Rostade rotsaksskivor med grön pesto
4 port.
4-5 medelstora morötter
4-5 medelstora palsternackor
rapsolja
flingsalt
Sätt ugnen på 180° varmluft.
Skala och skiva rotsakerna tunt på längden, gärna med en mandolin.
Bred ut skivorna på ett bakplåtspapper.
Pensla skivorna lätt med lite rapsolja.
Rosta dem i 3-4 min. Vänd dem en gång och se till att de får färg på bägge sidor och känns torra. Strö över flingsalt.
Grön pesto:
2-3 grönkålsblad eller 1 kruka persilja
50 g solrosfrön
2 vitlöksklyftor
50 g smakrik ost
½ -1dl rapsolja
lite salt och peppar
Börja med att rosta solrosfrön i torr het stekpanna.
Riv grönkålen från stjälkarna och hacka kålen eller hacka persiljan grovt.
Häll solrosfrön i en matberedare och kör till grovmalen konsistens.
Tillsätt det grovt hackade gröna och kör tills det blir finhackat.
Lägg i skalade, delade vitlöksklyftor.
Tillsätt finriven ost och droppa i olja under maskinens gång till lös men ej rinnande konsistens.
Smaka av med salt och peppar.