Meny vecka 4

Jordärtskockspuré med knaperstekt bacon och kikärtsbröd med pesto
Milda aromatiska jordärtskockor kokta i vitt vin och lök späds med gräddmjölk till puré eller soppa. Du avgör med vätskemängden om du vill äta den simmig eller soppkonsistens. Knaperstekt bacon ger en bra sälta. Att baka med kikärter är en härlig upplevelse. Kikärtsbräcken blir härligt spröda och smakrika.

Vi njuter av en Chardonnay från Arbois.

Ett lugnt kärlekstema från filmen Cinema Paradiso blir veckans musik.

Rostade rotsaksskivor med grön pesto

4 port.
4-5 medelstora morötter
4-5 medelstora palsternackor
rapsolja
flingsalt

Sätt ugnen på 180° varmluft.
Skala och skiva rotsakerna tunt på längden, gärna med en mandolin.
Bred ut skivorna på ett bakplåtspapper.
Pensla skivorna lätt med lite rapsolja.
Rosta dem i 3-4 min. Vänd dem en gång och se till att de får färg på bägge sidor och känns torra. Strö över flingsalt.

Grön pesto:
2-3 grönkålsblad eller 1 kruka persilja
50 g solrosfrön
2 vitlöksklyftor
50 g smakrik ost
½ -1dl rapsolja
lite salt och peppar

Börja med att rosta solrosfrön i torr het stekpanna.
Riv grönkålen från stjälkarna och hacka kålen eller hacka persiljan grovt.
Häll solrosfrön i en matberedare och kör till grovmalen konsistens.
Tillsätt det grovt hackade gröna och kör tills det blir finhackat.
Lägg i skalade, delade vitlöksklyftor.
Tillsätt finriven ost och droppa i olja under maskinens gång till lös men ej rinnande konsistens.
Smaka av med salt och peppar.

Jordärtskockspuré/soppa med bacon

4 - 6 port.
ca 800 g jordärtskockor
1 medelstor gul lök
1 vitlöksklyfta
smör att steka i
2½ dl vitt vin
1 liter mjölk/gräddmjölk
pressad citronsaft
salt och peppar

Tillbehör:
1 - 1½  pkt bacon
hackad persilja

Skala skockorna och dela dem i mindre bitar.
Skala och hacka lök och vitlök.
Fräs skockorna och löken i lite smör i en kastrull tills allt blivit glansigt.
Tillsätt vinet (vattnet) och låt det koka in.
Häll på mjölken, lite i sänder.
Låt gärna de sista 2 dl vara grädde.
Sjud det hela tills skockorna mjuknat, ca 12 min.
Förbered under tiden tillbehören.
Skär bacon i 2 cm bitar och knaperstek dem.
Ställ pannan åt sidan.
Hacka lite persilja.
Mixa soppan slät och skummig med stavmixer.
Späd ev. med lite mer mjölk om du önskar tunnare soppa.
Smaka av med lite citronsaft, salt och lite peppar från kvarn.
Häll upp soppan i varma tallrikar/skålar och fördela bacon och persilja på toppen.
Servera kikärtsbräck eller annat bröd till soppan.

Kikärtsbräck med pesto

Klicka här >>>

Kronans kaka

saftigt och gott av kokt potatis och mandelmjöl
3 st kokta kalla potatisar (ca 300 g)
3 ägg
2 dl socker
100 g rumsvarmt smör
3 dl mandelmjöl
1 citron, skal och saft
1 msk florsocker att pudra kakan
citronzest

Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och riv den kokta potatisen fint.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda ner den rivna potatisen i äggblandningen.
Rör ner det rumsvarma smöret (ska vara helt mjukt) och mandelmjölet.
Tvätta citronen noga och riv det gula skalet. Blanda det i smeten tillsammans med citronsaften.
Smörj en form med avtagbar kant och pudra med mandelmjöl.
Häll i smeten, jämna till ytan och ställ in i ugnen 40-45 minuter.
Vispa grädden och förbered bär eller sylt medan kakan står i ugnen.
Ta ut kakan och låt den svalna.
Pudra florsocker över kakan och strö på lite rivet citronskal.
Servera kakan ljummen med grädde och bär.