skal och lite extra salt känns bra till.
Små köttbullar får sällskap av picklade rödlöksringar.
Små ostkanter av olika slag (även dessertostar) rivs och blandas med smör och kummin till krukost och läggs på gott knäckebröd.

Varmrätten denna helg lagar vi av råvaror i säsong, Grönkålssoppa med potatis och lök. Fetaost på toppen och som pricken över i blir det nygräddade kikärtsbräck.
Bengts överraskande brödspecialitet med mixade kikärter i degen och med ruccolapesto som fyllning. Saftiga, snygga och jättegoda!

Till dessert blir det saffranspannkaka dvs. risgrynspudding med mandel och saffran, bär och grädde.

Glad Tjugondedag Knut!

Låt Calypso Blues med Youn Sun Nah ackompanjera veckans meny. Om du har julmust kvar kan du blanda den med öl så får du mumma till dina tapas. Till soppan dricker vi Pinot Gris från Alsace.

Jultapas av julens rester

4 port.

Sill med rödbetstzatziki:
ca 150g Valfri inlagd sill
1 sats Rödbetstzatziki (se recept)
4 potatisar kokta i klyftor

Köttbullar med picklad rödlök:
10-12 småköttbullar
50-60g picklad rödlök, ca 25 ringar (se recept)

Knäcke med krukost
8 bitar Surdegsknäcke el. annat knaprigt bröd
150g krukost (se recept nedan)

Krukost (potkäs)
1 kruka (ca 300g)
Osten blandas av de ostbitar som börjar ta slut eller som man köpt hem.
Kryddas med örtkryddor och ev. sprit

125 g prästost eller annan hårdost
75 g smör
100g ädelost
½ tsk kummin
ev.1 msk brännvin eller konjak

Skär bort kanten på osten och riv den.
Blanda smör, riven ost och smulad blåmögelost i en bunke med gaffel eller använd stavmixern.
Tillsätt kummin och ev. sprit.
Lägg blandningen i en kruka.
Bred krukosten på hembakat knäcke, frökex eller på pepparkakor. 

Grönkålssoppa med lök och potatis

4 port.

150 g grönkål (ev. fryst)
1 gul hackad lök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk olja
400 g skalad och tärnad potatis
2 grönsaksbuljongtärningar
1 liter vatten
2 dl grädde
salt och svartpeppar

Tillbehör:
100g smulad fetaost

Fräs hackad grönkål, lök och vitlök i olja i en kastrull tills kålen och löken är mjuk.
Tillsätt potatis och smula ner buljongtärningarna.
Häll i vatten och grädde och sjud det hela tills potatisen är mjuk.
Mixa allt utom ett par dl av soppan slät.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Häll upp den släta soppan i varma tallrikar.
Tillsätt den varma icke mixade soppan och smula fetaost över varje portion.

Ät gärna nygräddade kikärtsbräck med ruccolapesto till soppan. De innehåller många spännande smakrika ingredienser, men är inte svåra att baka.

Saffranspannkaka

Lättlagad risgrynspudding med saffran och mandel


4 port.

500 g färdig risgrynsgröt
1 pkt saffran
1 ägg
2½ dl vispgrädde
50 g hackad mandel

Sätt ugnen på 160 grader.
Stöt saffran i paketet med baksidan av ett knivskaft.
Blanda risgrynsgröt, saffran, ½ dl av grädden, ägget och den hackade mandeln.
Häll blandningen i en smord ugnsform.
Grädda i ca 30 minuter eller tills kakan fått fin färg.
Vispa återstående grädde.
Servera saffranspannkakan med grädde och frysta björnbär eller sylt.