Meny vecka 4

Jordärtskockspuré med knaperstekt bacon och kikärtsbröd med pesto
Milda aromatiska jordärtskockor kokta i vitt vin och lök späds med gräddmjölk till puré eller soppa. Du avgör med vätskemängden om du vill äta den simmig eller soppkonsistens. Knaperstekt bacon ger en bra sälta. Att baka med kikärter är en härlig upplevelse. Kikärtsbräcken blir härligt spröda och smakrika.

Vi njuter av en Chardonnay från Arbois.

Ett lugnt kärlekstema från filmen Cinema Paradiso blir veckans musik.

Rostade rotsaksskivor med grön pesto

4 port.
4-5 medelstora morötter
4-5 medelstora palsternackor
rapsolja
flingsalt

Sätt ugnen på 180° varmluft.
Skala och skiva rotsakerna tunt på längden, gärna med en mandolin.
Bred ut skivorna på ett bakplåtspapper.
Pensla skivorna lätt med lite rapsolja.
Rosta dem i 3-4 min. Vänd dem en gång och se till att de får färg på bägge sidor och känns torra. Strö över flingsalt.

Grön pesto:
2-3 grönkålsblad eller 1 kruka persilja
50 g solrosfrön
2 vitlöksklyftor
50 g smakrik ost
½ -1dl rapsolja
lite salt och peppar

Börja med att rosta solrosfrön i torr het stekpanna.
Riv grönkålen från stjälkarna och hacka kålen eller hacka persiljan grovt.
Häll solrosfrön i en matberedare och kör till grovmalen konsistens.
Tillsätt det grovt hackade gröna och kör tills det blir finhackat.
Lägg i skalade, delade vitlöksklyftor.
Tillsätt finriven ost och droppa i olja under maskinens gång till lös men ej rinnande konsistens.
Smaka av med salt och peppar.

Jordärtskockspuré/soppa med bacon

4 - 6 port.
ca 800 g jordärtskockor
1 medelstor gul lök
1 vitlöksklyfta
smör att steka i
2½ dl vitt vin
1 liter mjölk/gräddmjölk
pressad citronsaft
salt och peppar

Tillbehör:
1 - 1½  pkt bacon
hackad persilja

Skala skockorna och dela dem i mindre bitar.
Skala och hacka lök och vitlök.
Fräs skockorna och löken i lite smör i en kastrull tills allt blivit glansigt.
Tillsätt vinet (vattnet) och låt det koka in.
Häll på mjölken, lite i sänder.
Låt gärna de sista 2 dl vara grädde.
Sjud det hela tills skockorna mjuknat, ca 12 min.
Förbered under tiden tillbehören.
Skär bacon i 2 cm bitar och knaperstek dem.
Ställ pannan åt sidan.
Hacka lite persilja.
Mixa soppan slät och skummig med stavmixer.
Späd ev. med lite mer mjölk om du önskar tunnare soppa.
Smaka av med lite citronsaft, salt och lite peppar från kvarn.
Häll upp soppan i varma tallrikar/skålar och fördela bacon och persilja på toppen.
Servera kikärtsbräck eller annat bröd till soppan.

Kikärtsbräck med pesto

Klicka här >>>

Fattiga riddare med äpplen

En förenklad variant på fattiga riddare, utan pannkakssmet

4 port.
2 svenska äpplen
½ dl vatten några droppar citronsaft
2 msk socker
1 msk stött eller malen kardemumma
4 skivor råg-eller surdegsbröd
2 msk smör

Till servering:
2 msk fast yoghurt
lite kardemumma

Skala äpplena, skär dem i kvartar och ta ur kärnhusen.
Häll vattnet i en kastrull och låt det koka upp.
Skär ner äpplena i skivor eller bitar, låt dem koka långsamt i vattnet ett par minuter.
Droppa citronsaft över så att de inte mörknar.
Ställ åt sidan medan du förbereder en blandning av socker och kardemumma på ett fat.
Låt smöret fräsa i stekpannan och stek brödskivorna på bägge sidor.
Vänd dem nystekta i sockerblandningen.
Lägg upp på 4 assietter och täck brödet med äppelskivor eller bitar.
Sikta kardemumma och sockret över och lägg på en klick yoghurt.